Noile coduri legifereaza raiul coruptiei

0
6


Lupta impotriva coruptiei a cistigat alegeri parlamentare si chiar prezidentiale. Lupta, insa, a durat cit campaniile electorale. Coruptia s-a dovedit imbatabila. Rominii au asteptat degeaba sa vada macar un corupt cu bratari trimis la… odihna. Si mai pot sa astepte mult si bine…
In aceste zile, Guvernul si clasa politica romineasca se pregatesc sa compromita si putinul care a mai ramas din legislatia anticoruptie. Pe de o parte, noile coduri ale justitiei reduc pedepsele de doua-trei ori. Astfel, noul Cod penal prevede maxim 5 ani de inchisoare pentru infractiuni cu consecinte deosebit de grave, fata de 15 ani inchisoare cit era pina acum. Pentru un furt de 100 de lei, pedeapsa este egala cu furtul de 100 de milioane: 1-5 ani de inchisoare! Pentru abuz in serviciu cu consecinte deosebit de grave, pedeapsa era inchisoare intre 5 si 15 ani. De-acum, infractiunea nu mai exista. Pentru luare de mita se putea face inchisoare intre 3 si 15 ani. Noul Cod penal prevede maxim 7. Pentru delapidare se risca inchisoare intre 1 si 15 ani. De-acum, delapidarea va “costa” intre 2 si 7 ani.
Nici noul Cod civil nu este mai breaz, dar are un fix: presa, care trebuie pusa cu botul pe labe. Trebuie cumintita, chiar daca noile prevederi sunt “unicate de Rominia”. Reducerea pedepselor atrage si micsorarea termenelor de prescriptie. Prin urmare, in curind vom auzi ca procurorii au dispus incetarea unor procese in dosare tinute la pastrare 5-6-7 ani! Daca mai adaugam neincriminarea incestului si a prostitutiei, avem imaginea completa a unor noi coduri ale justitiei care vor reglementa raiul coruptiei in Rominia europeana.
Explicatia ministrului Justitiei, Catalin Predoiu, este expresia dispretului total fata de cel mai elementar bun simt si dovedeste, si prin viu grai, ca noile prevederi din coduri sunt rupte de realitatile din Rominia: “Infractionalitatea se reprima prin preventie, depistare si condamnare rapida a celor care comit fapte penale si nu prin pedepse mari”!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here