Nebunia reformei fiscale capata forme noi

17
1980

 

Nebunia reformei fiscale capata forme noi

Invitat miercuri seara la postul de televiziune Antena 3, ministrul de Finante, Mihai Misa, a prezentat noile modificari legislative din domeniul fiscal care ne asteapta incepand de anul viitor. 

Unele se bat cap in cap cu promisiunile din programul de guvernare sau cu declaratiile anterioare ale membrilor Executivului.
Guvernul ramane pe pozitii cu trecerea contributiilor la pensii si sanatate integral in sarcina angajatului. Iar ministrul Misa readuce in prim plan o masura promisa despre care s-a vorbit foarte putin spre deloc in ultimul timp si care parea data uitarii, aceea de a scadea cota unica de impozitare de la 16 la suta la 10 la suta.
“Guvernul îsi mentine, totodata, decizia de a transfera contributiile sociale integral de la angajator la angajat”, a precizat ministrul Ionut Misa. “Ramâne în continuare obligativitatea ca angajatorul sa declare la stat suma reprezentând contributiile angajatului, angajatul nu are nicio obligatie în plus”, a explicat ministrul. “n paralel, se vor reduce contributiile sociale de la 39 la suta la 35 la suta.
Menita sa indulceasca pentru angajat vestea ca i se pun in carca integral obligatiile CAS si CASS, este anuntul facut de ministru ca din 2018 va scadea impozitul „pe absolut toate veniturile”, de la 16 la suta la 10 la suta.
„De anul viitor, impozitul va scadea de la 16 la suta la 10 la suta pentru absolut toate veniturile, dar neimpozitarea salariilor de pâna la 2.000 de lei nu va mai fi implementata în aceasta perioada si pâna la sfârsitul anului”, a declarat ministrul de Finante.
Prin urmare, vestea buna a reducerii impozitului cu patru procente are in coada o veste proasta. Aceea ca PSD nu se mai tine de promisiunea din programul de guvernare de a nu mai impozita veniturile sub 2.000 de lei. Ministrul de Finante a anuntat acum ca toate salariile, indiferent de valoarea lor, vor fi impozitate.

Taxa de solidaritate nu dispare, doar
se transforma si pica in carca angajatorilor

In vara, guvernantii vorbeau despre introducerea unei taxe de solidaritate, in valoare de 2 la suta, care ar fi urmat sa li se aplice tuturor celor cu venituri de peste zece salarii minime pe economie, banii incasati urmand a fi virati la bugetul pentru Sanatate.
Miercuri seara, ministrul Misa ne-a informat ca aceasta taxa va fi platita de anul viitor, insa doar de angajatori, guvernantii amintindu-si subit de o directiva europeana care nu le da de ales. Toti angajatorii vor vira 2 la suta catre bugetul statului, taxa fiind raportata la fondul de salarii.
Argumentul ministrului este ca angajatorul trebuie “sa aiba si el o responsabilitate fata de bugetul de stat”, adaugand ca exista o directiva obligatorie a Uniunii Europene in acest sens si ca masura nu o instituie Guvernul din care face parte, ci Comisia Europeana.
„Aceasta taxa nu poate fi eliminata sub nicio forma (...) Este o directiva europeana care reglementeaza pentru fondul de salarii o anumita taxa. Nu numai mediului privat, ci si sistemului public. (...) Taxa o plateste angajatorul la fondul de salarii. Au fost foarte multe discutii cu sindicatele care spuneau: domnule, nu va ramâne nicio responsabilitate în sarcina angajatorului. Daca el trebuie sa plateasca pentru angajat, dar nu va fi responsabil din acest punct de vedere, va crea o problema angajatului în sine. Lasati taxe si la nivelul angajatorului, astfel încât sa va puteti îndrepta asupra lui, sa puteti realiza ulterior niste masuri de coercitie pentru a putea raspunde fata de bugetul de stat pentru neplata acelei sume. si am zis ok, transferam o parte din aceste contributii si la nivelul angajatorului sa aiba si el o responsabilitate fata de bugetul de stat”, a explicat ministrul de Finante.

Impozitul pe gospodarie si impozitul pe cifra de afaceri
sunt initiative esuate, iar split TVA a devenit cu totul altceva

Guvernantii PSD anuntau, la inceputul anului, ca au in plan introducerea impozitului pe gospodarie. S-au facut tot felul de calcule si s-a vorbit chiar de necesitatea angajarii, pana in 2018, a 30.000 de consultanti fiscali, care sa-l ajute pe romanul de rand sa isi calculeze impozitul de gospodarie. Masura a fost data uitarii.
A intrat intr-un con de umbra si tacere si masura privind impozitul pe cifra de afaceri. Masura a fost anuntata public, apoi lasata de izbeliste.
Masura split TVA, care se refera la plata sumelor din TVA in cont separat, nu a fost abandonata, insa a fost radical modificata. Daca initial viza toti agentti economici, acum se va aplica, de la anul, doar firmelor care fac afaceri cu statul si celor aflate in insolventa.

