Mii de varstnici salajeni isi pacalesc amarul cu imprumuturi derizorii de la CARP Zalau

9
2403

 

Mii de varstnici salajeni  isi pacalesc amarul  cu imprumuturi derizorii  de la CARP Zalau

In sedinta Comitetului consultativ de dialog civic care a avut loc ieri la Prefectura Salaj, pe ordinea de zi s-a aflat activitatea desfasurata de Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor (CARP) Zalau in anul 2016, prezentata de Ioan Ivascau, presedintele acesteia. Din raport a reiesit ca in anul care a trecut obiectivul de activitate a fost foarte complex, de la imprumuturi cu dobanda mica la activitati de ajutorare nerambursabile, ajutoare de deces, sprijin material pentru tratamente medicale, balneare oftalmologice, stomatologice, activitati culturale, sportive, turistice.
Insa cel mai important aspect al activitatii CARP il reprezinta creditarea. "n paranteza fie spus, Casele de Ajutor Reciproc ale Pensionarilor au fost infiintate tocmai pentru a-i credita pe cei varstnici. Prima institutie de acest gen a luat fiinta acum 110 ani, la Galati, in preznt ajungandu-se la nivel national la 150 de CARP-uri. Numarul membrilor inscrisi la CARP Zalau este de 10.703, iar fondul social la 31 decembrie era de 10.873.279 de lei.
Cum majoritatea pensionarilor nu se ajung cu banii, multi au apelat la imprumuturi. Asa se face ca anul trecut au beneficiat de imprumuturi acordate de CARP Zalau 4.723 de persoane, suma totala fiind de 15.446.309 lei, iar dobanda perceputa este de 7 la suta pe an. Rezulta ca media unui imprumut a fost de 3.270 de lei. Se acorda imprumuturi de cinci ori fondul propriu, pana la suma maxima de 12.500 lei. Dar sunt pensionari si pensionari la CARP. Unii isi permit imprumutul maxim, de 12.500 de lei, altii abia se incumeta sa se indatoreze cu o 1.000 de lei pentru cine stie ce nevoi stringente.
Acordarea de ajutoare nerambursabile se face pe baza de cerere, de regula membrilor cu pensii mici si bolnavi, suma acordata fiind de 50 de lei o data pe an. Anul trecut, suma acordata ca ajutore nerambursabile a fost de 17.445 de lei.
Tot celor cu pensie mica li se acorda de doua-trei ori pe an pachete cu alimente prin intermediul Fundatiei "Daruind iubire".

Inlesniri pentru cei cu sanatatea subrezita
si cateva excursii pentru cei care isi permit

In ceea ce priveste activitatea socio-medicala, CARP Zalau are contracte incheiate cu cinci cabinete medicale de specialitate prin care pensionarii membri beneficiaza de consultatii medicale gratuite sau cu reducere, fiind vorba de ORL, oftamologie, interne, cardiologie, stomatologie si pneumologie. "ncepand cu luna iulie a anului trecut se efectueaza testarea oftalmologica gratuita a pensionarilor, consultatia fiind gratuita, precum si ramele de ochelari si transportul, iar valoarea lentilelor este cu o reducere de 20 la suta.
Referitor la activitatile culturale, sportive si turistice, anul trecut s-a organizat a V-a editie a concursului de pescuit pentru pensionari, au fost organizate 15 excursii in tara, precum si doua concursuri in strainatate, cu membri pensionari, contributia CARP la cheltuielile de transport fiind de peste 7.100 lei. CARP Zalau detine si o pensiune la Baile Boghis ("Trifoias"), cu 36 de paturi, care in sezonul estival are grad de ocupare de 80 - 100 la suta.

 

 

COMENTARII

  1. Iar e vb de pensionari??? Bine,ok, sa le dea tuturor pensie de 1000 euro pe luna dar si mie ca salariat care produc,merg la munca pe 3 schimburi, nu frec menta prin birou ca functionarii publici, deci sa-mi dea Statul 3000 euro pe luna.Toata ziua numai de pensionari auzim dar de noi care muncim pe branci nu e interesata presa si guvernantii?

  2. Nu vreau sa fiu rau dar in general prea se omoara pensionarii cu grija imaginii nepoteilor si a copilasilor.peste tot auzi ca "trebe sa i ajutam si pe nepoti"ca de,bemeweul cu cheltuiala se tine.pensia n are cum sa nu ajunga daca milioane de romani muncesc cu mai putin decat o pensie medie si nu mor de foame.plus ca au si copii de dat la scoala si alte alea.da,asta i politica social democrata.sa dai acelora care te voteaza nu acelore care au nevoie.

  3. Ivascau, Gorgan, Ceaca etc. Cum naiba peste tot dai de fostii nomenclaturisti. Si o duc bine mersi si pensionari si salariati pe spinarea pensionarilor.

LASA UN COMENTARIU

Comentariu
Nume

Site-ul graiulsalajului.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.