SondajRSS Feed

Circulara 666 a noului ministru Pavel Nastase

Ministerul Educatiei a dat liber la numiri de directori de scoala fara concurs

10 Ianuarie 2017

Mai mult de o treime dintre directorii de scoli din judet sunt numiti, nu ocupa posturile prin concursul menit sa confirme sau sa infirme ca pot conduce o scoala


O circulara ajunsa vineri la toate Inspectoratele scolare din tara, semnata de noul ministru al Educatiei, Pavel Nastase, a dat mana libera pentru instalarea in functiile de directori si directori adjuncti de scoli a candidatilor care nu au promovat concursul pentru ocuparea posturilor sau care nici macar nu s-au prezentat.
Circulara noului ministru a venit tocmai in ziua in care expira termenul pentru numirile pentru posturile neocupate din invatamant. Potrivit metodologiei adoptate prin ordinul 5080/2016 de fostul ministru, Mircea Dumitru, era interzisa numirea persoanelor care pana la data organizarii concursului au ocupat functii de director sau de director adjunct si nu au participat la concurs sau au fost respinse. Circulara a prevazut tocmai o derogare de la aceasta prevedere, fiind explicata de Liviu Pop, secretar de stat in Ministerul Educatiei, ca o solutie pentru o “situatie de criza”. La nivel national, 666 de posturi vor fi ocupate, prin derogare de la lege, prin “detasare in interesul invatamantului”.
Opozita considera ca PSD incearca, astfel, sa politizeze din nou invatamantul.

54 de posturi de sefi in invatamantul salajean s-au ocupat uregnt luni dimineata prin detasare

In judetul Salaj, 54 de posturi de conducere in scoli, licee, gradinite, cluburi, centre scolare de educatie incluziva, finantate de la buget, au fost ocupate, de ieri, prin detasare in interesul invatamantului.
Lucrurile au mers ca unse, daca ne gandim ca circulara de la Minister a sosit vineri, sambata dimineata a avut loc videoconferinta cu inspectorii scolari, iar luni dimineata era gata lista celor 54. De altfel, ieri s-au si semnat deciziile de numire a acestora pe posturi.
Din cei 54 de directori si directori adjuncti numiti prin detasare in interesul invatamantului, niciunul nu se afla intre cei care au participat la concursul pentru ocuparea posturilor de conducere in unitatile de invatamant, organizat anul trecut.
Potrivit purtatorului de cuvant al Inspectoratului Scolar Jdetean, Marcel Lucaciu, conditiile care trebuiau intrunite pentru a putea fi numit director sau director adjunct erau ca persoana in cauza sa fie titular pe post si sa aiba gradul II in invatamant. Cei numiti prin detasare vor putea ocupa posturile timp de un an de zile.
Anul trecut, examenul pentru posturile de director s-a dovedit a fi prea greu pentru multi candidati; avem 93 de directori care au dat concurs pe post si l-au luat si 54 de directori numiti prin detasare
Potrivit informatiilor furnizate de Marcel Lucaciu, purtatorul de cuvant al Inspectoratului Scolar Judetean, situatia se prezinta astfel: au fost scoase la concurs 137 de posturi, din care 113 pentru directori si 24 pentru directori adjuncti. Din cele 113 posturi de directori, 66 sunt ocupate prin concurs si 47 sunt ocupate prin detasare. Din cele 24 de posturi de directori adjuncti, 16 sunt ocupate prin concurs si 8 prin detasare.
Potrivit lui Marcel Lucaciu, numirile pe posturi prin detasare in interesul invatamantului s-au facut in baza propunerilor venite din partea consiliilor profesorale din scoli, acestea au fost discutate la Inspectoratul Scolar si apoi aprobate de Consiliul de Administratie al Inspectoratului.