Opozitia salajeana comenteaza
in termeni duri balbaiala fiscala

Lucian Bode, deputat PNL:
“Modul de a guverna al PSD-ului este toxic”

“PSD joaca alba-neagra cu politica fiscala a acestei tari si creeaza o mare instabilitate în piata. Au renuntat, pe rând, la majoritatea promisiunilor bombastice din campania electorala si acum nu stiu cum sa cosmetizeze toate aceste minciuni. Salariile sub 2.000 de lei ar fi trebuit sa beneficieze de impozit zero, conform acestor promisiuni otravite. Acum, cei din PSD trebuie sa le explice celor 3,5 milioane de români care au contracte de munca si ale caror venituri salariale sunt sub 2.000 lei ca i-au amagit în 2016 pentru a le lua votul. Acest mod de a guverna al PSD-ului este toxic si aduce mari prejudicii angajatilor din aceasta tara, care nu au primit înca garantii din partea Guvernului Tudose ca, dupa transferul contributiilor de la angajator la angajat, salariile aflate în plata nu vor scadea. De fapt, PSD încearca sa acopere efectele acestui transfer prin anuntul ca va scadea impozitul pe venit de la 16 la suta la 10 la suta. Cred ca prin aceste tatonari si experimente fiscale PSD îsi arata masura incapacitatii de a guverna aceasta tara. Luni, 23 octombrie, PNL l-a invitat la Ora Guvernului pe Ministrul Finantelor, Ionut Misa, sa explice introducerea split TVA si toate bâlbele legate de varianta in care va fi introdusa aceasta masura. Cu aceasta ocazie, îl vom întreba si despre tot tavalugul fiscal pe care l-au anuntat si care arunca în aer finantele acestei tari”, spune deputatul PNL, Lucian Bode.

Cristian Lungu, senator PMP:
“Guvernele Grindeanu si Tudose sunt cele
mai ezitante si neprofesionale dupa 1990”

“Ministrul Finantelor, Ionut Misa, a anuntat miercuri seara ca incepand de anul viitor se va introduce o taxa de solidaritate de 2 la suta, aplicabila fondului de salarii. Este o directiva europeana, spun dânsii, care reglementeaza pentru fondul de salarii o anumita taxa, dar guvernul PSD nu este la o prima astfel de initiativa. Iata un scurt istoric al ultimelor câtorva luni in care s-au succedat propuneri care apoi au fost retrase: ministrul Finantelor a dorit aplicarea unui impozit pe gospodarie dar a fost ulterior eliminat, impozitul pe cifra de afaceri a companiilor a fost si el eliminat, split TVA, o alta "reusita" marca PSD, eliminarea accizei auto, dupa care reintroducerea ei a dus la cresterea pretului benzinei si motorinei, Fondul Suveran de Dezvoltare si Investitii si Fondul National de Dezvoltare. Nu cred ca a existat un guvern dupa 90 care sa fie mai ezitant si neprofesional decât cele doua guverne PSD: Grindeanu si Tudose”, considera senatorul PMP Cristian Lungu.

 

 

COMENTARII

 1. "Guvernul ramane pe pozitii cu trecerea contributiilor la pensii si sanatate integral in sarcina angajatorului." - pe bune? Nu va corecteaza nimeni articolele inainte sa le aruncati in online?

 2. Solidaritate cu cine? Cu cei cu salarii triplate si pensii nesimtite (adica bugetarii de lux ai Romaniei, parlamentari, presedinti de CJ, prefecti, primari si cei cu veniturile calculate in functie de ale celor dintai)? Si asta lovind tot in sectorul privat, cel carora guvernarea asta PSD-ista de rahat, nu le-a dat nimic, ba din contra, continua sa-i ia pana la totul. Inca o data programul de guvernare PSD-ist, un noian de promisiuni electorale de relaxare fiscala fara cap si coada, s-a dovedit o mare minciuna, o sarcina grea pentru romanii de azi si de maine.

 3. Bogatanii vor plati impozit mai mic, 10 %, de unde bani pentru recalcularea pensiilor nevoiase, cele mai mici din UE ? Niciun partid nu a propus eliminarea cotei unice si impozitarea progresiva, ca-n tarile dezvltate din UE. Toate partidele sunt pentru bogatani, nu numai PSD, e bine sa stie prostonacii care tot merg la vot !

