Ne imbolnavim, obligatoriu, doar la inceput de luna

0
1552

 

Ne imbolnavim, obligatoriu, doar la inceput de luna
Fondurile destinate analizelor medicale gratuite ajung doar pentru primele doua - trei zile din fiecare luna.

Daca vor sa beneficieze de analize gratuite, salajenii trebuie sa vina pana la Zalau, niciunul dintre spitalele din celelalte localitati ale judetului nereusind sa incheie contracte cu Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate pentru decontarea acestor servicii medicale. Motivul - lipsa certificarii ISO, obligatorie din acest an pentru toate laboratoarele care vor sa incheie contracte cu casa. Potrivit informatiilor primite de la dr.Marius Tautu, directorul de relatii contractuale al CJAS, aceasta conditie a fost indeplinita doar de cele trei laboratoare private din judet (Mediserv, Biolab si Salvosan), toate cu sediul in Zalau. Pentru ca a inceput demersurile de certificare ISO, Spitalul Judetean de Urgenta Zalau a fost acceptat, si el, la contractare, atat pentru partea de analize medicale, cat si pentru investigatiile de radiologie si imagistica. De asemenea, Spitalul Orasenesc din Simleu are contract pentru investigatii paraclinice, insa numai pentru partea de radiologie (pentru care detine certificat ISO). Dr. Tautu a mai precizat ca a fost incheiat contract si cu un laborator de citologie si anatomie patologica din Cluj, ce are punct de lucru la Zalau.

PROGRAMAREA CONSULTATIILOR AR PUTEA REZOLVA PROBLEMA

Pe langa faptul ca trebuie sa vina pana la Zalau, pacientii salajeni mai trebuie si sa se imbolnaveasca doar la inceput de luna, bugetul alocat celor sase unitati pentru acest segment de servicii medicale ajungand, in medie, pentru primele doua - trei zile din fiecare luna. Chiar daca suma de care dispune fiecare dintre cele sase laboratoare difera (in functie de o evaluare facuta de CJAS pe baza indicatorilor din 2009), niciunul nu poate acoperi necesarul de analize medicale gratuite mai mult de doua saptamani. O reglare a cererii de analize medicale este asteptata, sustine dr. Tautu, de la sistemul de programare a consultatiilor, care va avea ca efect si o programare a investigatiilor paraclinice.

Luna aceasta nu vor fi probleme cu medicamentele

Ceva mai bine stam, se pare, la capitolul medicamente gratuite sau compensate, unde, potrivit directorului CJAS, nu vor fi probleme luna aceasta. Probleme ar putea aparea, insa, luna viitoare, avertizeaza dr. Tautu, in situatia in care nu va exista o rectificare bugetara prin care sa fie suplimentate fondurile destinate retetelor gratuite sau compensate.

 

 

COMENTARII

LASA UN COMENTARIU

Comentariu
Nume

Site-ul graiulsalajului.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.