Medicina de familie merge pe drum infundat

10
2497

 

Medicina de familie merge pe drum infundat

In aceeasi sedinta a Comisiei de dialog social desfasurata ieri la Prefectura, in care s-a discutat situatia din invatamant, pe agenda a fost si situatia medicilor de fammilie. Si din prezentarea facuta de Dan Medve, presedintele Asociatiei Medicilor de Familie din Salaj, reiese ca in domeniu situatia e "groasa", pentru ca breasla se vede cu venituri prea "subtiri". Totul in detrimentul populatiei Salajului.
Dan Medve i-a cerut prefectului, ca reprezentant al Guvernului in teritoriu, sa faca demersuri pentru a fi inclusi si medicii de familie in categoria personalului medical care beneficiaza de majorari salariale, incepand cu 1 iulie. El a precizat ca din venitul unui cabinet al medicului de familie 70 la suta se cheltuieste pe intretinere si plata asistentei, ca medicii de familie sunt tot mai putini, ca mediul rural duce lipsa de medici de familie. Chiar daca exista conditii bune la sate, medicul va pleca, pentru ca nu are suficienti pacienti. Este cazul catorva comune de pe Somes, unde au venit medici din Dej, dar au renuntat dupa un an sau doi.
Presedinta Patronatului medicilor de familie din Salaj dr. Rozalia Niculescu a apus ca la nivel national exista 11.200 de cabinete ale medicilor de familie care efectueaza peste un milion de servicii medicale pe an. Ea a aratat ca in anul 1999 medicii de familie au fost privatizati cu forta. De fapt, la fisc medicii de familie sunt considerati privati, iar la Casa de Sanatate ca angajati ai statului. "E un haos in acest domeniu si multe cabinete ale medicilor de familie se vor desfiinta", a mentionat Niculescu. Mai ales ca nimeni nu se mai omoara sa devina medic de familie, iar varsta medie a acestora este de 55 de ani. Anul acesta, la Iasi, la rezidentiat pentru medic de familie s-a inscris o singura persoana. stop_coloana
Reprezentantii medicilor de familie s-au mai plans de disfunctionalitatea sistemului informatic, de pensiile medicilor, care sunt intre 800 si 1.400 de lei, de birocratia cu scrisoarea medicala de la medicul specialist pentru orice medicament. Medicul Petru Ciobanca, cunoscut pentru Policlinica Salvosan, pe care o conduce, a pus degetul pe rana si a spus ca sistemul medical se prabuseste daca nu se fac servicii de calitate. "Nu ne putem multumi cu diagnostice de suprafata, actul medical trebuie platit la valoarea lui; daca nu facem servicii de calitate avem de pierdut atat noi ca medici, dar mai ales pacientii".

Dispar cabinetele
medicale scolare

S-a mai vorbit despre cabinetele scolare care odata erau trei in Zalau, fiecare cu cate doi medici. Azi mai exista un singur cabinet scolar, cu un singur medic pensionar. Inspectorul general Maria Pop a intervenit si a spus ca este neaparat nevoie de un medic la Scoala Speranta, deoarece aici sunt copii cu probleme de sanatate.
Cat despre legea salarizarii, prefectul Florin Florian, reprezentantul Guvernului in teritoriu, a spus ca aceasta este buna si mai ales ca pentru medici marirea salariala nu se face pe etape. (V. Varga)

 

 

COMENTARII

  1. snt medici de familie care iti scri reteta pe trei luni si daca in aceste trei lni se intampla sa iti fie rau,sa-ti apara ceva boala ,nu mai ai dreptul la nimic compensat sau gratit si asta se intampla in oras,plus ca medicul de familie nu-si afiseaza un numar de telefon sa poti apela la el macar sa-ti dea un sfat ce sa faci ,poate ti-e rau intr-o noapte sa sambata si duminica,plus ca se-ntampla de moare un pacient vinerea,dupa masa,nu ai cum sa apelezi la medicul de familie pentru certificat medical,vorbesc daca moare acasa,fiindca n-si afiseaza nmarl de telefon nicaieri,

  2. Scuzati-mi greselile,tastatra imi face figuri,trebie sa insist pe unele litere ca sa fie postate,apoi am vrut sa scriu certificat de deces si nu medical,va rog sa ma scuzati

  3. Locuiesc langa un cabinet medical de doctor de familie, si am vazut multe cazuri de pe sate inscrise la acel medic ,care au venit vinerea dupa masa la cabinet,exact dupa terminarea programli si aveau nevoie de certificat de deces,se uitau pe usi,pe geamri sa vada daca nu este afisat un numar de telefon ,cineva le-a spus adresa doctorului,au mers la adresa respectiva si nu i-a deschis nimeni,

LASA UN COMENTARIU

Comentariu
Nume

Site-ul graiulsalajului.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.