SondajRSS Feed

Nivelul de trai occidental intra in Salaj prin Virsolt

12 Februarie 2018

Primarul Breda Lajos, aflat la al cincilea mandat, mentine ritmul accelerat de dezvoltare a comunei

Virsolt este una din comunele salajene care se dezvolta in ritm accelerat. Administratia locala a dovedit ca se poate. Drumurile sunt asfaltate in proportie de 90 la suta, trotuarele sunt amenajate inclusiv cu flori si arbusti ornamentali, sediile institutilor publice au fost mdodernizate. Asta nu inseamnas ca primarul Breda Lajos se opreste. Are planuri noi, din care o parte le va realiza anul acesta. Se construieste o sala de sport moderna, se ridica blocuri ANL, iar comuna va fi alimentata cu gaz.

Primaria a obtinut 4 milioane de lei pentru o sala
de sport care va fi gata de Zilele comunei Virsolt

Primaria comunei a primit de la Compania Nationala de Investitii 4 milioane de lei. Banii au venit anul trecut, undeva la finele verii, iar lucrarile au demarat în luna octombrie. Sala de sport a prins deja contur. A fost realizata fundatia si s-a ridicat scheletul metalic care va sustine constructia. Lucrarile se vor finaliza in luna august, iar cu ocazia Zilelor Comunei Virsolt sala de sport va fi inaugurata.
"Sa avem o sala de sport in comuna este o necesitate. Elevii vor putea face iarna sport, iar tinerii din comuna vor putea veni sa joace oricand doresc fotbal. Sala de sport va fi dotata cu tribune, avand 102 locuri, cu vestiare si tot ce trebuie. Este o constructie moderna si ma bucur ca am putut obtine de la Compania Nationala de Investitii aceasta suma de bani. Pana cand organizam Zilele Comunei, sala va fi construita; vom putea face inaugurarea intr-un cadru festiv", ne spune primarul Breda Lajos.


Se construieste si un teren de fotbal modern


Comuna Virsolt are in plan sa-si infiinteze o noua echipa de fotbal, care sa fie inregistrata in competitiile oficiale din Salaj. Administratia locala a decis sa realizeze un teren de fotbal modern si a accesat 60.000 de euro prin Grupul de Actiune Locala Valea Crasnei, cu care va moderniza terenul de fotbal si il va transforma intr-un mic stadion, dotat cu tribune, vestiare si gazon.
"Cu echipa de fotbal nu stiu inca ce se va intampla anul acesta, dar pana atunci lucram la realizarea stadionului, pentru ca am primit acesti bani de la GAL", spune primarul Breda.


In vara incep lucrarile la doua blocuri ANL pentru tinerii


Un alt obiectiv al Primariei Virsolt pentru anul 2018 este construirea a doua blocuri ANL, in spatele cladirii ce gazduieste sediul administrativ al comunei.
Planul dateaza din 2016, insa acum prinde contur. Primarul ne-a spus ca a primit deja o solicitare de la Administratia Nationala a Locuintelor, care i-a cerut un extras de carte funciara in original pentru terenul pe care se vor construi blocurile, dar si sa demonstreze ca exista cereri pentru locuinte. Lucrarile se vor licita in cel mai scurt timp, iar din iulie muncitorii se vor apuca de treaba.
"Am demonstrat ca avem foarte multe cereri de la tineri, si chiar asa e. Cum le ridicam, vor fi deja ocupate de tineri care vor sa revina in satul natal. Blocurile vor avea 16 garsoniere si 16 apartamente moderne. Am realizat toata documentatia. Sunt sigur ca in vara, cel tarziu in iulie, vor demara lucrarile. Tot ce a tinut de Primarie, am facut; asteptam doar aprobarea de la Bucuresti. Vreau sa va spun ca sunt multi tineri care se intorc din Ungaria, pentru ca nici acolo nu mai merge treaba asa bine si isi doresc sa revina la Virsolt, dar nu au unde locui. Prin aceste doua blocuri noi le dam o alternativa, pentru ca acesta este rolul administratiei locale, sa sprijinim cetatenii comunei. Blocurile se vor ocupa imediat cum le realizam", spune primarul.
Cele doua blocuri ANL vor fi ridicate in curtea din spatele Primariei Virsolt. Terenul este pregatit pentru inceperea lucrarilor. S-a realizat deja si o strada de acces, iar dupa ridicarea celor doua imobile se va realiza si un parc, unde localnicii isi vor putea petrece timpul liber.


