„Moromeții” se joacă la Zalău

0
168

Sâmbătă, 12 septembrie, începând cu ora 18.00, în Curtea Artiștilor din Zalău, se va juca gratuit spectacolul Moromeții, după romanul cu același nume, de Marin Preda, de actori ai Teatrului Regina Maria Oradea, Trupa Arcadia, regia fiind semnată de Gavriil Pinte.

Spectacolul este realizat în cadrul proiectului „Lecturi Școlare Integrate în Teatrul de Animație”, proiect desfășurat de Asociația Teatrul de Copii Oradea, și cofinanțat de AFCN. Spectacolul, gândit inițial ca o Lectură Performativă, și transformat în timpul pandemiei, a fost gândit special pentru a veni în sprijinul elevilor care se pregătesc să susțină examenul de Bacalaureat, în special elevii care provin din medii defavorizate, cum sunt cei care trăiesc în mediul rural. Evenimentul din Zalău face parte din turneul de promovare „Moromeții”, turneu care include localități din județele Bihor, Satu Mare și Sălaj, dar și din Ungaria. Intrarea este liberă, în limita a 50 de locuri. Rezervări se pot face la Asociația Pro Teatru din Zalău.

Spectacolul „Moromeții” are la bază principalele capitole din volumul I, studiate în programa școlară. Dramatizarea a fost realizată de studenți ai Universității din Oradea.

„Acest roman al lui Marin Preda este un material de lucru extrem de ofertant și are darul de a pune actorul în niște situații extrem de dinamice. În plus, beneficiază de o oralitate pentru care Marin Preda a fost comparat în literatura română cu Caragiale. Nu avem de a face cu dialoguri simpliste, ci cu dialoguri care poartă cu ele o complexitate a vieţii chinuite pe care o trăiesc personajele. Este o lume care este abrutizată de sărăcie şi de muncă istovitoare. E o lume care s-a dus, a murit, şi nu numai în România”, precizează regizoril Gavriil Pinte.

„E absolut minunat să vezi ce poate să creeze imaginaţia unui regizor din şase scaune ţărăneşti. E surprinzător cum a introdus elemente de animaţie prin decorul care se transformă și bucăţile de lemn care devin actori”, spune actorul Florian Silaghi.

Spectacolul beneficiază și de o proiecție video în care sunt prezentate datini și obiceiuri românești, așa cum se regăsesc în roman, filmul fiind realizat în cadrul unui workshop susținut de Nora Tiu la Centrul de Plasament Tinca.
Din distribuție fac parte actorii: Florian Silaghi, Zentania Lupșe, Giorgiana Coman, Calița Nantu, Igor Lungu, David Constantinescu. Dramatizarea a fost realizată de: Ioana Vaida, Dalia Vidican, Rebeca Ungur, Nicolae Vușcan. Muzica este semnată de Ovidiu Iloc, iar acompaniamentul live este susținut de instrumentiștii Radu Herțe și Ionuț Chiș. Scenografia și grafica au fost realizate de Mădălina Baciu și Răzvan Chendrean.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here