Aventura concursului de anul trecut

137 de posturi de directori si directori adjuncti au fost scoase la concurs anul trecut, in toamna. S-au inscris 110 cadre didactice. 109 cadre didactice s-au prezentat la prima proba. La proba scrisa au fost eliminati trei candidati, ramanand in concurs 106 candidati. La proba de evaluare a CV-ului au fost respinsi 13 candidati, ramanand doar 93 de concurenti. Nicio nota maxima, adica nici macar unul dintre candidati nu a obtinut maximul de 50 de puncte. Pentru a promova concursul, minimul a fost 30 de puncte. Cel mai mare punctaj a fost de 49,375, scor atins de numai doi candidati, iar cel mai mic, 23,75 de puncte.

"Numitii" din scolile si gradinite importante

La Liceul Ortodox “Sfantul Nicolae” din Zalau a fost numit director, in baza noii circulare, Pop Nicolae.
La Liceul Tehnologic “Mihai Viteazul” Zalau a fost numit director adjunct Lupas Viorica, iar Gaspar Hajnal a fost numita director adjunct la Liceul Tehnologic “Voievodul Gelu” Zalau.
La Scoala Gimnaziala “Iuliu Maniu” Zalau a fost numita director prin detasare in interesul invatamantului Chis Delia Ioana.
Balogh Lucian a fost numit director adjunct la Scoala Gimnaziala “Simion Barnutiu” Zalau.
La Scoala Gimnaziala “Lucian Blaga” Jibou

Ministerul Educatiei a dat liber la numiri  de directori de scoala fara concurs
, Pacurar Catalin a fost numit director adjunct
Si Gradinita cu Program Prelungit nr.5 Zalau are director numit prin detasare, pe Sale Claudia.
Bolba Monica a fost numita director la Palatul Copiilor Zalau. Clubul Copiilor Jibou va fi condus de Lazar Florin, iar Clubul Copiilor Simleu Silvaniei o are la conducere pe Neaga Cornelia, ambii numiti tot prin detasare.
Restul unitatilor de invatamant unde au fost numiti directori si directori adjuncti prin detasare in interesul invatamantului sunt in mediul rural.


Sotul a picat la concursul pentru director;
dar nu-i nici un bai, a fost numita sotia


Pentru postul de director la clubul Copiilor Simleu Silvaniei s-a prezentat anul trecut la concurs Gavril Neaga, dar a fost declarat respins. Acum, a fost numita prin detasare, pe acelasi post, Neaga Cornelia, nimeni alta decat sotia acestuia.
Si la Scoala Gimnaziala nr.1 Zimbor s-a prezentat anul trecut la concurs pentru postul de director Martin Marian, dar a fost declarat respins. Acum a fost numita in functie sotia acestuia, Martin Alexandra.

 

Opozitia considera Circulara 666 metoda
PSD de politizare a invatamantului


Opozitia considera ca aceasta circulara care a dat liber numirilor de directori va politiza invatamantul si va favoriza sistemul de pile, relatii si cumetrii. Liderul PNL, Raluca Turcan, a numit masura “o forma de discriminare, de santaj si dispret“, iar presedintele PMP, Traian Basescu a vorbit despre “ticalosia fara limite” a conducerii Ministerului Educatiei.
Opozitia a reactionat si in plan local, criticand dur decizia ministrului Educatiei.

USR Salaj: "PSD va fi nerăbdător sa-si asigure controlul banului public"

“Prin revenirea PSD la guvernare, instituțiile publice reintra sub dominația partidului care se crede statul însuși, deși nu este asa, cel putin pentru moment. După cum am vazut de prea multe ori in ultimii 27 de ani, PSD va fi nerăbdător sa-si asigure controlul banului public. Circulara emisa cu o harnicie suspecta de catre proaspatul, dar deja cunoscutul servant al PSD, se înscrie intr-o politica de restauratie la care am mai asistat in trecut. Din pacate, acum avem varianta accelerata, agresivă și aplicata cu forta bruta. Exista riscul de a avea la conducerea unitatilor de invatamant aceleasi persoane care au fugit de examen sau, mai grav, nu l-au promovat. Actionand in acest mod, sistemul nostru educational nu va progresa prea curand. USR Salaj nu este de acord cu astfel de practici pe care le consideram nesanatoase atat pentru sistemul de educație, cat si pentru orice alta institutie publica. Numirile pe criterii politice submineaza valoarea unui concurs organizat corect si transparent, privand de șansă oamenii competenti”.


