SondajRSS Feed

Marile modificari pentru asigurarea RCA intrate in vigoare de la 1 august

7 August 2017

Noul cadru legal privind asigurarile de raspundere civila auto (RCA) - cuprinzând Legea 132/2017, norma de aplicare a acesteia si procedurile Biroului Asiguratorilor Auto din România (BAAR) - este în vigoare de la 1 august si aduce o serie de schimbari importante, din care redam sistemul de bonus-malus, decontarea directa si posibilitatea de a repara masina la orice service.


Bonus de 50 la suta si malus de 180 la suta


Conform noului sistem bonus-malus, la înnoirea politei RCA, soferii disciplinati în trafic pot primi reduceri de pâna la 50%, în timp ce soferii care au produs accidente rutiere vor fi penalizati, suportând o majorare a costului politei RCA de pâna la 180%. „Schimbarea este ca se va lua în calcul proprietarul, nu masina”, se arata într-un studiu al Uniunii Nationale a Societatilor de Asigurare-Reasigurare din România (UNSAR).

Decontarea directa – o optiune noua

Decontarea directa este o alta schimbare adusa de cadrul legal privind RCA. Potrivit UNSAR, pâna la 1 octombrie asiguratorii vor încheia un acord de reglementare a decontarii directe, pe care o vor oferta obligatoriu, la un cost suplimentar, optiunea cumpararii acesteia revenind clientului. Decontarea directa presupune ca r

Marile modificari pentru asigurarea RCA intrate in vigoare de la 1 august
eparatia sa fie platita de catre asiguratorul RCA al pagubitului, care îsi va recupera prejudiciul de la asiguratorul soferului vinovat.

Reparatiile se fac la orice service

Odata cu noul cadru legal, societatile de asigurare vor fi obligate sa mentioneze pe procesul verbal dreptul persoanei prejudiciate de a se adresa oricarei unitati reparatoare. De asemenea, solutiile tehnice finale de remediere a avariilor vor fi stabilite de service-uri, ca si pâna acum, în acord cu documentatia tehnica din manualul de reparatie al producatorului auto.
Având în vedere ca un criteriu luat în calcul în stabilirea daunalitatii o reprezinta evaluarile service-urilor, este esential ca asiguratii sa fie foarte atenti la documentele doveditoare emise de catre unitatile reparatoare si sa stie ca noua lege prevede ca folosirea de piese contrafacute se poate pedepsi penal.

Vizualizari 2608
Comentarii articol

>

in 7 August 2017 1:08

Da de ce sa nu fie bonusu egal cu malusu?, asiguratoru are trei perechi de coaie si asiguratu numai una ?

>

in 7 August 2017 8:13

Exprimarea asta cu "pot fi"lasa iar si iar loc de interpretari.Cine hotaraste care-s aia carora li se acorda bonusul.Toate legile din ro sunt de cacat.dupa promulgare fiecare isi interpreteaza "legea" dupa cum ii place.

>

in 7 August 2017 8:59

TARA ABUZURILOR. TE OBLIGA SA TE ASIGURI SI APOI TE LASA LA MANA SMECHERILOR DE ASIGURATORI(A SE CITI ESCROCILOR)

 (nu este publicat)
NOTA: Sunt interzise injuriile, cuvintele obscene si atacul la persoana.

Site-ul graiulsalajului.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.