Virsolt are 4,5 milioane de lei pentru poduri si drumuri


Primaria Virsolt a reusit sa semneze doua contracte de finantare cu Ministerul Dezvoltarii in valoare totala de 4,5 milioane de lei.
Unul din contracte are o valoare de 1,1 milioane de lei, iar cu acesti bani se vor realiza doua poduri peste raul Crasna, astfel incat utilajele care vin de la munca campului sa nu mai fie nevoite sa intre pe drumul national.
Cel de-al doilea contract de finantare, in valoare de 3,4 milioane de lei, prevede asfaltarea tuturor strazilor ramase fara asfalt din comuna. Primarul spune ca va asfalta inclusiv in cartierul romilor, subliniind ca din aceasta comunitate are un singur dosar de ajutor social, restul muncesc.
"De Zilele comunei, o delegatie din Ungaria mi-a spus ca avem drumuri mai bune in Virsolt decat la ei", se mandreste primarul.


Scoala si dispensarul se modernizeaza


In centrul comunei functioneaza doua scoli. Una a fost deja modernizata la standarde europene, iar pentru cealalta s-au primit bani prin PNDL 2 pentru reabilitare si extindere.
Se va mai moderniza si dispensarul din centrul comunal. Acesta a mai fost modernizat in trecut si arata bine, insa primarul vrea dotari noi, la standarde cat mai inalte, sa ofere servicii medicale de calitate.
Drumuri agricole asfaltate
Virsolt este una dintre putinele comuna din judetul Salaj care a asfaltat inclusiv drumurile agricole. Au fost asfaltate pe fonduri europene in anii trecuti peste 10 kilometri de drumuri agricole, iar anul acesta primarul are in plan sa mai asfalteze inca 10 kilometri, tot prin fonduri europene.
"Soferii de tractoare si cei cu carutele apreciaza foarte mult aceasta investitie si chiar au inteles ca trebuie sa aiba grija de drumuri si sa le pastreze in conditii bune, de aceea voi mai face o investitie si voi atrage fonduri europene pentru a asfalta drumurile de camp", spune primarul.


Comuna va fi alimentata cu gaz


Pana in luna aprilie se va termina studiul de fezabiltiate pentru introducerea gazului in comuna. A fost deja gasit si terenul unde se va amplasa statia de gaz.
"Nu mi se pare normal ca teava de gaz sa treaca chiar pe langa sat si noi sa nu avem gaz. Am vorbit la compania de gaz, am primit avizele nec

Nivelul de trai occidental intra in Salaj prin Virsolt
esare si acum lucram la proiect pentru alimentarea localitatii Virsolt cu gaz. Pana in luna aprilie trebuie sa fim gata cu studiul de fezabilitate", spune primarul.


Primarul Breda Lajos pune accent pe turism


Virsolt este o cumuna care chiar are ce arata turistilor. Pe langa barajul de acumulare, mai exista si o zona de camping cu cabanute de lemn, unde te poti caza, dar si o zona cu pivnite de vin. “n total sunt peste 400 de pivnite sapate in deal. Primarul vrea sa dezvolte turismul, sa atraga cat mai multi vizitatori la Virsolt.
"Acum lucrez la un proiect ce vizeaza iluminatul stradal, pe care il voi extinde si la pivnitele cu vin", spune primarul.


Dupa know-how, la Vasad, langa Budapesta


Primarul Breda Lajos, alaturi de o delegatie din comuna formata din sapte persoane, a mers in acest weekend la Vasad, o localitate langa Budapesta, unde a avut loc un festival de taiere a Porcului. Comuna Vasad este una dintre comunele cu care Virsoltul este infratita.
"Au fost delegati din toata Ungaria si nu numai. Au fost prezenti oameni de afaceri, cat si autoritati. Noi am mers si pentru acest schimb de experienta foarte util, pentru a vedea cum fac ei treaba acolo, cum promoveaza turismul, cum activeaza ca administratie pulbica locala si pentru a prelua lucrurile utile pe care le realizeaza ei in Ungaria. Noi, in fiecare an, ii invitam la Zilele comunei Virsolt", ne-a spus primarul Breda Lajos.

Breda Lajos se duce la Bucuresti la dezbaterea
pe problemele din administratia publica locala

Primarul din Virsolt, Breda Lajos, va participa la finele lunii februarie la o dezbatere organizata de Asociatia Comunelor din Romania, alaturi de 400 de primari din tara, va discuta problemele legate de majorarile salariale, in contextul in care impozitele nu acopera maririle de salarii in administratia locala. Evenimentul va avea loc la Bucuresti si va participa inclusiv premierul Vasilica Viorica Dancila.
"Eu chiar sunt si intr-o comisie la nivel national in aceasta asociatie. Vom merge la Bucuresti pentru a dezbate problemele administratiei publice locale si pentru a gasi solutii, consultandu-ne unii cu altii. A fost invitata inclusiv doamna premier la aceste dezbateri", ne-a spus liderul administratiei locale din Virsolt.