Lucian Bode, liderul PNL Salaj: "Şcoala romaneasca nu este a PSD, ea apartine intregii societati"

"Constatam cu amaraciune ca primele decizii ale PSD în domeniul educatiei arata ca prioritatea adevarata a PSD este politizarea intregului sistem de educatie din Romania. PSD readuce in actualitate practicile guvernarii Adrian Nastase, cand si functiile de femeie de serviciu, fochist sau sofer se ocupau pe baza de carnet de partid. A renuntat la criteriile obiective de numire a directorilor pentru a instala clientela de partid la conducerea scolilor - fara concurs, fara criterii de performanta si fara onoare, este o palma data celor 5.405 directori de scoala care au ocupat postul prin concurs (organizat de Guvernul Ciolos). Totodata, acest demers este o forma de discriminare si de dispret pentru scoala, elevi, parinti si cadre didactice. “n al doilea rand, consider nota semnata de ministrul Educației și de secretarul de stat ca fiind ilegala si discriminatorie. NU se poate anula o prevedere din metodologia de concurs printr-o nota adresata Inspectoratelor. Școala romaneasca nu trebuie sa fie atinsa de boala manipularii si a santajului politic. Şcoala romaneasca nu este a PSD, ea apartine intregii societati si trebuie administrata avand in vedere interesul copiilor si nu al unui partid politic.”

 

Vizualizari 2657
Comentarii articol

>

in 10 Ianuarie 2017 0:53

IN-CRE-DI-BIL! Nu esti capabil sa treci un examen si totusi vei fi admis.Atentie: e vb.de directori de scoli nu de postul pt.femeia care face curatenie!!!

>

in 10 Ianuarie 2017 2:08

Alegatori. V-am atentionat de mult ca la alegeri ati tras o "LUNGA"(parafrazandul pe Hagi).V-am atentionat ca alesii ne vor trage o "BUFA". Aveti acum "placerea" savurarii primelor "bufe". Stati linistiti urmeaza multe altele. THIS IS IT.

>

in 10 Ianuarie 2017 7:27

mai bode eu cred ca scoala nu-i nici a lui nevasta-ta, tu si familia ta ati umblat dupa functii o viata-ntreaga, nimeni nu va respecta. ati adus toti lingaii si netrebnici in partid. orice ai spune, nu te ia nimeni in serios

>

in 10 Ianuarie 2017 8:45

Circulara 666(numarul Satanei) demonstreaza incompetenta noilor guvernanti. Bravo, tovarase DRACnea, v-ati educat bine subalternii. Intr-o tara "bananiera" ca Romania, merge si asa.

>

in 10 Ianuarie 2017 8:45

BODE ! Un gunoi , un parvenit , dupa ce la facut STANCA "om" , ia dat cu piciorul in fund si se lauda ca a fost "mare ministru ".UN rahat nu un om , a eliminat toti P.N.L.-isti ca sa poata el sa FURE , sa-si faca vila si sa se mindreasca cu deputatia .

>

in 10 Ianuarie 2017 8:54

Tot PSD (Ecaterina Andronescu) a propus in anii anteriori inscrierea la facultati fara Diploma de bacalaureat, care reprezenta un fel de "legalizare a prostitutiei" in invatamant. In "buna traditie" se continua silul de abuzuri ale neocomunistilor ...

pt. boi 8:45;7:27>

in 10 Ianuarie 2017 8:55

mai boilor cu b mic, aici e vb. de scoala romaneasca , nu de BODE sau altcineva ci de boii vostri psd isti care au facut numa rau tarii si continua tot asa cu ajutorul boilor ca voi...

pt.8:54>

in 10 Ianuarie 2017 8:59

ai uitat ca tata caty a desfiintat scolile profesionale??toti la facultate nu conteaza ce cap ai sau ai sau n ai diploma!!!

purtatorului de cuvant al Inspectoratului Scolar Jdetean, Marcel Lucaciu,>

in 10 Ianuarie 2017 10:31

ce e de meserie? teolog? un popa care nu avut bani sa-si cumpere o parohie?

