Notarul Ioan Crecan, sotia acestuia Sonia si Sorin Chezan, condamnati intr-un dosar de coruptie

24
4832
Notarul Ioan Crecan, sotia acestuia Sonia si Sorin Chezan, condamnati intr-un dosar de coruptie

Sentinta Curtii de Apel nu este definitiva

Magistratii Curtii de Apel Cluj i-au condamnat pe toti cei cinci inculpati pentru fapte de coruptie. Este vorba de trei persoane si doua firme, printre care notarul public Ioan Gheorghe Crecan, din Zalau, sotia acestuia, Sonia Crecan, si administratorul firmei Ianus SRL, Sorin Chezan.

Potrivit sentintei penale din 7 iunie, Curtea de Apel Cluj condamna pe inculpata Crecan Sonia la pedeapsa de 2 ani inchisoare cu suspendare si termen de incercare de 4 ani. Instanta interzice inculpatei exercitarea dreptului de a fi aleasa in autoritatile sau in functii elective publice.
Crecan Sonia trebuie sa se supuna urmatoarelor masuri de supraveghere: sa se prezinte la Serviciul de probatiune Salaj; sa anunte, in prealabil, orice schimbare de domiciliu, resedinta sau locuinta si orice deplasare care depaseste 8 zile, precum si intoarcerea; sa comunice si sa justifice schimbarea locului de munca; sa comunice informatii de natura a putea fi controlate mijloacele sale de existenta.
Instanta condamna firma SC Sim Consulting SRL, la pedeapsa amenzii penale in cuantum de 30.000 lei pentru savârsirea infractiunii de folosirea sau prezentarea de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete daca fapta are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene. Interzice inculpatei pe o perioada de 2 ani dreptul de a participa la procedurile de achizitii publice.
Instanta condamna pe inculpatul Crecan Ioan Gheroghe – notar, la pedeapsa de doi ani inchisoare cu suspendare si termen de incercare de 4 ani pentru savârsirea infractiunii de complicitate la folosirea sau prezentarea de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete daca fapta are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene. Interzice inculpatului exercitarea dreptului de a fi ales in autoritatile sau in functii elective publice.
Notarul Crecan Ioan trebuie sa se supuna urmatoarelor masuri de supraveghere: sa se prezinte la Serviciul de probatiune Salaj, la datele fixate; sa anunte, in prealabil, orice schimbare de domiciliu, resedinta sau locuinta si orice deplasare care depaseste 8 zile, precum si intoarcerea; sa comunice si sa justifice schimbarea locului de munca; sa comunice informatii de natura a putea fi controlate mijloacele sale de existenta.
Instanta condamna pe inculpatul Chezan Sorin Valer la pedeapsa de un an inchisoare cu suspendare si termen de ’ncercare de trei ani, pentru savârsirea infractiunii de complicitate la folosirea sau prezentarea de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete daca fapta are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene.
Inculpatul Chezan Sorin trebuie sa se supuna urmatoarelor masuri de supraveghere: sa se prezinte la Serviciul de probatiune Salaj, la datele fixate; sa anunte, in prealabil, orice schimbare de domiciliu, resedinta sau locuinta si orice deplasare care depaseste 8 zile, precum si intoarcerea; sa comunice si sa justifice schimbarea locului de munca; sa comunice informatii de natura a putea fi controlate mijloacele sale de existenta.
Instanta condamna firma SC Ianus SRL, la pedeapsa amenzii penale in cuantum de 15.000 lei pentru savârsirea infractiunii de complicitate la folosirea sau prezentarea de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete daca fapta are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene. SC Ianus SRL nu are dreptul de a participa pe o perioada de 1 an 6 luni la procedurile de achizitii publice.
Instanta constata ca a fost recuperat prejudiciul produs partii civile MDR, APFE si dispune ridicarea masurii sechestrului asigurator instituit prin ordonanta din data de 25.05.2017 din dosarul penal nr. 3/P/2015 al Parchetului de pe lânga inalta Curte de Casatie si Justitie, Directia Nationala Anticoruptie – Serviciul Teritorial Cluj. Instanta obliga pe fiecare dintre inculpati la plata sumei de 2.000 lei (500 lei faza de urmarire penala, 500 lei faza camerei preliminare si 1000 lei faza de judecata) reprezentând cheltuieli judiciare avansate de stat.

Notarul Ioan Crecan a facut atacat sentinta cu apel la data de 10 iunie. Apelul urmeaza sa fie judecat la ICCJ.

Amintim ca Curtea de Apel Cluj a inregistrat la 15 decembrie 2017 un dosar penal ce are ca obiect infractiuni de coruptie. Prorurorii DNA Cluj ii acuza pe inculpati de fapte de coruptie si frauda cu fonduri europene.