Deszapezirea se face "ca dupa manual",
utilajele ies la lucru imediat ce ninge

"La ora trei noaptea i-am pus pe muncitori sa iasa pe strazi si sa deszapezeasca", a fost prinrte primele lucruri pe care ni le-a spus primarul Breda Lajos vineri dimineata, cand am ajuns in comuna, imediat dupa ninsoare.
Daca prin Zalau strazile nu erau inca deszapezite, la Virsolt asfaltul era negru.
Primarul din Virsolt ne-a spus inca ca la el nu se pune problema sa nu deszapezeasca imediat si ca niciodata nu a avut probleme cu zapada.
"Pe noi, zapada nu ne i-a pe nepreagtite. La ora trei noaptea am iesi pe strazi, nu am asteptat pana dimineata. Avem trei utilaje cu care iesim la deszapezire si reusim sa curatam toate strazile din comuna foarte repede", spune Breda.


Reusitele din Virsolt sunt ale intregii comunitati


“Nu as fi reusit singur sa realizez aceste obiective, de aceea le multumesc consilierilor locali si personalului din Primarie ca mi-a fost mereu alaturi si m-a sustinut. Le multumesc si locuitorilor din comuna ca au inteles ca impreuna putem dezvolta aceasta comunitate, iar rezultatele incep sa se vada, pentru ca eu consider ca aici este un nivel de trai ca la oras. Voi ramane in continuare acelasi. Inclusiv numarul meu de telefon este afisat la intrarea in Primarie, pentru ca sunt disponibil pentru cetateni ziua si noaptea, indiferent de ce probleme au. Rolul nostru, al primarilor, este sa fim alaturi de cetateni", a tinut sa spuna primarul Breda Lajos.

File din istoria comunei Virsolt

Comuna Vîrsolt are în componenta trei sate – Vîrsolt, Recea si Recea Mica.
În comuna traiesc 2.458 de suflete, dintre care 60 la suta sunt etnici maghiari, asezati cu preponderenta în satul Vîrsolt, iar românii sunt preponderent în Recea si Recea Mica.
Satul Vîrsolt a fost atestat documentar pentru prima data în urma cu 676 de ani, în anul 1341, sub denumirea de Varcoltz. Povestea spune ca numele vine de la substantivul “vârsa”, care înseamna cos de nuiele facut în forma de pâlnie, cu care se pescuia în trecut. Trebuie sa spunem ca pe Valea Crasnei, înainte sa se formeze barajul de acumulare, era paduris si numeroase balti, de unde se pescuia cu vârsele. Locul si-a schimbat înfatisarea; s-a construit lacul de acumulare, unde sute de salajeni merg acum în sezon la pescuit.
Barajul lacului de acumulare Vîrsolt a fost inaugurat în anul 1979, la doi ani dupa începerea construirii, în 1977, pentru alimentarea cu apa a Zalaului.
Barajul are o înaltime de 17 metri, o lungime de 2.160 de metri si acumuleaza un volum de 50,2 milioane de metri cubi de apa. Suprafata totala a lacului de acumulare este de 652 de hectare.
În Vîrsolt se gaseste si Biserica Ortodoxa "Adormirea Maicii Domnului", zidita între anii 1836 – 1840 în stil romanic. Lânga edificiul ortodox, se gaseste Biserica Reformata construita în 1723. Biserica a ars din temelii în 1774, dar s-a renovat cinci ani mai târziu, în 1779. Orga bisericii a fost realizata de Johannes Kremmer, în 1833. Biserica Reformata din Recea este un alt punct de atractie turistica. Biserica a fost construita în 1908 si dispune de un turn de lemn ce astazi strajuieste satul. Biserica nu are orga, dar are un armoniu construit în Bratislava.

Vizualizari 4590
Comentarii articol

>

in 12 Februarie 2018 2:48

Deputatul Como Balint sustine un nivel de trai occidental pentru toti Salajeni

>

in 12 Februarie 2018 6:25

Daca cel de la 2:48 este fan Como , este clar,că avem de-a face cu o grupare puternica , inteligenta, mai ales după scrierea cuvântului "sălăjeni"

>

in 12 Februarie 2018 6:45

Da da

@2:48>

in 12 Februarie 2018 8:18

Dupa cum pocesti limba romana, pari a fi din Caramidari! Haules baules! Acolo e cel mai bun trai, mananci, bei, f... pe gratis, nu platesti curent, apa, impozite! E misto pentru "Salajeni" de acolo! Votati Cosmos!

>

in 12 Februarie 2018 8:39

Articolul asta ar trebui citit de marea majoritate a primarilor din judet. Omul asta a demonstrat ca se poate

>

in 12 Februarie 2018 8:43

Felicitări !

