Modificari importante privind activitatile desfasurate de zileri

0
3

Inspectoratului Teritorial de Munca Salaj ne-a transmis noile modificari si completari privind activitatile desfasurate de zilierii.

rn

Prin Legea nr.132/2019 pentru modificarea si completarea Legii nr. 52/2011 si publicata in Monitorul Oficial nr.575 din 15 iulie 2019 domeniile in care zilerii pot lucra s-au completat cu activitati care vor ajuta agricultori, organizatori de spectacole, artisti si chiar anumite institutii. La noi in Salaj, datorita necesitatiilor particulare Gradina Botanica din Jibou si Muzeul Judetean de Istorie si Arta din Zalau ar putea beneficia de pe urma acestor modificari.

rn

Legea prevede un maxim de 90 de zile cumulate pe durata unui an calendaristic in care un zilier va putea presta activitati pentru acelasi beneficiar, respectiv perioada de 120 de zile in decursul unui an calendaristic in care o persoana poate presta activitati in regim zilier, indiferent de numarul de beneficiari. Insa, legiuitorul a extins domeniile care fac exceptie de la aceste reguli, aici intra cazul activitatilor sezoniere din cadrul gradinilor botanice. Alte activitatii la care se face exceptie sunt cele din domeniile agricol, silvic, viticol, pomicol, legumicol, floricol, piscicole, cresterii animalelor in sistem extensiv prin pasunatul sezonier al bovinelor, cabalinelor, activitati de cercetare-dezvoltare-inovare al institutilor de invatamant agricol si silvic. Pentru aceste activitati perioada nu poate depasi 180 de zile cumulate pe durata unui an calendaristic.
Pentru perioada de 90 de zile mai nou zilieri pot desfasura activitate in domeniu de cercetare-dezvoltare in stiinte sociale si umaniste-clasa 7220 (sapaturi arheologice), in domeniul activitatilor de interpretare artistica-spectacole clasa 9001, activitatilor de suport pentru interpretarea artistica-spectacole-clasa 9002, activitatilor de gestionare a salilor de spectacole- clasa 9004, tabere de copii organizate de Ministerul Tineretului si Sportului, direct prin unitatile din subordonea sa-clasa 5520.

rn

Tot la la perioada de 90 de zile a fost inclusa clasa 0130, clasa cuprinde cresterea materialului saditor-cresterea plantelor ornamentale, inclusiv gazon pentru transplantare, operatiuni de ingrijire/curatare a pomilor, activitati ale pepinierelor, cu exceptia celor pentru arbori de padure.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here