Masuri de austeritate pentru bugetari adoptate de Ministerul Finantelor

15
1976
Masuri de austeritate pentru bugetari adoptate de Ministerul Finantelor

Ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici, a reiterat marti ca, pâna la finele anului, sunt bani atât pentru investitii, cât si pentru cheltuieli legate de salarii si pensii, insa, daca o cheltuiala publica poate fi ajustata intr-un mod logic, acest lucru trebuie facut.intrebat despre circulara transmisa ordonatorilor de credit, privind diminuarea cheltuielilor, Teodorovici a precizat ca acestia trebuie sa faca o analiza si daca sunt cheltuieli ce pot fi reduse, sa actioneze in mod corespunzator.

"Orice familie, orice om incearca sa-si stabileasca cheltuielile intr-o logica normala. Chiar daca ai bani si totusi poti sa faci o eficientizare a cheltuielilor pe care le ai de facut de ce sa nu o faci? Ce face Ministerul Finantelor: A spus clar ca sunt date niste limite pâna la final de an, ca fiecare minister in parte, agentie publica, orice structura publica trebuie sa faca o astfel de analiza si daca sunt astfel de cheltuieli sa si le adapteze in mod corespunzator, nimic altceva. Nu inseamna ca aceasta s-a facut pentru ca pâna la final de an nu exista si banii necesari. Nu are legatura una cu alta. Pâna la final de an sunt si bani pentru ce ne-am angajat ca avem de facut, atât in investitii cât si alte cheltuieli legate de veniturile românilor, pensii sau salarii. Dar, repet, daca totusi o cheltuiala publica poate fi ajustata intr-un mod logic de ce sa nu se faca acest lucru", a spus ministrul Finantelor la finalul intâlnirii de la Palatul Victoria cu primarul Capitalei si primarii de sectoare.

El a subliniat ca este decizia ordonatorului de credit, ca este ministru sau sef de agentie, sa se uite daca ce s-a planificat s-a cheltuit este justificat nu. De asemenea, Teodorovici a mentionat ca la prima rectificare din acest an va trebui facuta o astfel de analiza pentru a sti exact "in care directie se actioneaza la nivel de Guvern", dar a refuzat sa spuna daca rectificarea va fi pozitiva sau nu.
"Vom vedea la momentul rectificarii", a spus el.
Intrebat daca vor fi reduceri de personal, seful de la Finante a raspuns ca "nu va fi asa ceva".
Pe de alta parte, Eugen Teodorovici a reiterat ca România poate, in maximum doi ani, sa nu mai fie in situatia de a mai avea deficit.
"28 miliarde de lei nu inseamna o suma mare pentru o tara ca România care are multe astfel de zone unde cheltuie bani in mod nejustificat.(...) Numai ca România nu este in situatia in care atentia sa fie strict pe reducerea deficitului. Noi trebuie sa facem si foarte multe investitii", a mai afirmat Eugen Teodorovici.

Senatorul USR Vlad Alexandrescu sustine ca guvernul PSD-ALDE ar pregati concedieri si taieri ale salariilor angajatilor de la stat. Alexandrescu publica un document pe care ministrul de Finante, Eugen Teodorovici, l-ar fi trimis spre toate institutiile publice din tara, cerându-le sa se pregateasca pentru reduceri de personal.

"Ultimatumul semnat de Orlando Teodorovici arata caracterul heirupist, nerealist si toxic al unei guvernari care actioneaza intr-o logica populista si ipocrita, crescând cheltuielile fara sa se asigure ca veniturile pot sa le acopere. Dupa ce au adoptat pensii speciale si au crescut indemnizatiile demnitarilor, guvernarea PSD-ALDE ameninta acum cu taieri de salarii si concedieri in sectorul public. Din informatiile primite din institutiile publice, fondul de salarii are lipsa in lunile septembrie si decembrie, din pricina "trimestrializarii", o inovatie marca Valcov", adauga senatorul USR.

Economistul salajean Alexandru Tamba este de parere ca salariile bugetarilor ar trebui sa creasca ’n functie de productivitatea din mediul privat. "Atunci ar fi sustenabile pentru ca mediul privat aduce plus valoare ’n economie", explica economistul Tamba.

Deputatul Lucian Bode, presedintele PNL Salaj ne-a declarat ca: 
"PNL a avertizat înca de la adoptarea Bugetului de Stat pe anul 2019 în legatura cu colapsul financiar care va lovi România. Masurile fiscale si economice haotice luate de Guvernarea PSD-ALDE îsi produc efectele si ce este mai trist conduc la masuri de austeritate pe care Guvernul le anunta cu jumatate de gura. Corespondenta purtata de catre Ministerul Finantelor cu institutiile publice prin care le solicita negru pe alb "reducerea numarului de angajati si/sau reducerea cuantumului unor drepturi salariale" nu mai poate fi negata de catre Ministrul Teodorovici, care mai nou face turul televiziunilor pentru a ne convinge ca în tara curge lapte si miere. Bâlbele publice ale ministrului finantelor îmi întaresc convingerea ca aceasta guvernare trebuie sa plece pentru ca este incapabila sa gestioneze un act de guvernare responsabil. Ipocrizia acestui guvern este fara margini, pe de o parte, în campanie electorala au promis românilor "câte în luna si în stele", iar dupa 2 ani si jumatate de populism si o guvernare heirupista, în mod complet netransparent, solicita institutiilor publice sa strânga cureaua."

