SondajRSS Feed

De ce nu s-a mai construit Smart Business Center in cladirea din Zalau care a gazduit Librariile Salajului

Nume grele din Zalau judecate intr-un dosar de fraudare de fonduri europene

10 Ianuarie 2018

Curtea de Apel Cluj a inregistrat la 15 decembrie 2017 un dosar penal ce are ca obiect infractiuni de coruptie, in care apar cinci inculpati, trei persoane si doua firme, printre care notarul public Ioan Gheorghe Crecan, din Zalau, sotia acestuia, Sonia Crecan, si administratorul firmei Ianus SRL, Sorin Chezan. Prorurorii DNA Cluj ii acuza de fapte de coruptie si frauda cu fonduri europene. 

Cele trei persoane si cele doua firme admnistrate de Sonia Crecan si Sorin Chezan sunt cercetate pentru savârsirea infractiunii de folosire sau prezentare de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, daca fapta are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri europene

Procurorii DNA Cluj spun ca licitatia
a fost trucata in favoarea Ianus SRL

In rechizitoriul întocmit, procurorii au retinut ca la data de 12 noiembrie 2012, între Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului si S.C. Sim Consulting S.R.L. s-a încheiat un contract ce avea ca obiect acordarea unei finantarii nerambursabile pentru implementarea proiectului intitulat Amenajarea Centrului de Afaceri "Smart Business Center" în municipiul Zalau, judetul Salaj.
In vederea achizitiei de lucrari de constructii în cadrul proiectului mentionat, S.C. Sim Consulting S.R.L. a urmat procedura cererii de oferte, criteriul de atribuire fiind pretul cel mai mic, în urma careia a fost desemnata câstigatoare societatea comerciala Ianus S.R.L. Procurorii spun ca acest lucru a fost posibil prin fraudarea procedurii de catre inculpata Crecan Sonia Natalia, care a întocmit si depus cererile cu oferte, printre care si cea a S.C. Ianus S.R.L.
De mentionat, spun procurorii, este faptul ca doua dintre oferte au fost întocmite în întregime de beneficiar, iar cea de-a treia oferta "emisa" de inculpata S.C. Ianus S.R.L. (câstigatoarea procedurii), cu exceptia propunerii tehnice pe partea electrica, a fost întocmita tot de beneficiar.
Anchetatorii sustin ca in demersurile sale infractionale, Crecan Sonia a fost sprijinita si de ceilalti doi inculpati care s-au înteles anterior cu privire la întocmirea si depunerea ofertei S.C. Ianus S.R.L. în conditiile de mai sus.
Ulterior, S.C. Sim Consulting S.R.L. a încasat de la Autoritatea Contractanta în total 997.921,31 lei. Ministerul Dezvoltarii Regionale, Administratiei Publice si Fondurilor Europene s-a constituit parte civila în cauza cu suma de 909.331,45 lei (diferenta de 88.589,86 lei fiind rec

Nume grele din Zalau  judecate intr-un dosar  de fraudare de fonduri  europene
uperata de la inculpata S.C. Sim Consulting S.R.L.).
In cauza s-a dispus instituirea sechestrului asigurator asupra unor bunuri imobile ce apartin S.C. Sim Consulting S.R.L. Dosarul a fost trimis spre judecare Curtii de Apel Cluj, cu propunere de a se mentine masura asiguratorie dispusa în cauza.

UE ar fi contribuit cu 1,66 milioane de lei,
iar Guvernul cu aproape 200.000 de lei

