Nu consumi, plăteşti amendă

0
5

După accize, rovinietă, taxe pe centimetrii cubi şi altele, Ministerul Transporturilor a găsit incă o modalitate de colecta bani de la cetăţeni. Şoferii vor fi obligaţi să utilizeze anvelope de iarnă in perioada 1 noiembrie-31 martie. In caz contrar vor plăti amenzi cuprinse intre 2500 şi 4000 de lei. Aceleaşi sancţiuni riscă să le plătească şi dacă autovehiculele nu au montate lanţuri sau alte echipamente antiderapante omologate atunci cand circulă pe drumuri acoperite cu gheaţă sau polei, se mai precizează in proiectul Ministerului Transporturilor.
Şi nu e suficient. Proprietarul autoturismului va fi nevoit să achite şi daunele produse elementelor care compun drumul, dacă nu are asigurare. Iar dacă autovehiculul care circulă fără anvelope de iarnă blochează drumul proprietarul acestuia va plăti şi costurile pentru degajarea drumului. Şi autorităţilor ce le mai rămane? Nu suportă nimic dacă nu inlătură zăpada, dacă nu dau cu soluţie de dezgheţare? Totul va fi suportat de şoferi? Păi atunci, nu ar mai fi nevoie să mai scoată niciun utilaj pe drumuri. Stau frumos la căldurică şi apoi ies la dat amenzi! Mai bine nici că se putea…
O altă ipoteză ar fi că sub ameninţarea cu amenzi uriaşe se vor imbogăţi nişte comercianţi şi producători de anvelope. Oare ale cui sunt interesele? Stimularea consumului cu de-a sila pare a fi o strategie bine gandită de relansare a creşterii economice. Iar ideea de a amenda pe cine nu consumă pare nemaipomenită şi ar trebui adaptată şi altor situaţii. De exemplu, ar trebui să se stabiliească un număr minim de fonduri europene pe care ar trebui să le absoarbă un roman pe an. Dacă nu, amendă! La fiecare caţiva romani să se instituie obligativitatea să finalizeze cel puţin un kilometru de autostradă pe an. Dacă nu, amendă! Şi tot aşa in funcţie de ce nu merge şi statul vrea să stimuleze. Probabil ne vom lansa economic sub ameninţarea amenzii.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here