Nouă așezare rurală romană identificată la Sânmihaiu Almașului

0
870

O nouă așezare rurală romană a fost identificată de specialiştii Muzeului Judeţean de Istorie şi Artă Zalău la Sânmihaiu Almașului, după o serie de periegheze (cercetări de suprafață) sistematice, scanări fotogrammetrice, scanări geofizice, precum și după o săpătură arheologică necesară confirmării anomaliilor magnetice.

Potrivit acestora, situl identificat în prealabil în vara acestui an printr-o cercetare de suprafaţă a fost confirmat de scanările geomagnetice realizate de specialişti de la Muzeul Național al Banatului, scanări care au conturat imaginea intra-sit a unei așezări romane rurale.

„Situl, care se extinde aproximativ pe o suprafață de 2.6 hectare, poate fi încadrat în tipul așezărilor rurale romane de tip vicus, de sorginte non-militară. Evaluarea intruzivă proaspăt realizată a avut ca scop verificarea unor anomalii care au apărut în zona centrală a sitului. Astfel, au fost identificate o serie de fundații de piatră (puternic afectate de procesul agricol intensiv din ultimii ani) de la o clădire care cel mai probabil avea o elevație de lemn. Totodată, marea supriză a fost să constatăm că, cel puțin în suprafața cercetată de noi, există o fază anterioară, confirmată prin existența unei clădiri din bârne, stâlpi și pereți de lemn. Potrivit materialului arheologic dar și a relațiilor stratigrafice, funcționarea clădirii din a doua fază se încheie undeva înspre jumătatea secolului al III-lea”, precizează reprezentanţii muzeului din Zalău.

Cercetările urmează să fie extinse anul viitor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Nota
Sunt interzise injuriile, incitările la ură sau violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația Graiul Sălajului nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea de a solicita ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, trimise pe adresa de e-mail a redacției, graiulsj@unisys.ro.