Ministrul Educatiei anunta introducerea sporului de suprasolicitare pentru profesori

18
2153
Ministrul Educatiei anunta introducerea  sporului de suprasolicitare pentru profesori

Liderul FSLI Salaj explica faptul ca acest spor exista si in vechiul Statut al Personalului Didactic si putea ajunge pana la 33 la suta. 

Daca inainte se acorda tuturor categoriilor de personal didactic, acum nu va mai beneficia de spor prsonalul didactic auxiliar


Ministrul Educatiei, Valentin Popa, a declarat luni, 10 septembrie, ca dascalii vor primi de la 1 decembrie, pe langa salariu, un spor de suprasolicitare de 10 la suta, o masura prevazuta in Legea salarizarii adoptata anul trecut, interpretata de multi eronat ca o noutate din cauza modului in care s-a exprimat ministrul.
”Pentru profesori sunt schimbari financiare semnificative fata de 11 septembrie anul trecut cand incepea anteriorul an scolar, salariile au crescut in medie cu 25% si vor urma si alte cresteri salariale pentru ca la 1 decembrie va aparea si un spor de suprasolicitare, pentru cadrele didactice de predare, de 10 la suta”, a spus ministrul Valentin Popa.
”in anul 2019 se va acorda si un sfert din ecartul intre salariile prezente si cele aferente anului 2022. Practic, in anul 2022 va exista o crestere in medie in sistemul preuniversitar de aproximativ 90% comparativ cu salariile din 2016. E o crestere semnificativa si e un pas important catre valorizarea resursei umane. Sper ca toate aceste lucruri sa conduca si la o crestere a calitatii actului educational pentru ca, sigur, stimati profesori, e foarte important ca dumneavoastra sa faceti la clasa lectii atractive, sa tineti elevii in clase si sa-i aduceti cu drag la scoala”, a spus ministrul Valentin Popa, cu scopul de a sublinia ca profesorii o vor duce din ce in ce mai bine.
Eusebiu Lehene, liderul Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant, filiala Salaj, explica faptul ca acest spor este prevazut in Legea salarizarii si ca a existat si inainte.
“Sporul de suprasolicitare este prevazut de art. 16 din actuala lege a salarizarii. Sporul exista si in vechiul Statut al Personalului Didactic, cand era 3% pentru fiecare treapta de salarizare si putea ajunge la 33% (erau 11 trepte) si se acorda tuturor categoriilor de personal didactic. Acum, in Legea 153/2017, noua lege a salarizarii, el se aplica doar personalului didactic de predare, fiind exclus personalul didactic auxiliar. “n acelasi timp, legea nu spune ce se intampla cu personalul de conducere, indrumare si control!?”, ne lamureste Eusebiu Lehene.

COMENTARII

  1. Intr-adevãr sunt foarte "suprasolicitați" sãracii!! "Lucreazã" 3-4-5 ore pe zi și au vacanțã 5 luni pe an!! Tot se rup in doua de atâta muncã!! Eu propun niște sporuri de mãcar 300℅ pentru atâta "muncã" depusã!!!

  2. Waii cât belșug a adus anul 2018 pe capul bugetariilor! Salarii dublate sau chiar triplate de la o lunã la alta, prime și sporuri câcãlãu!!! Sunt foarte curios cât timp vor fi bani pentru atâta belșug!!!!

  3. Da, sunt suprasolicitati, ca lucreaza cu copiii unor tampiti care comenteaza aici, care nu stiu ce inseamna 5-6 ore la clasa, urmate de corectarea temelor, de pregatirea pentru a doua zi, nu stiu ce e acela un plan de lectie, corectare de lucrari scrise, pregatire de experimnte, rezolvari de probleme, intocmirea de acte birocratice, consultatii, dirigintie, etc. Sau poate ele se fac singure, sau ar trebui sa le faca in timpul orelor in care predau , evalueaza,etc. Si inca ceva, de multe ori suplinesc ignoranta si nepasarea unor parinti, lipsa lor de educatie si nepasarea! DOBITOCI ( ma refer, nu la parintii cu bun simt, ci la cei care nu au habar de complexitatea muncii dascalilor care-si respecta meseria. \r\n

  4. 16.43 vrei cumva o diplomã sau o medalie?? Dacã este atât de "solicitant" de ce nu-ți dai demisia?? Iți este fricã de munca la privat?? Acolo se lucreazã 10-12 ore!!! Și pe cine numești tu DOBITOCI?? Pe acei pãrinți care nu cotizeazã dupã bunul vostru plac la fondul școlii, fondul clasei, cadouri, atenții și de pe unde vã mai umflați voi buzunarele???

  5. DIN CAUZA asuprasolicitarii avem atatia elevi cu bacalaureatul luat,d-le ministru va rog dati si la lucratorii din minister mai multe sporuri,de ex eu v-as recomanda si sporul ptr lene si prostie

  6. Oare cel de la 16.43 este cadru didactic.daca intasmplator este acests trebuie imediat ci viteza luminii sa paraseasca invatamantul.sa mearga ca asemenea idei la Sorbona pot il premiaza ptr vocabular

LASA UN COMENTARIU

Comentariu
Nume

Site-ul graiulsalajului.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.