Ministrul Agriculturii vrea ca fermierii să gestioneze mistreţii care le distrug culturile

0
799

Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, a declarat joi, într-o conferinţă de presă susţinută la Zalău, că doreşte modificarea legislaţiei din domeniul vânătorii, astfel încât fermierii care au terenuri ce se suprapun cu fonduri de vânătoare să gestioneze respectivele fonduri de vânătoare, pentru a putea ţine sub control problema mistreţilor care distrug culturile.

“Eu cred că asta este soluţia. Nu înseamnă că eu am dreptate, dar eu aşa cred că acolo unde fondurile de vânătoare se suprapun în mare parte peste terenurile fermierilor ar fi corect ca fermierii să gestioneze aceste fonduri de vânătoare. Sigur, ei (vânătorii n.r.) spun că nu este legal, pentru că acum este o lege în vigoare – dar nu discutăm despre legea asta, ci despre ce trebuie să facem – lege în vigoare care spune că gestionarii fondurilor de vânătoare au anumite drepturi, iar aceste fonduri de vânătoare sunt peste terenurile fermierilor sau peste terenurilor UAT-urilor şi această controversă este de ceva ani. Anul acesta parcă a fost mai puternică această controversă. Eu cred că la fel ca în multe alte ţări europene, dacă fermierii sunt gestionarii acestor fonduri de vânătoare, acolo, repet, unde este cazul, ei vor fi mult mai echilibraţi în a exploata pe de o parte terenul, pentru că acolo cultivă şi au nevoie să aibă nişte producţii care-i să facă să reziste pe piaţă, dar în acelaşi timp mult mai echilibraţi în a gestiona şi fondurile de vânătoare, pentru că cineva trebuie să menţină acest echilibru”, a subliniat oficialul guvernamental.

Adrian Oros a precizat că interesele fermierilor şi vânătorilor sunt contradictorii, iar soluţia propusă de el ar rezolva această problemă.  

“Aici, fiecare interes separat sau interes chiar contradictoriu şi această formă cred că ar rezolva această problemă, a diminuării numărului de animale, astfel încât să nu producă pagube, uneori pagube de aproape 100% fermierilor, dar în acelaşi timp, fauna care este pe acele arealuri să existe în continuare, pentru că nici nu putem să facem agricultură atât de intensivă încât orice formă de viaţă să dispară, dar nici nu putem permite ca dintr-un interes comercial, cineva să nu gestioneze suficient de corect fondul de vânătoare, iar vieţuitoarele de acolo să producă pagube celui care investeşte în agricultură şi este proprietarul terenului”, a conchis ministrul Agriculturii.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here