Mandatele de parlamentare se joaca la redistribuire

8
1528

 

 Mandatele de parlamentare se joaca la redistribuire

Nu mai sunt nici doua saptamani pana incepe campania electorala pentru alegerile parlamentare din 11 decembrie. Si ne asteptam la o campanie agresiva, deoarece redistribuirea mandatelor de parlamentar se va face intr-un mod inedit in cazul in care partidele nu reusesc sa obtina un mandat intreg. 

Un mandat intreg de deputat se face cu 25 la suta din voturile electoratului. Daca ne-am lua dupa rezultatele de la ultimele alegeri locale, mandat intreg de deputat ar face doar PSD si PNL. Celelalte partide intra la redistribuire. Al treilea post de deputat va fi obtinut cu siguranta de UDMR, iar al patrulea loc "se joaca" la redistribuire. Al patrulea loc de deputat in Salaj va fi obtinut de filiala judeteana a partidului cu scorul cel mai mare in cadrul partidului respectiv la nivel national. De exemplu, daca PMP este al patrulea partid ca numar de voturi in Salaj, iar in interiorul partidului la nivel national a strans un numar de voturi mai mare decat alte treizeci de filiale, atunci candidatul PMP intra la redistribuire si are sanse la un mandat. stop_coloana Daca unul din partidele mari (PSD sau PNL) face mai putin de 25 la suta, sunt sanse ca la redistribuire sa intre in Parlament un deputat PMP si unul PRU. La fel de bine sunt sanse ca PNL si PSD sa prinda cate doua locuri de deputat.
La Senat, partidelor le trebuie 50 la suta din voturi. In Salaj este de asteptat ca niciunul sa nu adune atat, asa ca se intra la redistribuire.

 

 

 

 

COMENTARII

  1. daca salajenii nu voteaza PRU sunt prosti. Lui Ioan Mocan i s-a promis Ministerul Dezvoltarii si va aduce bani in Salaj cu galeata. Daca votati pe altii chiar daca vor ajunge in parlament nu vor fi numiti nimic si salajul ramane iar la coada vacii. Asa ca votati Mocan si acesta va fi o voce pentru Salaj acolo sus

LASA UN COMENTARIU

Comentariu
Nume

Site-ul graiulsalajului.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.