>

in 10 Ianuarie 2017 11:27

Niste gunoaie.Pe cei care au promovat concursul de ce nu i-au numit?Nu sunt membri PSD.

>

in 10 Ianuarie 2017 11:54

Vad in sfirsit ca se vorbeste de GUNOAIE foarte bine ! eu am spus de mult ca dupa revolutie au ajuns la putere si la salarii mari toate gulnoiele si dejectele comuniste

>

in 10 Ianuarie 2017 14:39

felicitari Liviu Balint pentru tot ceea ce faci pentru Salaj

>

in 10 Ianuarie 2017 14:55

Mai mari impostori decat Pop Maria, asa-zis inspector scolar general, si Pop Gheorghe, asa-zisul senator nu exista pe teritoriul acestui judet. Sa te fereasca D-zeu de oamenii mediocri cand ajung in functii! Cate neajunsuri aduc acesti oameni, mari manageri inchipuiti, vor vedea salajenii putin mai tarziu. Nu-i deajuns ca a ajuns ala parlamentar, prostind oamenii prosti, dar a mai pus-o si pe nevasta-sa in functie. o profesoara care nu se remarca, nu s-a remarcat decat prin rautate si ambitie politica memasurata.

>

in 10 Ianuarie 2017 15:01

Mai cretinule de Bode, scoala nu e a PSD-ului, dar nici a ta, deoarece esti un analfabet tampit, chiar daca stii sa citesti/scrii, nu intelegi nimic, caci nu ai nici un neuron functional. Gunoiule !

>

in 10 Ianuarie 2017 16:01

He,he.Asta este.Nu ne-au placut "tehnocratii" care au introdus prima data principiul competentei bazat pe un simplu concurs.Acum avem ceea ce ati votat CRETINILOR.Si asta-i numa' inveputul.O sa vedeti ce n-ati crezut niciodata ca se va intampla in Ro. asa ciudata cum este ea.Vai si amar.

>

in 10 Ianuarie 2017 16:41

Pacat, ca Guvernul Ciolos incepuse sa mearga in directia buna.

>

in 10 Ianuarie 2017 17:44

mai bode... , oare de ce nu taci? vrei sa spun cum a ajuns nevasta-ta directoare??.....?Lasa concursul ca pana acolo ... s-au facut aranjamentele.....asa ca mai bine taci ca nu e bine sa stai intr-o functie calcand in picioare demnitatea altora, doar ca asa vreau muschii tai.

>

in 10 Ianuarie 2017 21:15

Ciolos n-a reusit depolitizarea invatamantului romanesc, nici macar a celui salajean care este asa cum l-au dorit Pop Gheorghe cu nevasta-sa si cu gasca Ciunt, Marc etc. Pacat ca lucrurile se intampla asa dupa atatia ani de la Revolutie! Pacat ca Ciolos, cu intentii bune, de altfel, a marit substantial salariile inspectorilor si directorilor, vajnici aparatori ai PSD.

>

in 10 Ianuarie 2017 22:35

ce exemplu pt elevi.... ce exemplu pt viitor... voi recomanda copiilor sa paraseasca tara asta ca altfel vor plati prostiile facute de inconstienti

>

in 10 Ianuarie 2017 23:36

De ce la cosei nu este mesesan ana

 (nu este publicat)
NOTA: Sunt interzise injuriile, cuvintele obscene si atacul la persoana.

Site-ul graiulsalajului.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.