SondajRSS Feed

Mistretii fac ce-i taie capul - legea e de partea lor

Mai bine de jumatate din Salaj este sub asediul mistretilor; parlamentarii dorm in papuci

1 August 2017

E multa suparare in satele Salajului pentru distrugerile pe care le fac mistretii in culturile oamenilor, care, din cauza legislatiei, nu se pot apara si nici despagubiti nu sunt.
O femeie din Marca ne sesizeaza ca mistretii provoaca distrugeri insemnate in culturi si nu stie cum sa isi recupereze pagubele. Ruxandra Scridon este suparata ca nimanui nu-i pasa. Iar cei carora ar trebui sa le pese de oamenii care i-au ales sunt parlamentarii, care au lasat legea de partea mistretilor, in dauna cetatenilor.
"Sunt cetatean al comunei Marca. Din pacate, anual ne sunt afectate culturile agricole de catre porcii mistreti; pagubele sunt din ce în ce mai mari, pentru ca si numarul animalelor pare demult scapat de sub control. Niciodata nu s-a luat niciun fel de masura, doar sunt facute simple constatari. Ma îndoiesc ca vreo lege silvica stipuleaza sporirea fondului cinegetic pe terenurile noastre. "n mod normal, între alegatori si alesi trebuie sa existe feed-back, nu doar solicitarea voturilor", ne scrie Ruxandra Scridon.

Dimensiunea problemei,
constatata de Directia Agricola

Directorul Directiei pentru Agricultura Salaj, inginerul Valentin Duca, ne-a expus ieri dimensiunea raului provocat in primul rand de o lege proasta si abia apoi de mistreti.
"In ultimii ani s-au inregistrat probleme din cauza porcilor mistreti, care au creat pagube in localitatile Ip, Marca, Napradea, Carastelec si altele. Cam in peste 50 - 60 la suta din localitatile din judet avem probleme. Cunosc foarte bine situatia si in acest sens am trimis mai multe adrese catre Ministerul Agriculturii, la care am primit si raspuns, pe care o sa vi-l pun la dispozitie. Am facut chiar si propuneri pentru modificarea legii vanatorii, propuneri pe care le-am primit in urma sedintelor de lucru la care am participat in cadrul Asociatiei Comunelor. Mai multi primari si agricultori s-au plans de faptul ca sunt probleme din cauza mistretilor care creeaza pagube. Problema cea mai grava este modul in care s-au constituit fondurile de vanatoare", spune directorul Directiei Agricole, Valentin Duca.

Legislatia blocheaza despagubirile

Un raportul al Institutiei Prefectului arata ca pe parcursul anilor 2013 - 2016 s-au primit foarte multe petitii si solicitari de audiente in legatura cu distrugerile totale sau partiale ale unor culturi agricole de catre animale salbatice, cu inregistrarea unor pierderi insemnate la culturile de grau, porumb si cartofi, de la mai multe primarii din judet: Creaca, Dragu, Plopis, Carastrelec, Marca, Ileanda, Ip,

Mai bine de jumatate din Salaj  este sub asediul mistretilor; parlamentarii dorm in papuci
Halmasd, Nusfalau, Camar, Hida, precum si de la Societatea Agricola Agronova.
Aceasta problema este reglementata de Legea nr. 407/2006 a vanatorii si protectiei fondului cinegetic, respectiv Hotararea Guvernului nr.1679 din 10 decembrie 2008, privind modalitatea de acordare a despagurbirilor prevazute de Legea vanatorii si protectiei fondului cinegetic, precum si obligatiile ce revin gestionarilor fondurilor cinegetice si proprietarilor de culturi agricole, silvice si de animale domestice pentru prevenirea pagubelor.
Cu toate ca problematica este reglementata, constatarea si stabilirea pagubelor in fapt este nefunctionala. Din cele 34 de sesizari si evaluari efectuate in UAT-uri afectate, nici un caz nu a fost despagubit.
Sunt cateva carente legilative care blocheaza practic despagubirile. Una este termenul de 24 de ore in care persoana pagubita trebuie sa depuna cererea la consiliul local este foarte scurt. Apoi, asigurarea pazei, precum si ingradirea terenului agricol de catre preprietarul culturii agricole este o cerinta obligatorie pentru validarea dosarului de despagubiri. Problemele apar acolo unde pagubitul trebuie sa pazeasca in acelasi timp doua sau mai multe parcele cultivate in locatii diferite, pagubitul este o persoana in varsta sau o femeie singura care si-a cheltuit ultimii banuti din pensie pentru a nu-si lasa terenurile necultivate. Dar si cadrul legal restrictiv pentru gestionarea faunei cinegetice este de vina, respectiv administratiei ariei protejate.