COMENTARII

  1. Am fost la Anaf azi pt info in legatura cu taxa auto...6 persoane in camera 41,5 stateau la povesti ca cica nu l-e merge netu a 6 pers era " de servici" ..in jur de 10000 ron e salariul acelor persoane(camera 41)....nici eu nu m-as bucura sa imi pierd locul de munca(chit ca e una de cacat) dar pune-i sa munceasca pe fiecare in parte si nu l-e are nimeni treaba...

  2. Cei care sunt pensionari Nu ar mai trebui sa ii lase sa mai lucreze la Stat sa lucreze la Privat.. Ies la Pensie cu pensi babane din posturi călduțe dar ei mai ocupa un loc iară la Stat tot pe un salar bun și mai are și pensie.. Asa sa tot trăiești în Romanica noastră.. Rusine

  3. Am citit cu atenție atât articolul, cât și comentariile. Constat cu amărăciune că trăim în țară cu locuitori fără judecată! Explicațiile date de ministru sunt logice, dar,fiindcă apare acest dar, pot fi logice chiar venite de la ei, făptașii, CARE DE LA LA ÎNCEPUT NU AU RESPECTAT ACEASTĂ LOGICĂ ÎNFINȚÂND CEL MAI MARE ȘI MAI STUFOS GUVERN! mai mare decât guvernele țărilor cu sute de milioane de locuitori!! În continuare și în jos au mers cu structura unităților de administrație județene și comunale cu o mulțime de chiulangii pe bani publici! Apoi le-au mărit veniturile (lefurile) la toți fără ca să aibă în vedere logica adoptată acuma de ministru! ÎNTRADEVĂR ESTE NEVOIE DE REDUS ACESTE TURME DE MÂNCĂTORI DE BAI PUBLICI de sus în jos, dar, sigur că nu vor face acestă necesară măsură! mai bine să rămână milioane de necăjiți fără cele necesare unui trai decent!!

  4. AM NUMARAT CU ATENTIE NUMARUL FUNCTIONARILOR PUBLICI DIN PRIMARIA ZALAULUI .STUPOARE = 225 PERSOANE CU NISTE SALARII NETE FAINE DE TOT .EI ,LA ACESTIA SE ADAUGA UN PRIMAR+2 VICEPRIMARI+1 SECRETAR+ 1 ADMINISTRATOR PUBLIC.GROSO-MODO SE CHELTUIE PE SALARILE NETE PESTE 2 MILIOANE EURO/AN LA CARE SE ADAUGA CONTRIBUTIILE DELOC MICI CARE SE PLATESC LA STAT .CE SA MAI ZICI -NOI CU "DRAG MUNCIM" SI CONTRIBUIM LA BUGETUL LOCAL .

  5. Cit de mare porc poti fi sa dezinformezi sa manipulezi ? o data ca sunt foarte multi bugetari! si o data ca trebuie dati afara ! Daca ii pastrezi e bai ! daca ii dai afara iar e bai ! asta inseamna porc!

  6. Sunt angazati la stat zeci de mii poate sute de mii de persoane care sunt pastrati si salarizati foarte bine pentru politicieni in care intra parlamentari ministri presedintie judecatori procuroro CCR ETC sai apere sau sai impace in caz de scandal, mai multi atitia jandarmi pe toate drumurile pe unde se plimba acesti zisi demnitari la fel stadioane sa mentina ordinea sau sa provoace dezordinea etc !! cum se poate ? Ceausescu nu avea asa ceva ! Am un prieten care a fost deputat in timpul lui Ceausescu si cind mergea la Bucuresti isi punea cu el doua senviciuri si mergea seara ca dimineata sa fie in sala sa ridice mina dupa care se intorcea seara inapoi cu trenul si dimineata la lucru ! cine nu crede ca asa a fost insea,mna ca e neam prost !

  7. La consiliul județean este ac post de administrator public ocupat de udemeristul Pop Emeric. Acel post ne costa anual 1 milion lei. Până acum 3 milioane cheltuieli degeaba pentru ca acel om nu a făcut Nimic în folosul dezvoltării județului. Poate cerând în baza legii un raport al lui Pop Emeric ce a făcut în poziția pe care are.

  8. Acesti incompetenți din guvern a împărțit tara in doua,pătura bogaților care sunt bugetarii cu salarii barosane și pătura săracilor fiind compusă din angatii la privat și pensionarii cărora nu li s-au ridicat pensia prevăzută în lege nici procentul inflației. Niște mizerabili fara credibilitate.

  9. Dacă ai da afara 10-15 % din funcționari ar funcționa statul mai bine. Apropo de camera cu taxa auto, este acolo un individ, ultimul în colt, de o nesimțire crunta. Ma trimis la plimbare, căci nu avea chef de mine. Îl deranjam de la joaca sau facebucul de pe telefon.

LASA UN COMENTARIU

Comentariu
Nume

Site-ul graiulsalajului.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.