Luxul pensiei speciale in tara salariului minim si a batranilor saraci

15
867

 

Luxul pensiei speciale in tara salariului minim si a batranilor saraci

O serie de legi speciale a creat o categorie de privilegiati, care castiga pensii in medie de peste 10.000 de lei pe luna, "subventionate" in cea mai mare parte de la bugetul de stat. "n judetul Salaj, asa cum am aflat de la Casa Judeteana de Pensii, sunt 7.710 persoane beneficiare de pensii speciale, la un total de 70.000 de pensionari. Peste zece la suta din pensionari au, asadar, pensii speciale. Aici se cuvine totusi o lamurire; beneficiari de pensii speciale sunt si refugiatii, revolutionarii, deportatii, putini de altfel si daca-i pui pe toti la un loc. Dar mai ales sunt beneficiari de pensii speciale magistratii, grefierii, expertii criminalisti, pilotii, functionarii parlamentari, auditorii externi ai Curtii de Conturi etc.
Ne vom referi aici la categoria pensionari de lux. Acestia cotizeaza intre 14 si 25 de ani la asigurarile sociale de stat si, gratie unor legi care le ofera privilegii pe viata, obtin la pensie 80 la suta din veniturile realizate fie in ultima luna, fie in ultimul an de munca. De pilda, auditorii externi ai Curtii de Conturi au dreptul, la implinirea varstei de pensionare, la pensie speciala daca au 14 ani vechime in functie, in timp ce diplomatii cu 15 ani vechime in Ministerul Afacerilor Externe au dreptul la implinirea varstei de 60 de ani la pensie speciala.
Pensiile speciale sunt in medie de 11 ori mai mari decat cele normale, arata statisticile. Iar pensiile speciale nu sunt platite doar din bugetul asigurarilor stop_coloana sociale de stat, adica in functie de contributia efectiva la sistemul de asigurari sociale de stat, ci si din bugetul de stat, adica din banii tuturor contribuabililor presoane fizice si juridice. Pentru ca evident ca cei care sunt pensionari de lux nu contribuie pe durata activittii cu cat iI rasplateste statul generos. Poate ca multi dintre pensionarii de lux castiga dupa pensionare mai multi bani decat au castigat ca si salariati, sa zicem dupa 14 ani munciti in categoria privilegiata.
Pensionarii speciali, beneficiari ai unor legi cu dedicatie, castiga venituri lunare de ividiat; pensia medie in cazul acestora se ridica la 11.000 de lei pe luna, de peste 12 ori mai mare decat valoarea unei pensii medii in Salaj. Pentru ca pensia medie este unde va la 870 de lei. Si asta inseamna ca prea multi sunt sub aceasta medie. Miercurea trecuta, pensiile speciale au fost inghetate pana la 1 ianuarie 2019. S-au suparat privilegiatii. O, Doamne, cati pensionari din tara asta n-ar dori sa le inghete pensiile la peste o suta de milioane de lei vechi? Multi.

 

 

COMENTARII

  1. pentru toti cei care beneficiaza de aceste pensii speciale ,nesimtite si nemuncite....,,sa n'aiba parte de ele si sa le foloseasca pe tratamente si medicamente''

  2. DAR DE PENSIILE TAIATE IN MOD ILEGAL DE CATRE ANGAJATI CASEI DE PENSII SALAJ IN MOD ILEGAL CE SPUNETI ? POT JUSTIFICA CE AM SCRIS... Va rugam sa o faceti, curaj ne face un mare bine multora.

  3. ce munci grele au facut ca sa iasa mai repede la pensiesi si cu atatea bani avem mai multi ofiteri si generali decat sodati oprea ia ofiteri pe toti membri de partid de la unpr rusinee

  4. ce munci grele au facut ca sa iasa mai repede la pensiesi si cu atatea bani avem mai multi ofiteri si generali decat sodati oprea ia ofiteri pe toti membri de partid de la unpr rusinee

LASA UN COMENTARIU

Comentariu
Nume

Site-ul graiulsalajului.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.