O campioană olimpică la maraton, în vizită la Zalău

0
653

Fosta mare atletă română Constantina Diţă, campioană olimpică la maraton în 2008, a fost prezentă, luni, la Zalău, multipla medaliată în probele de maraton şi semimaraton aflându-se în această perioadă într-un turneu prin România, pentru a vizita cluburile de atletism şi a vedea condiţiile în care care se pregătesc sportivii din ţara noastră.

„Este o ocazie importantă pentru mine. Vreau să merg pe la toate cluburile de atletism din ţară, să văd în ce condiţii de pregătesc atleţii noştri, copiii, viitori campioni ai României, pentru că este important să le creăm condiţii copiilor şi sportivilor de performanţă din ţară. (…) Sper să am timp să ajung pe la toate cluburile de la noi din ţară. Sunt 251 de cluburi la noi în România. (…) Sper să ajung la toate şi să văd ce condiţii are fiecare club şi să putem să îmbunătăţim condiţiile pentru fiecare în parte”, a precizat Constantina Diţă.

Acesta a adăugat că e nevoie de baze sportive mult mai bune şi mai numeroase, în condiţiile în care, în Statele Unite de exemplu, fiecare liceu are un teren cu pistă de atletism.

Constantina Diţă a menţionat că face acest turneu pentru că se gândeşte foarte serios ca anul viitor să candideze la funcţia de preşedinte al Federaţiei Române de Atletism (FRA), ocupată în prezent de Florea Florin.

Fosta atletă de perfomanţă a precizat că în calitate de preşedinte al FRA şi-ar dori să creeze condiţii cât mai bune de pregătire pentru atleţi, în condiţiile în care atletismul este în România pe o pantă descendentă, şi să facă un stadion ce ar putea găzdui competiţii internaţionale.

„În primul rând să creez condiţii pentru sportivi. Asta e cel mai important lucru. Pentru că dacă sportivii au condiţii de pregătire, putem avea şi rezultate ca şi federaţie. Până când noi nu vom avea condiţii speciale pentru pregătire, nici rezultate nu vom avea. Nu este vorba numai de atletism. Cred că la noi în ţară aproape toate sporturile au nevoie de condiţii pentru sportivi. Îmi doresc să refac stadionul Iolanda Balaş Soter, pentru că trebuie şi România să aibă un stadion internaţional în capitală, unde să putem avea competiţii internaţionale, de ce nu Campionatele Mondiale de Pistă, care sunt cele mai importante după Jocurile Olimpice” a punctat Diţă.

La Zalău ea s-a întâlnit cu atleta Paula Todoran, având programată o întrevedere şi cu conducerea primăriei.

Diţă a participat la opt ediţii ale Mondialelor de semimaraton şi a cucerit şapte medalii, fiind una dintre atletele cele mai galonate din istoria competiţiei. De altfel, ea a fost numită de World Athletics ambasadoare a Campionatelor Mondiale de semimaraton, desfăşurate luna trecută la Gdynia (Polonia).

Constantina Diţă a cucerit, în 2008, aurul olimpic la Beijing, în proba de maraton, ea câştigând şi alte maratoane în cariera sa. În 2004 s-a impus în Maratonul de la Chicago, iar un an mai târziu a terminat pe locul al doilea. De asemenea, a alergat de trei ori la Maratonul de la Londra.

În prezent, Diţă îşi împarte timpul între România şi Statele Unite, fiind încă implicată în sport, ca fondatoare şi organziatoare a cursei anuale Bucharest International 10 km.

Constantina Diţă continuă să alerge la cei 50 de ani ai săi, iar anul trecut a încheiat maratoanele de la Berlin (3 h 07 min) şi New York City (3 h 30 min). Ea speră ca într-o zi să alerge toate cele şase Mari Maratoane, singurul care îi lipseşte fiind cel de la Boston.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.