Munca angajatilor la stat s-a scumpit grozav in prima jumatate a acestui an fata de anul trecut

9
2093
Munca angajatilor la stat  s-a scumpit grozav in prima  jumatate a acestui an fata  de anul trecut

Potrivit Institutului National de Statistica (INS), costul orar cu forta de munca, un indicator al poverii salariale pentru angajatori, a crescut in al doilea trimestru al acestui an cu 15,6%, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, cele mai mari cresteri fiind inregistrate in sanatate si asistenta sociala. Asta dupa ce in primul trimestru, costul orar cu forta de munca a crescut cu 12,72%, comparativ cu aceeasi perioada din 2017.

in al doilea trimestru al acestui an, in sectorul bugetar, fata de aceeasi perioada a anului trecut, s-au inregistrat cresteri ale costului orar al fortei de munca ca urmare a aplicarii prevederilor legale pentru personalul platit din fonduri publice, astfel: in sanatate si asistenta sociala cu 33,15%, in invatamant cu 21,76% si in administratie publica cu 19,51%.
„Pe principalele activitati ale sectorului economic, cele mai mari cresteri ale costului orar al fortei de munca s-au regasit in informatii si comunicatii (19,11%), in tranzactii imobiliare (18,32%) si in constructii (17,98%)”, se arata in comunicatul INS.
Sectoarele economice cu cele mai mici cresteri au fost industria extractiva (6,32%), activitati de servicii administrative si activitati de servicii suport (10,49%), activitati de spectacole, culturale si recreative (10,52%) si industria prelucratoare (10,53%).

COMENTARII

  1. De asta se inghesuie lumea la buget pentru ca se lucreaza putin si pe bani multi,pe cand in sectorul privat muncesti din greu,peste puteri uneori pe salar minim pe economie.Cata nedreptate ,dar guvernantii dorm si nu vreau sa vada nimic,sunt ocupati de problemele lor personale!

  2. PRIMARIA ESTE PLINA DE PERSONAL CARE NICI NU STIE PE CE LUME TRAIESTE! NU AU LOC UNII DE ALTII SI SUNT NUMAI PILE ....CUMNATA LUI .. FIICA LUI .. GINERELE LUI... SI O INCRENGATURA DE PUTUROSI SI INCAPABILI! ASTEPT SA MA CONTRAZICETI!!!CONDUCEREA PRIMARIEI TREZESTE-TE !!!!

  3. Primarie. Una nu gaseste un dosar, unu duce hartiile, vine imediat, alta spune sa astept ca vorbeste cu sefu la tel si ii spune la sfarsit bine skumpi, pup, altu intra cu 3 dosare si ma tine 15 min. la usa pana cand ii arata ce a postat vara-sa pe fsbk. Alta imi ia hartiile din mana si astept 6 min. pana ii spune alteia cum a pus muraturile. Are hartia mea in mana. Nu pot protesta, se ocupa. Nervii mei au nervii lor. Merg la ghiseul 4. Aratarea de dincolo de geamul taiat in semicerc cu ogiva in sus ma priveste neutru dupa 3 min. Trec 15 sec. Ce doriti Era sa spun. Ma uit, totusi, pe geam "impozite si taxe" si... citesc, impozite, nu am taxe. Ea ma priveste apoi ii spune celei din stanga ca Ana ar fi putut prinde un loc in camin la facultate ca e buna, dar n-a intrat la buget ca a trebuit sa dea admitere, nu e ca la alte facultati,cu bacu. Intreb cat? Ma priveste incurcata. Ce...cat ? Impozitu! Aaaa, stati sa verific, credeti ca stiu din cap? Stau. Verifica. Poate fi si 200 euro. Cum 200 euro? Nu dom'le, la tine e 120 lei, vorbeam cu Nutzi. Preturi mari in Cluj, ce credeai. Poftiti 150. Nu aveti fix? Nu, n-am. Se revolta... toti ii aduc bani mari, de unde sa dea rest. Ma simt vinovat. Domnul din spatele meu e putin iritat. Il consolez cu o privire. Eu, cel putin, sunt la rand. Ela, n-ai sa-mi schimbi 50? Astia vin cu bani mari si n-am niciodata sa le dau restu.

  4. ... ma simt mic. Mic de tot. Incerc sa ingaim... daca stiam... Lasa ca ne descurcam noi, de aia suntem aici, ce crezi d-ta?! Are dreptate, e autoritatea Statului. Cand era adolescent, un prieten mi-a dat o carte. Fara sa o cer eu. Am citit-o. 1984.

LASA UN COMENTARIU

Comentariu
Nume

Site-ul graiulsalajului.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.