Meșteșugarii olari ai Zalaului - cea mai importanta breasla a orașului

0
888

 

Meșteșugarii olari ai Zalaului - cea mai importanta breasla a orașului

Breasla olarilor a fost cea mai importanta breasla din oraș. Acești meșteșugari au dat și denumirea unei strazi din Zalau - strada Olarilor - din zona Bradet. 

În 1738 sunt menționați pentru prima data olarii din Zalau, ei având același statut cu breasla olarilor din Cluj.
De la olarii zalauani se pastreaza și lada cu zestre a olarilor, care conține sigiliul breslei și medaliile cucerite de breasla la expoziția industriala din 1885.
Din 1738, de la prima atestare, și pâna în 1814, breasla cunoaște o dezvoltare impresionanta, astfel încât în 1814 breasla limiteaza angajarea de ucenici, iar în 1831 breasla stabilește suma de susținere pentru fiecare membru, dar și taxa pentru desfacerea produselor care era de patru cupe de vin, dar reglementeaza și taxe pentru tinerii care intra ca ucenici și amenzile pentru cei care nu respecta regulamentul.
Trei ani mai târziu, în 1834, breasla primește un statut nou numit Directiva Regulak.
La 1837, meșterii olari care au saracit sunt lasați sa lucreze în atelierele altora, iar în 1840 meșterii care au parasit orașul și s-au stabilit la sat trebuiau sa plateasca o anumita suma pentru retragerea din breasla. Tot în 1840, meșterii din Zalau se plâng ca nu mai au din ce trai ca olari, mulți parasind orașul. stop_coloana
În 1885, olarii din Zalau trimit o serie de produse la expoziția industriala internaționala de la Budapesta, unde obțin diplome și medalii.
Caracteristicile ceramicii din Zalau erau tricromia (albastru, verde și maroniu) pe fond alb cu crem. S-a folosit, dar mai rar, grafitarea. Motivele decorative erau cele geometrice - linii ondulate, linii în zig-zag, puncte și cercuri.
Breasla olarilor din Zalau nu controla numai calitatea produselor, ci verifica și desfacerea, introducerea de noi modele în fabricație, producerea de materiale necesare producției.
Breasla avea în vedere ca materiile prime rare folosite în Zalau sa nu ajunga și la olarii de la sat pentru a reduce concurența.

 

 

 

COMENTARII

LASA UN COMENTARIU

Comentariu
Nume

Site-ul graiulsalajului.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.