>

in 12 Februarie 2018 10:11

In acest articol sunt si multe barbii!!!

>

in 12 Februarie 2018 11:40

In poza sunt cabanele primarului amplasate pe lac

>

in 12 Februarie 2018 11:52

Liviu Balint (alias Como) ajuta la nivelul de trai din Jibou

Black swan>

in 12 Februarie 2018 11:57

Da de cum a vandut pamanturile satenilor de langa baraj, smecherilor din judet nu scrieti nimic? Gaz? Cand? Cand o sa ramane el singur in sat ca restu o sa fie dus?? Bla bla bla....

>

in 12 Februarie 2018 12:32

Dar canalizarea când o să funcționeze ?

>

in 12 Februarie 2018 12:32

Dar canalizarea când o să funcționeze ?

Lucru la domiciliu!O>

in 12 Februarie 2018 13:41

Selectam moderatori de anunturi. Primiti plata pentru fiecare anunt moderat. Trebuie sa verificati anunturile pe care alte persoane le posteaza, apoi sa le aprobati afisarea in sistem. Nu este necesara experienta. Va invatam noi totul. Cereti detalii la adresa de email: pacurarumarioara1964@gmail com

>

in 12 Februarie 2018 15:21

Esti oboistor domnule cu Como in Sus si Jo's.Altceva nu stii? Schimba subiectul Esti penibil.

>

in 12 Februarie 2018 16:15

Mai bine ar face drumurile din Recea si Recea Mică... Abia se poate circula

>

in 12 Februarie 2018 18:07

domnul primar ,dar catunul VERVEGHI CUI APARTINE

>

in 12 Februarie 2018 18:20

Como cand mai faci discoteca la Cehu?

Sugaci>

in 12 Februarie 2018 22:01

Ziceti si ceva de fiica primarului . Sugatoarea de Andreea care a supt judetul in mare parte

Sfantul Breda>

in 12 Februarie 2018 22:16

Dupa cinci mandate ne asteptam la mai mult domnule primar. In primul mandat trebuia sa daca ceea ce vrea sa inceapa in anul 2018 sa fim seriosi. Cinci mandate? Varsoltenii il for vota si dupa ce da ortul popii ca numai Breda stiu...

>

in 13 Februarie 2018 0:02

Gospodar , se vede :) degea tot glumim ? Puna si in Nusfalau e mai frumos ca si in Simleu, dar e om gospodar , chiar daca maghiar” , , asta e , e om ce între noi, romanii”! Apoi nu va convine multora, eu sunt Roman , dar sa știți ca noi romanii nu ne prețuim țara , dupa Atita ani , uite ca ne-am vindut tot, pina si copiii! Ce sa așteptam de la țara asta? Daca noi , cetățenii acestei tari, ne vindem pe nimic, “ tăiem păduri , aruncam gunoaiele oriunde,, păcat , mare păcat , daca ar fii trăit Ceaușescu sau chiar Regele daca era lăsat sa fie conducator , nu ajungeam in halul asta ... deci , nu judecați ,,,,

>

in 16 Februarie 2018 18:39

Felicitări d-le primar! Toți spuneți că numai bate din gură degeaba și până la urmă face tot, și ce nu promite.De câte ori trec pe-acolo mă cuprinde invidia. 5 mandate înseamnă că foarte puțini sunt nemulțumiți de el!

>

in 16 Februarie 2018 18:42

Ce are de-a face Como cu Vîrșolțu'?

>

in 18 Februarie 2018 16:58

Ba, dar in Recea nu vrei sa faci nimic numai la ungurii tai ? Vad ca in vizite de ,,lucru,, stii merge doar în ungaria, de români iti pasa ca o de o grămadă de rahat ....Dar las ca se intoarce istoria si va atârnam pe toti , mma voastră de bozgri

>

in 19 Februarie 2018 11:51

Pt cei din Retea a făcut încă prea multe...Aveți asfalt, apă, cămin cultural, zilele satului...ce vă mai trebe? Aeroport? Apoi să vă mai ajute și cel pe care l-ați votat

JOIN THE ILLUMINATI TODAY>

in 19 Septembrie 2018 1:31

Aceasta este o invitație deschisă pentru ca dumneavoastră să deveniți parte a celui mai mare conglomerat din lume și să ajungeți la vârful carierei. Când începem programul de recrutare din acest an și sărbătoarea anuală de recoltare este aproape la îndemână. Sunteți de acord să fii membru al acestei noi lumini?\r\nContactați dl Stewart +1 267 967 8826 pe WhatsApp

 (nu este publicat)
NOTA: Sunt interzise injuriile, cuvintele obscene si atacul la persoana.

Site-ul graiulsalajului.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.