Vanatorii nu pot
face mare lucru

Masurile luate de Asociatia Judeteana a Vanatorilor si Pescarilor Sportivi Salaj sunt stipulate in legislatie si AJVPS Salaj nu poate actiona decat in cadru legal (recoltarea intregii cote aprobate de Ministerul Mediului Apelor si Padurilor la specia mistreti, administrarea de hrana suplimentara, efectuarea de goane de impingere si presiune in vederea indepartarii mistretilor de locurile vulnerabile, emiterea de autorizatii de recoltare la mistreti si in extrasezon cu aprobarea prealabila a Ministerului Mediului, efectuarea pandelor in zonele afectate, inclusiv noaptea in care s-au atras si persoanele fizice sau juridice care au semnalat pagube).

Vizualizari 4036
Comentarii articol

>

in 1 August 2017 1:05

Deputatul Liviu Balint are deja an vedere o masura care sa rezolve aceasta problema o va depune la urmatoarea sedinta.

>

in 1 August 2017 7:17

Titlu gresit. Corect este - Sălajul sub asediul " mistreților" PSD!

>

in 1 August 2017 7:20

Super-parlamentarul Balint, are calități nebănuite și nelimitate. Se

>

in 1 August 2017 7:20

Titlu gresit. Corect este - Sălajul sub asediul " mistreților" PSD!

>

in 1 August 2017 8:12

esti un needucat si lipsit de cei 7 ani de acasa

celui care a facut prima postare>

in 1 August 2017 8:41

deputatul Liviu Balint,daca era un om adevarat ar fi abordat aceasta problema demult nu sa aiba "an vedere" acest lucru de acum inainte.De multe ori l-am vazut mergand la vanatoare si chefuri cu vanatorii.Fatarnicie!

>

in 1 August 2017 8:43

Daca vreti sa vedeti culturi agricole distruse vaniti la Napradea domnilor cu lefuri mari.

>

in 1 August 2017 8:53

VANATORII NU POT FACE MARE LUCRU.Ba da domnilor.Pot.Sa impuste mistretii si sa nu le mai dea mancare la marginea tarlalelor.Sa nu raporteze,cu nerusinare,existenta unui numar mult mai mic de mistreti decat in realitate.

>

in 1 August 2017 10:14

nu vad logica, de ce trebuie sa ingradesc eu terenul si nu ei mistretii, ca nu terenul meu merge la mistreti.....

>

in 1 August 2017 10:39

VANATOARE? MISTRETI? PARLAMENT? PSD? GHEORGHE POP, CLAR

>

in 1 August 2017 13:09

IMPUSTATII PE TOTI F-TU-VA-N GURA. NU MAI LASATI NIMIC IN TARA ASTA. PARJOLITI TOT. IN RAURI NU MAI GASESTI UN PESTE. IN PADURI NU MAI GASESTI O CIUPERCA, O AFINA, O MURA, RAD TOT TIGANII BORATII. ACUM IMPUSCATI SI SALBATICIUNILE SI VA FI REZOLVATA PROBLEMA. DAR DE LA UN ZIARIST UNGUR NU MA ASTEPT SA APERE ROMANIA.

>

in 1 August 2017 13:25

Lasati parlamentari sa doarma !!! pe veci !

>

in 1 August 2017 13:49

le-am redus habitatul prin defrişări masive...acum chipurile sunt prea mulţi

13:49>

in 1 August 2017 14:23

asa este ,insa unde-i renumitul como zis balint ,sau invers ?nu cumva a votat "pentru" alaturi de psd ,legea care permite defrisarea in voie a padurilor din Romania?Hai narciso cu raspunsul.

>

in 1 August 2017 14:28

Pai pamantul meu merge sub mistretii lor sau mistretii lor vin pe pamantul meu? Sa isi ingradeasca ei mistretii. ..doar in Romania vezi asa ceva.

pt. d-nul de la 13:09>

in 1 August 2017 14:59

in mod cert nu esti agricultor.ai habar cat costa infiintarea unui ha cultura de porumb,pe pamant arabil nu in padure(nici mie nu-mi convine ca se taie padurile cu nesimtire),ca intr-o noapte 10 mistreti s-o puna la pamant?n-au decat sa fie mii de mistreti,dar sa nu-mi distruga mie munca.asta e singura mea sursa de venit.in legatura cu activitatea care te oferi s-o faci,n-ai decat la matale in familie si cu mistretii,flux continuu.

>

in 1 August 2017 16:34

balint, du o raba de lebenita si poate nu mai vin

>

in 1 August 2017 19:34

corect ar fi ca taranul sa aiba pusca nu doar umflati din militie si armata care s-au facut mari vanatori

pentru desteptul de la 13:09>

in 1 August 2017 22:56

Investeste si tu 5000 de lei(ca sa nu zic mai mult) intr-o cultura de porumb,grau.etc.....si sa iti distruga mistretii tai tot,sa nu recoltezi nimic...sa vedem apoi daca esti tot asa destept

 (nu este publicat)
NOTA: Sunt interzise injuriile, cuvintele obscene si atacul la persoana.

Site-ul graiulsalajului.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.