SondajRSS Feed

Lumina in suflet cu preotul Gheorghe Cornea

Nasterea Sfantului
Ioan Botezatorul

24 Iunie 2016

(Sânzâienele sau Dragaica)


Biserica Ortodoxa praznuieste azi sarbatoarea nasterii Sfântului Ioan Botezatorul, cunoscuta în popor si ca "Sânzâienele" sau "Dragaica".
Cine nu se bucura de cel ce vine in lume, de un nou nascut? Cine ar putea descrie sau intelege sentimentele parintilor cand au bucuria unui urmas? Cu atat mai mult ne bucuram si ne minunam noi crestinii, de nasterea Sfantului Ioan Botezatorul si inaintemergatorul lui Hristos ultimul profet al poporului biblic, pe care o praznuim in data de 24 iunie. Minunata i-a fost nasterea, uimitoare viata si inalta chemarea sa. A fost prevestit cu sute de ani prin prorocul Maleahi: "Iata Eu trimit pe ingerul meu si va gati calea inaintea fetei mele" (3,1) vezi si Isaia (40,3). Iar nasterea sa a fost anuntata de ingerul Gavriil preotului Zaharia, cand acesta era de rand cu slujba la templu.
Trimisul cerului ii spune ca Dumnezeu i-a ascultat rugaciunea si va ridica blestemul, iar sotia Elisabeta ii va naste un fiu pe care il va numi Ioan- "Acesta va fi mare inaintea Domnului" (Luca cap. 1 versetul 11 si urmatoarele). Surprins de aparitia si de vestea ingerului- socotind varsta inaintata a sa si a sotiei sale Elisabeta, Zaharia s-a indoit, iar ingerul i-a zis: "Iata vei fi mut si nu vei putea sa vorbesti pana in ziua cand vor fi acestea, pentru ca n-ai crezut in cuvintele mele, care se vor implini la timpul lor"(Lc 1,20). Asa s-a si intamplat cu Zaharia, a ramas mut, iar dupa noua luni cand sotia sa Elisabeta a nascut un copil, rudele si vecinii pregatind totul pentru insemnarea si punerea numelui la opt zile - cand se savarsea si circumcizia - voia sa-i dea numele acestui copil, numele tatalui sau "Zaharia".
Si cum mama s-a impotrivit zicand: "Nu! Ci se va numi Ioan", au facut semn tatalui, cum ar vrea sa fie numit. Zaharia a scris pe o tablita: "Ioan este numele lui" si in clipa aceea limba lui

Nasterea Sfantului <br>Ioan Botezatorul
s-a dezlegat si a inceput a vorbi - laudand pe Dumnezeu si facand minunate prevestiri despre prunc "Va fi chemat prooroc al Celui prea inalt si va merge iaintea Domnului pregateasca calea." (Luca 1,67-80). Asa s-au si petrecut lucrurile si Ioan nu doar ca a fost prooroc ci chiar Mantuitorul a rostit despre el: "Intre cei nascuti din femei nu s-a ridicat unul mai mare decat Ioan Botezatorul". (Matei 11,11) Strabunii nostri au cinstit sarbatoarea Nasterii Sfantului Ioan Botezatorul cu un fast deosebit in luna lui Ciresar (iunie) Si de la ei, pana astazi am mostenit multe traditii si obiceiuri vrednice de luat in seama: nedeile si ciumarcile, sambrele -alesul oilor, focurile din Oas si Maramures, targul fetelor de pe inaltimile Apusenilor. Fecioarele curate impleteau din cele mai alese flori ale campului, cununa de sanziene pe care o ascundeau in cele mai limpezi izvoare ori in apa curata, ferita. Tanarul care gasea aceasta cununa era alesul celei care o ascunsese si i se dezlega limba, ajungand la cununie.
Coronitele de sanziene impodobeau fruntea copiilor merituosi la invatatura si cu purtare demna, fiind bucuria parintilor si mangaierea rudelor si prietenilor. De la sarbatoarea sanzienelor-Nasterea Sfantului Ioan Botezatorul, pana la Sfantul Ilie, e obiceiul paparudeleor (ritual de invocare a ploii) si dragaica. Poporul nostru, crestin isi dovedeste evlavia fata de Sfantul Ioan Botezatorul prin multe biserici care poarta hramul sau si mai ales prin oferirea numelui de Ioan si Ioana multora din copiii nou-nascuti.
   
   
  

Vizualizari 1035
Comentarii articol

opinie>

in 24 Iunie 2016 4:31

Posibilitate foarte buna de castigat bani! Va invitam acum sa cunoasteti mai multe despre o oportunitate foarte noua prin care va puteti completa repede veniturile, in timpul liber sau oricand doriti! Va asiguram ca totul este foarte, foarte serios si ca puteti sa incepeti cu toata increderea! Cereti mai multe detalii la adresa de email:pacurarucostica1963@gmail com

 (nu este publicat)
NOTA: Sunt interzise injuriile, cuvintele obscene si atacul la persoana.

Site-ul graiulsalajului.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.