Procurorii DNA Cluj spun ca licitatia a fost trucata in favoarea Ianus SRL

In rechizitoriul intocmit, procurorii au retinut ca la data de 12 noiembrie 2012, intre Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului si S.C. Sim Consulting S.R.L. s-a incheiat un contract ce avea ca obiect acordarea unei finantarii nerambursabile pentru implementarea proiectului intitulat Amenajarea Centrului de Afaceri "Smart Business Center" in municipiul Zalau, judetul Salaj.
In vederea achizitiei de lucrari de constructii in cadrul proiectului mentionat, S.C. Sim Consulting S.R.L. a urmat procedura cererii de oferte, criteriul de atribuire fiind pretul cel mai mic, in urma careia a fost desemnata câstigatoare societatea comerciala Ianus S.R.L. Procurorii spun ca acest lucru a fost posibil prin fraudarea procedurii de catre inculpata Crecan Sonia Natalia, care a intocmit si depus cererile cu oferte, printre care si cea a S.C. Ianus S.R.L.
De mentionat, spun procurorii, este faptul ca doua dintre oferte au fost intocmite in intregime de beneficiar, iar cea de-a treia oferta "emisa" de inculpata S.C. Ianus S.R.L. (câstigatoarea procedurii), cu exceptia propunerii tehnice pe partea electrica, a fost intocmita tot de beneficiar.
Anchetatorii sustin ca in demersurile sale infractionale, Crecan Sonia a fost sprijinita si de ceilalti doi inculpati care s-au inteles anterior cu privire la intocmirea si depunerea ofertei S.C. Ianus S.R.L. in conditiile de mai sus.
Ulterior, S.C. Sim Consulting S.R.L. a incasat de la Autoritatea Contractanta in total 997.921,31 lei. Ministerul Dezvoltarii Regionale, Administratiei Publice si Fondurilor Europene s-a constituit parte civila in cauza cu suma de 909.331,45 lei (diferenta de 88.589,86 lei fiind recuperata de la inculpata S.C. Sim Consulting S.R.L.).
“n cauza s-a dispus instituirea sechestrului asigurator asupra unor bunuri imobile ce apartin S.C. Sim Consulting S.R.L. Dosarul a fost trimis spre judecare Curtii de Apel Cluj, cu propunere de a se mentine masura asiguratorie dispusa in cauza.

UE ar fi contribuit cu 1,66 milioane de lei, iar Guvernul cu aproape 200.000 de lei

Centrul de Afaceri "Smart Business Center" urma sa fie amenajat in fosta cladire care gazduia "Librariile Salajului" inainte de 1989, in centrul Zalaului, vis a vis de statuia Wsselenyi.
Povestea cladirii am aflat-o in anul 2015 de la Radu Nistorescu, la vremea aceea administratorul public al Primariei Zalau.
"Acolo era sediul Librariilor Salajului. Dupa 1989, a fost privatizata si apoi vânduta din nou. S-a incercat si o finantare europeana pentru reabilitare, dar undeva s-a intrerupt", ne spunea Nistorescu.
Datele de pe panoul din fata cladirii spun ca acolo trebuia sa se amenajeze un centru de afaceri ce va purta denumirea de "Smart Business Center". Beneficiarul proiectului era firma S.C. Sim Consulting S.R.L., firma administrata de Sonia Crecan, sotia notarului Ioan Crecan.
Valoarea toala a proiectului de amenajare era de 3.880.667 de lei, din care 1.661.755 de lei era contributia Uniunii Europene, 196.200 de lei era contributia Guvernului României, iar 796.266 de lei era contributia beneficiarului.
Data prevazuta pentru inceperea proiectului a fost 13 noiembrie 2010, iar data de finalizare trebuia sa fie 12 aprilie 2014.
Cladirea este acum o ruina in centrul Zalaului. Geamurile, unde mai exista, sunt sparte, iar in alte parti geamurile au fost date jos, inlocuite cu cartoane, bucati de cherestea sau gratii de fier. Singura modificare asupra cladirii care este vizibila cu ochiul liber este acoperisul, care s-a schimbat in timpul reabilitarii. Cladirea este acum pata neagra a zonei centrale, unde se regasesc Cladirea Transilvania, sediul Bibliotecii Judetene si Biserica Reformata.

COMENTARII

 1. Finca, GRAMI FINCA, ANCU FINCA, DANI FINCA, firme din pepiniera lui Crecan, firme cu dosare penale și CONDAMNARI, tot pe fonduri europene. Au mai fost si alte firme, tot controlate de Crecan, firme făcute pe angajați și subordonati lui. Și la firmele FINCA 1, 2 și 3, tot cu documente falsificate la biroul lui. Dar acolo a reușit să scape și condamnați la să fie pe fraieri de angajați de a lui.

 2. A facut si acte notariale ilegale, la prieteni fara sa fie prezenti toti cei implicati..... ar trebui verificat in actele cu batrani, acolo mergea nepotii cu buletinele doar , dupa averi donate sau teoretic cumparate..

 3. A facut si acte notariale ilegale, la prieteni fara sa fie prezenti toti cei implicati..... ar trebui verificat in actele cu batrani, acolo mergea nepotii cu buletinele doar , dupa averi donate sau teoretic cumparate..

 4. 99 % din aceste proiecte sau facut cu 3 oferte, daca aveai 2 prieteni le cereai o oferta mai mare. Dacă se deconta ce nu sa facut eta o problemă. Dar judecătorul habar nu are de aceste prolmeme el mergand pe mana procurolului. Eu cred ca acest dosar este facut din ambiții.

