SondajRSS Feed

Mariana Petrache, poeta din Lozna apreciata in tara, este ignorata de cei care controleaza 'cultura' in Salaj

24 August 2017

Ca sa scrii poezie nu trebuie sa fii academician. Poezia cere in schimb sensibilitate si talent pentru a da cuvintelor putere sa transmita si celorlalti emotiile tale. Nu-i putin lucru, dar este si cazul Marianei Petrache, poeta din localitatea Lozna, cunoscuta la Zalau mai mult pentru legumele de calitate pe care le vinde saptamanal in hala agroalimentara. Alaturi de sotul sau, Costel Petrache, inginer, Mariana cultiva legume in serele si solariile din satul natal, Lozna. Fire creativa, acolo, la munca de jos din serele de legume, Mariana isi gaseste inspiratia pentru poezie. 

Anul trecut si-a lansat primul volum de poezii, "Pânza de vise", la cel mai mare targ de carte, Gaudeamus, din Bucuresti. Poeziile sale au fost publicate alaturi de alti poeti din tara in antologiile "Lyrics et Proza", Editura Natiunea, 2016, "Simfonia Poeziei", Editura Anamarol, 2016, "Carmen", Editura Anamarol, 2016, Întalnirea poetilor", Editura Anamarol, 2016.
Anul acesta a aparut, si in calitate de coordonator alaturi de nume consacrate de poeti, in antologiile "Prietenii poetice", Ed. Grinta, "Damele metaforei", Ed. Ceconi, "Literatura din călimara", Ed Scriitorilor.
Pe 12 august, Mariana Petrache a participat la "Caravana Prieteniei", eveniment organizat la Baia Mare, alaturi de poeti consacrati, precum Ioan Romeo Rosianu, Nicolae Scheanu, George Tei, Adrian Suciu, Gabriel Cojocaru, Valentin Leahu, Carmen Baitan si altii, fiind singurul poet salajean invitat la aceasta intalnire a poetilor din tara.

Caiete Silvane - club inchis, pe banii bugetului judetean

Poeta de la malul Somesului nu a fost insa publicata niciodata in revista de cultura a Salajului "Caiete Silvane", finantata de Consiliul Judetean Salaj, desi, spune ea, a trimis mai multe poezii editorului.
A primit doar confirmarea ca i s-au primit poeziile, si atat. “n acest timp, in paginile singurei reviste de cultura a judetului, finantata din bani publici, apar frecvent aceleasi nume de poeti locali: Alice Micu, Viorel Muresan, Daniel Hoblea, Marcel Lucaciu. Nu sunt insa singurii poeti salajeni, asa cum lasa impresia Caiete Silvane. &ldq

Mariana Petrache, poeta  din Lozna apreciata in tara, este ignorata de cei care controleaza 'cultura' in Salaj
uo;i avem pe Ileana Petrean Pausan, Ion Pitoiu, Viorel Varga si multi altii.
Fire creativa, dar si foarte activa, Mariana a aparut in presa mai intai cu integrame.

"Panza de vise" s-a tesut
din multa sensibilitate

"Pictura si fotografia sunt alte pasiuni care imi ocupa timpul liber. Am inceput in liceu, cu cateva satire, si am asezat in caiete multe versuri. Multe dintre ele au fost cuprinse in primul meu volum de poezie, "Pânza de vise". A fost primul meu vis implinit", ne spune poeta din Letca.
Cand nu lucreaza la sere, Mariana cutreiera alaturi de sotul sau deosebitele cadre naturale din lunca Somesului, fotografiind peisajul si scriind versuri.
"Natura este raiul inspiratiei poetilor, dar ma inspira si iubirea pentru sotul meu, o floare, uneori un cuvânt auzit, cerul, vântul ploaia, aștrii si credinta in Dumnezeu. Poezia vine singura. Sunt momente cand lucrez in solarii si imi vine o idee, o dezvolt in ganduri si ulterior o asez pe hartie. Niciodata nu am timp din belsug, suntem in secolul vitezei..., iar eu muncesc foarte mult la solarii. Timpul este limitat in perioada campaniei agricole, niciodata nu este de ajuns. Iarna am in schimb timp suficient pentru suflet", spune Mariana.
Si pentru ca toamna bate la usa si campania agricola e pe sfarsite, Mariana Petrache are timp sa lucreze la un nou volum de poezii, "Astri rataciti", pe care il va lansa pana la finele anului.
Lozneanca are doi copii, un baiat si o fata, ambii fiind deja la varsta la care isi croiesc propriul drum. Spune despre ei ca si-ar dori sa fie mereu cinstiti si credinciosi, asa cum i-a invatat, si ca nu i-ar lasa niciodata sa se mute in alta tara.

Vizualizari 4107
Comentarii articol

>

in 24 August 2017 6:03

Marcel Lucaciu este peste tot si niciunde.A facut tovarasie cu Daniel Sauca pentru ca seamna unul cu altul si au puncte comune: ipocrizia, invidia, oprtunismul politic...Cu toate astea se barfesc reciproc.Asa ca d-na Petrache, sa mai stea ca nu-i valoroasa ca ei! Daca il intrebi ceva de inspectorat, da din umeri, el nu stie nimic, sau spune ca-i inspector de lb. romana, uitand ca-i purtatorul de cuvant al Mariei Pop, senatoreasa. Trage tot felul de fire cand este vorba de managementul activitatii profesorilor de limba romana.Am avut doi profesori de lb. romana f. buni, sotii Caraman. A facut ce a facu si iata-i plecati la Cluj, pe posturi mai bune din fericire.

>

in 24 August 2017 6:41

SALAJ?CULTURA?Fii serios

>

in 24 August 2017 7:30

Felicitari ! Ma brcur pentru succesul dumneavoastra .

>

in 24 August 2017 8:56

Caraman-profesor-era un monstru, foarte bine ca s-a dus in Cluj, isi batea joc de copii-elevi care faceau sport de performanta, sa primesca inapoi de la soarta numai ce a dat/oferit elevilor

Felicitari Doamna!>

in 24 August 2017 9:00

Pentru pasiunea Dvs. Nu va necajiti ca diriguitorii "culturii" salajene va ignora. Sunt prea ocupati cu promovarea micilor si a berii la manifestari de genul "Zilelor Zalaului" sau in cel mai bun caz, sa se publice "intre ei". Poate la anul...

LUCRU LA DOMICILIU>

in 24 August 2017 12:44

Oferta noua munca acasa acum: cautam persoane capabile sa obtina chiar din prima luna rezultatele pe baza carora sa castige 1500 RON (lei noi) lunar. Oferim contract de comision care va garanteaza plata rezultatelor. Ne gasiti la adresa de email: cristianproject210@gmail.com

>

in 24 August 2017 14:40

Felicitări doamna Mariana. Ştiam că o să ajungi departe. Un

poezie>

in 24 August 2017 17:26

de ce nu publica macar un vers! nu stim daca e valoroasa sau o fi dat palinca pentru acest articol laudativ!

Vai de capul nostru!>

in 24 August 2017 22:07

-articolul este foarte ambigu.

hoblea>

in 27 August 2017 9:30

cica Hoblea (pe numele real HAPLEA) ar fi om de cultura .....vai mama ei de cultura .....

>

in 30 August 2017 1:17

Toti "poetii" care n-au succes spun ca sunt neintelesi.

 (nu este publicat)
NOTA: Sunt interzise injuriile, cuvintele obscene si atacul la persoana.

Site-ul graiulsalajului.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.