Manifestari dedicate memoriei lui Maniu la Simleu si la Badacin

2
4439

 

Manifestari dedicate memoriei  lui Maniu la Simleu si la Badacin

Pentru salajeni, implinirea a 100 de ani de la Marea Unire de la 1918 reprezinta un bun prilej de a-l sarbatori pe marele om politic taranist Iuliu Maniu. 

Primul mare eveniment din Anul Centenar dedicat lui Maniu va avea loc in zilele de 3 si 4 februarie.
Sambata, 3 februarie, in Simleu Silvaniei, de la ora 12.00, va avea loc o masa rotunda cu tema "Iuliu Maniu, fauritor al Romaniei Unite". Manifestarea va avea loc in sala mare a Primariei Simleu Silvaniei si la monumentul lui Iuliu Maniu din Piata Avram Iancu a orasului.
Duminica, parohia Greco Catolica de la Badacin, care are in administrare Casa Memoriala "Iuliu Maniu", va organiza o slujba de pomenire si o conferinta, de la ora 10.00, sub denumirea "Iuliu Maniu si Marea Unire".
La Biserica Greco-Catolica din Badacin se va tine o liturghie si un parastas pentru personalitatile salajene care au contribuit la Marea Unire. Invitatii vor vizita apoi muzeul dedicat marelui om politic. Vor urma depuneri de coroane si jerbe de flori la bustul lui Maniu din Dealul Tarinii.
Preotul Cristian Borz va prezenta stadiul proiectului de reabilitare a Casei Memoriale, iar istoricul Marin Pop, cercetator in cadrul Muzeului Judetean, va lansa cartea "Corneliu Coposu si exilul romanesc sub lupa Scuritatii (documente si corespondente)". La final, copiii si tinerii din Badacin vor sustine un moment artistic.

Batiste suvenir cu semnatura
oficiala a Sfinxului de la Badacin

Pe 16 februarie, atelierul Mandra Chic va lansa o colectie speciala de batiste suvenir, realizate impreuna cu femeile-mesteri populari din Badacin, drept omagiu omului politic - artizan al Marii Uniri, Iuliu Maniu.
Doamnle Domnica, Florica, Maria si Florica din Badacin au brodat pe panza veche de peste 100 de ani batiste cu motive populare culese din lazile de zestre ale femeilor din sat, cu semnatura oficiala a lui Maniu si coroana din monograma familiei, descoperita pe o batista veche, cusuta de Clara Maniu, in perioada in care aceasta din urma organiza sezatori cu femeile din Tara Silvaniei.
O parte din incasari vor fi donate campaniei "Salvati Casa Memoriala Iuliu Maniu".
Primele 10 batiste, inseriate, se vor licita in cadrul galei caritabile "”mpreuna pentru Iuliu Maniu", organizata de Directia de Cultura Salaj, pe 16 februarie. Gala culturii din acest an va fi dedicata colectarii de donatii din partea participantilor pentru continuarea lucrarilor de reabilitare a Casei Memoriale Iuliu Maniu, pentru ca visul "Sfinxului de la Badacina, de a educa tineri in casa de pe Dealul Tarinii, sa devina realitate.

 

 

COMENTARII

  1. Cinste organizatorilor,dar sper ca neocomunistii de la putere sa nu aiba nerusinarea sa-si arate obrazul gros.Cu tot respectful pentru cel comemorat ,ar merita scuipati in fata !

LASA UN COMENTARIU

Comentariu
Nume

Site-ul graiulsalajului.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.