 4. Pai toti sefii ,subsefii de partide si apropriatii lor ,au cate cel putin o firma ,fie pe numele lor fie pe numele rudenilor lor ,e normal dupa mintea lor sa-si dea legi care sa-i avantajeze .Iar pentru amarati ,cei cu salarii si pensii mici ,daca mai ramane ceva dupa "imparteala ciolanului " ,le da si lor cate o scrijea ,asta asa ca sa nu moara de foame.Cu iesitul la vot ,atata timp cat prezenta nu va fi masiva ,actualele partide vor carmui si de aici incolo .

 5. La parlamentari sau ridicat salariile de la 5000 la 13000 lei CE ZICETI? plus alte drepturi!iar la pensionari sa dat 82 de lei Ce ziceti ? e bine sau e rau ? RUSINEA natiuni , cum pot sa mearga pe strada pe unde merge poporul.

 6. Pensionarii de la tara carora le-a marit pensiile ,fara ani de munca ,la 520 lei sunt incantati de PSD si spun ca ei ii voteaza in continuare caci nu vad diferenta dintre ce NE-au dat si ce SI-au dat, aici e marea problema .PSD au fost destepti ,au dat ceva la cei de la tara(prostimea ) ca sa-i voteze si la cei implicati politic, de restul nu-i intereseaza .Noi cei care am lucrat 30 ani si peste,pe pensii de nimic ,trebuie sa ne ridicam impotriva lor altfel nu va fi bine .Santem o tara de MAMALIGARI.

 7. Corect ai punctat ,dar daca la viitoarele alegeri nu ne vom mobiliza iar lumea sa se prezinte masiv la vot -peste 70 % ca in Franta ar fi f.bine-tot ei psd-ul vor guverna in continuare ,asta daca nu cumva ,si e foarte posibil ,sa avem alegeri anticipate.Nu sunt anti-psd ,sunt multi oameni cu coloana vertebrala si bine pregatiti in acest partid , insa actualii conducatori de la coalitie cu gastile lor , duc tara asta spre dezastru .

 8. Inclusiv Pop Gheorghe, senatorul analfabet, care se ascunde ca "militianul" pe coridoarele Parlamentului (am scris cu majuscula "Parlament")! Un om de nimic. si el si nevasta-sa! Cum se poate ca un senator sa=i ceara prefectului (Ciunt, pe-atunci) s-o puna sefa la invatamant pe nevasta=sa, un profesor absolut mediocru!

 9. sa de Domnul multa sanatate si viata lunga domnului Liviu dragnea !!!!iar mizerabili de ZALAUANI sa moara inecati in cacatul lor -oameni fara scoala si cu fuga de la lucru!! NU PLACE SA MUNCITI -PLECATI DRACULUI DIN TARA !!!!

 10. Da Doamne minte la romani cand trebuie, nu pe urma!Pentru a cate-a oara regretele sunt tarzi?,inclusiv cei ce pretindeti ca sunteti de stanga- as spune ca sunteti stangaci,chiar nu simtiti ca nu insemnati nimic pentru mizerabili de la putere? Partea rea a lucrurilor este ca tarati o tara intreaga dupa voi,prin votul neinspirat dat de catre voi

 11. Da Doamne minte la romani cand trebuie, nu pe urma!Pentru a cate-a oara regretele sunt tarzi?,inclusiv cei ce pretindeti ca sunteti de stanga- as spune ca sunteti stangaci,chiar nu simtiti ca nu insemnati nimic pentru mizerabili de la putere? Partea rea a lucrurilor este ca tarati o tara intreaga dupa voi,prin votul neinspirat dat de catre voi.in orice caz a-ti adus la guvernare in tara asta tot ce poate fii mai rau, mai nociv, mai toxic.de fapt niste inculti si analfabeti ca voi.In aceiasi categorie si naivii care au crezut in promisiunile lordesantate, indiferent din ce categorie sociala sunteti.O vorba din popor spune:FRAIERII NU MOR NICIODAT DOAR SE SCHIMBA:

 12. -oferte-operatorOnline!Proiect nou.Esti salariat si nu-ti ajung banii?Esti somer si cauti un loc de munca?Inca nu ai gasit jobul care sa-ti asigure un trai linistit?Atunci nu ai nimic de pierdut,realizeaza-ti visul.Noi iti oferim curs gratuit si complet de instruire,lucrand acasa.Nuiti trebuie decat un Calculator,internet si 3 ore din timpul tau pentru a castiga bani. Trimite un e-mail cu textul

LASA UN COMENTARIU

Comentariu
Nume

Site-ul graiulsalajului.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.