Centrul de Afaceri "Smart Business Center" urma sa fie amenajat in fosta cladire care gazduia "Librariile Salajului" înainte de 1989, in centrul Zalaului, vis a vis de statuia Wsselenyi.
Povestea cladirii am aflat-o în anul 2015 de la Radu Nistorescu, la vremea aceea administratorul public al Primariei Zalau.
"Acolo era sediul Librariilor Salajului. Dupa 1989, a fost privatizata si apoi vânduta din nou. S-a încercat si o finantare europeana pentru reabilitare, dar undeva s-a întrerupt", ne spunea Nistorescu.
Datele de pe panoul din fata cladirii spun ca acolo trebuia sa se amenajeze un centru de afaceri ce va purta denumirea de "Smart Business Center". Beneficiarul proiectului era firma S.C. Sim Consulting S.R.L., firma administrata de Sonia Crecan, sotia notarului Ioan Crecan.
Valoarea toala a proiectului de amenajare era de 3.880.667 de lei, din care 1.661.755 de lei era contributia Uniunii Europene, 196.200 de lei era contributia Guvernului României, iar 796.266 de lei era contributia beneficiarului.
Data prevazuta pentru începerea proiectului a fost 13 noiembrie 2010, iar data de finalizare trebuia sa fie 12 aprilie 2014.
Cladirea este acum o ruina în centrul Zalaului. Geamurile, unde mai exista, sunt sparte, iar în alte parti geamurile au fost date jos, înlocuite cu cartoane, bucati de cherestea sau gratii de fier. Singura modificare asupra cladirii care este vizibila cu ochiul liber este acoperisul, care s-a schimbat în timpul reabilitarii. Cladirea este acum pata neagra a zonei centrale, unde se regasesc Cladirea Transilvania, sediul Bibliotecii Judetene si Biserica Reformata.

Vizualizari 10482
Comentarii articol

>

in 10 Ianuarie 2018 0:21

Una din veștile bune pentru Zălăuani , la început de an. La multi ani și "La Mai Multi"!

PROVERB ROMANESC>

in 10 Ianuarie 2018 7:03

DUMNEZEU NU BATE CU BOTA!

>

in 10 Ianuarie 2018 7:40

Stie cineva de ce nu s-a mai finalizat lucrarea?

>

in 10 Ianuarie 2018 8:09

CRECAN A FRAUDAT STATUL IN MOD REPETAT CINEVA II PROTEJEAZA FOSTUL FSN DIN CARE S-AU DESPRINS PSD SI PNL

>

in 10 Ianuarie 2018 8:47

cautati mai departe la aceasta familie cu increngaturi multe si o sa gasiti tot felul de matrapazlacuri,succes

>

in 10 Ianuarie 2018 8:50

matraplazacuri[scuze]

>

in 10 Ianuarie 2018 9:47

DNA Salaj este corupt!!! Salajul este cel mai corupt judet din Ardeal!!!\r\n

>

in 10 Ianuarie 2018 9:49

TELEORMANUL din ARDEAL se potriveste foarte bine! Si GRAIUL SALAJULUI face parte din Salaj!!! Concluzia o puteti trage singuri!!!\r\n

>

in 10 Ianuarie 2018 10:32

Niste oameni lacomi.avari.fac orice pt bani.nu au mama nu au tata.trec peste cadavre numai sa iasa lor profitul.dar viata asta e scurta si cateodata Dumnezeu nu bate cu bota...in loc sa isi traiaca viata au devenit sluga banilor..cateodata regretele sunt prea tarzie...

>

in 10 Ianuarie 2018 10:39

A ajuns bratul lung al DNA-ului si la clanul Crecanatilor. La Multi Ani

>

in 10 Ianuarie 2018 12:19

Vrem să vedem dacă îi face cine ceva la Crecan ? \r\n \r\n\r\n\r\n \r\n

>

in 10 Ianuarie 2018 13:29

maplatrazacuri[scuze]

>

in 10 Ianuarie 2018 14:21

mazatraplacuri[scuze]

>

in 10 Ianuarie 2018 19:42

Interesanta întrebare 12:19. Când bandiții se judecă intre ei, soluția condamnării este SF.

>

in 11 Ianuarie 2018 18:43

PUSOK CRECAN FERENC asta intabula tot ce vrei,,,(a se verifica terenurile cumparate de terhes) ,,, bani sa ai sa il platesti ca de restul face el rost ,,,,

 (nu este publicat)
NOTA: Sunt interzise injuriile, cuvintele obscene si atacul la persoana.

Site-ul graiulsalajului.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.