Numărul cazurilor noi de coronavirus explodează, iar politicienii plimbă Legea carantinării dintr-o parte în alta

  7
  629

  Din 9 iulie, data în care a fost adoptată în Camera Deputaţilor, Legea carantinării e subiect de dispută şi negocieri între politicieni. Social democraţii au acuzat Guvernul că a trimis un proiect de lege plin de “orori juridice”, în timp ce şeful statului i-a atenţionat că tergiversarea Legii carantinei poate să coste viaţa a zeci, poate chiar a sute de români.

  Mai bine de trei zile actul normativ a fost dezbătut de Comisia juridică din Senat. Miercuri noaptea, proiectul a fost votat pe articole, iar azi, 16 iulie, la ora 12.00, acesta ar fi trebuit să intre la votul final, Senatul fiind în acest caz forul decizional. Doar că şedinţa Senatului a fost suspendată până la definitivarea proiectului privind carantinarea şi izolarea în Comisia juridică. Intre timp, numărul deceselor şi al cazurilor noi de îmbolnăvire cu covid-19 creşte de la o zi la alta.

  După modificările aduse de senatori Legii carantinei, izolarea poate fi dispusă pe durată limitată, în mod nediscriminatoriu şi proporţional cu situaţia de fapt care o determină, pacienţii asimptomatici vor fi evaluaţi în primele 48 de ore, iar după aceea pot merge în izolare la domiciliu până la 14 zile. Aceştia vor avea însă dreptul să conteste în instanţă măsura izolării. Institutul Naţional de Sănătate Publică are obligaţia de a comunica zilnic numărul cazurilor noi, numărul cazurilor retestate şi numărul total de teste pentru cazurile noi şi cazurile retestate, raportate separat la nivel naţional şi judeţean, inclusiv după criteriul domiciliului persoanei testate. Potrivit prezentei legi, nu pot fi interzise, ci doar limitate temporar, următoarele drepturi: comunicarea cu orice autoritate, cu aparţinători, cu reprezentantul legal ori cu avocatul, accesul la corespondenţa personală şi utilizarea telefonului sau a altor dispozitive electronice de comunicare, dreptul la vot, dacă nu se află într-o situaţie de restrângere a drepturilor cetăţeneşti, exercitarea liberă a credinţei religioase. De asemenea, Ministerul Sănătăţii va fi obligat să creeze un corp al voluntarilor pentru situaţii de urgenţă la care statul să poată apela când e nevoie.

  7 COMMENTS

  1. Asa vorbesc si actioneaza ticalosii, parca n-ar fi vorba despre o pandemie nemaintalnita. Votati-i in continuare daca vreti ca tinerii nostri sa plece din tara! Votati “patrioti” , “altruisti”, ca Ciunt, Pop Militianul, Nosa, Balajel, Dana Cota, Fort Calin si familiile lor…!

  2. Astia sunt oameni seriosi (adepti ai ciumei rosii) pe care ii vor alege niste bieti oameni …fara scoala elementara!

  3. Legea va fi adoptată rapid, cu o singură condiție, sică mandorlică să-și miște cu…rul și să vină în parlament să-și susțină legea că, de aia e premier !

  4. Pana nu mor niste copii nevinovati ….nu se vor lua masuri….e urata caratina dar sa iti pierzi pe cineva drag e mai dureros…dar cum am spus….pana un rau nubse umple de lacrimi….inseamna ca e de bine…

  5. Bai comentatorilor cand va tineau astia in casa in starea de urgenta comentati tati ca ii dictatura, acu va tremura chiloti…

  6. Subliniem din articol :
   Institutul Naţional de Sănătate Publică are obligaţia de a comunica zilnic numărul cazurilor noi, numărul cazurilor retestate şi numărul total de teste pentru cazurile noi şi cazurile retestate, raportate separat la nivel naţional şi judeţean, inclusiv după criteriul domiciliului persoanei testate.

   In consecinta asteptam o localizare teritoriala la nivel judetean a cazurilor noi de imbolnavire ,comunicarile facute acum la nivelul intregului judet nu fac decat sa accentueze starea de incertitudine si panica ,stiindu-se ca starea de anxietate a unei populatii sau de inconstienta comportamentala vine in special din lipsa unor informatii coerente si suficiente .

  LEAVE A REPLY

  Please enter your comment!
  Please enter your name here