 5. Ionita mi s-a parut un tip cumsecade si de ajutor. As zice ca altii au profitat de el si fie tac malc , fie au incasat-o deja (Puhoc, Labo la care li s-au licitat si casele... ) fie altii din administratie , care au obtinut ilegal/gratuit terenuri in zona centrala a Zalaului si le-au vandut la preturi de occident ...

 6. Contractul prin care Notarul Crecan Ioan Gheorghe ,atribuie in mod deliberat terenul Statului Roman de 10260 mp de pe Corneliu Coposu nr.106 , lui Opris Ciprian si Opris Simona ,imputernicit din partea primariei Dan Radu nu l-a vazut DNA -ul oare? procurorii Salajeni nu l-au vazut?

 7. vorbesti prosti !!! de aceea au fost condamnati cu suspendare administratorii firmelor FINCA ??? Ionita prin interpusa Adela, directoare la o firma de a lui, a creat zeci de firme pe care a depus proiecte europene ! firme facute pe angajati de la firmele controlate de Ionita!!! Hai sa luam un ex. Ionita vrea sa cumpere un buldoescavator cu finantare de 70& fonduri europene. El ce face? Vine cu 3 oferte falsificate, nereale, neconforme, masluite, in care pretul este dublat, triplat !! Este corect? Un buldo face 60.000 euro la reprezentanta, si Ionita castiga proiectul la un pret dublu, adica 120.000 euro. Din aceasta suma el incaseaza 77.000 euro de la UE, mai mult decat a dat de fapt pe buldo. E corect? NU !!! De acea au fost condamnati fraierii ! Caci Ionita a amenintat familiile fraierilor !

 8. 1. Caz cu greutate la Tribunalul Sălaj. DNA acuză două firme din Sălaj de fraudă cu fonduri europene articol din 8 Aprilie 2015. . . 2. Firmele sălăjene acuzate de fraudă cu fonduri europene au ajuns in instanţă. Inculpaţii au încheiat acorduri de recunoaştere a vinovăţiei pentru diminuarea pedepselor. articol din 23 Aprilie 2015 . . . 3. Incepe judecata in cazul Consinit SRL pentru fraudă cu fonduri europene articol din 21 Mai 2015.

 9. acele fapte inca nu s-a8 prescris, iar un procuro poate sa dezgroape mori daca vrea. numa sa ii cheme din nou pe fosti inculpati si o sa aiba o mare surpriza la ce povesti sunt dispusi sa povesteasca. Eu cand le-am auzit prima data nu mi-a venit sa le cred.

 10. Va rog sa i prindeti pe hoti si nu ca ii trimiteti la inchisore,sa li se confiste averile facute ilegal.Asta ne dorim.Prea s au imbuibat niste fosti amarati,iar un copil sau un om bolnav nu se poate trata ca nu sunt bani.la hoti sunt banii nostri.Cand ajunge amaratul sa se vada sus nimic nu l mai opreste sa faca tot felul de inselatorii si sa fie si foarte arogant.Rusine sa va fie ,hotilor.

 11. Poate urmatoarele nume va spun ceva in legatura cu afacerile din domeniul funciar din Zalau respectiv Cuciureanu , Potrovita , Crecan , Dan Radu , Puho , Ureche etc.

 12. La care a făcut, cum de mai poate legalizate documente. E unul din cei mai mari camatari și camera de terenuri sin Sălaj. Iar de apusul mașinilor nu e străin, e având o metoda mult mai frumoasă de a da te pe, mai ales statului, prin acele rambursare de tva la masini. Să nu uităm că tot el a fost și în spatele devalorizarii sc Ceramica, unde s-a folosit de Modic și de excrocul Micuțul, acel Chira Sebastian arestat în alt dosar de răsunet. . Interesant cum se aduna lupii

 13. Comentariile arată că oamenii stiu mai multe decât procuratura ,sri, politia, etc . Culmea este , ca acești oameni ai plătesc pe primii să rezolve problemele de corupție , justiție , etc. Nu înțeleg nimic! Diaspora înțelege cel mai bine . Un politician în vest, dacă folosește telefonul public, pentru conversații private , își dă demisia imediat. Totul în 60-120 secunde.

 14. In primul rand ce ne intereseaza pe noi ce face fam. Crecan , nu a furat de la mine de la tine , fonduri europene dale in masa , orcum suntem prea prosti sa le accesam :))) daca face primarul , judecatori , presedintele tari priminstri si minsitri , fura si iam ales noi , ce treaba avem noi cu notarul , fure cat a vrea , desi nu as numi furat ci la limita legi , alti au facut multe si nu sa intimplat nimic , nu e primar nu e judecator , nu e ministru , e notar , adica e privat nu e de stat , daca incalgi legea raspunzi , ce treaba avem noi , sau suntem detectivi particulari cumva , parca vad cine comenteaza toti parlitii :)))) care nu au realizat nimic in viata ,

LASA UN COMENTARIU

Comentariu
Nume

Site-ul graiulsalajului.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.