Lupte între cavaleri, parada costumelor si asediul Cetatii, la Festivalul medieval din Simleu Silvaniei

3
795
Lupte între cavaleri, parada costumelor si asediul  Cetatii, la Festivalul medieval din Simleu Silvaniei

Cetatea Bathory, din centrul orasului simleu Silvaniei, va fi „gazda” unor evenimente devenite deja traditie cu ocazia celei de a treia editii a Festivalului de reconstituire istorica „Bathory Fest” care va avea loc în acest weekend în interiorul cetatii.
Evenimentul din acest an se va desfasura pe parcursul a trei zile si este deosebit de diversificat.
În prima zi, vineri, 14 septembrie, între orele 18.00 - 19.00 are loc, pe strazile orasului, parada mica a costumelor medievale, parada la care participa trupe de reconstituire din trei tari, România, Polonia si Ungaria. Între orele 19.00 - 21,00, are loc Oneg Shabbat la Sinagoga muzeu din simleu Silvaniei, cu participarea delegatiei de studenti din Petach Tikva (oras înfratit cu simleu Silvaniei). Oneg Shabbat este o sarbatoare evreiasca în onoarea sabatului care are loc vineri seara sau dupa-amiaza de sâmbata si de obicei include un program special de cântece si rugaciune.
În a doua zi, sâmbata 15 septembrie, între orele 10.00 - 11.00, va avea loc o dezvelire a unei placute aniversare - care va fi amplasata pe Cladirea CNIPT din Parcul Cetatii Bathory: România- 100 de ani de la Marea Unire, Polonia - 100 de ani de la Independenta de Stat, Israel - 70 de ani de la Înfiintarea Statului, Ungaria - 485 de la nasterea lui Stephanus Bathory. Dupa acest moment solemn, autoritatile vor deschide oficial evenimentul, 11.00 - 12.30: Parada Medievala - deschiderea oficiala a Bathory Fest, Parada costumelor medievale, traseu prin centrul orasului simleu Silvaniei. De la orele 12.30 - 14,00, sub priviriele tuturor celor prezenti are loc asediul Cetatii - prima parte - Cetatea Bathory (prezetat si tradus de Andrei Prian).
Dupa „asediu”, de la orele 14.00, vor avea loc Dansuri Medievale - Trupa Chora Antiqua – Polonia.
Pe tot parcursul zilei de sâmbata, în interiorul Cetatii Bathory se vor desfasura diferite activitati, ateliere sau expozitii, cum ar fi: sculptura în lemn cu drujba, prezentare armuri si arme medievale, lupte cavaleresti - turnir, tehnica de lupta si exercitii de aparare, expozitie de pictura SILVAN-ART, lupte libere, concurs de fotografie, ateliere de pictura, calarie si plimbare cu trasura, pictura pe fata, mestesugari si producatori traditionali.
Începând cu ora 16.00, pâna la orele 17.00, are loc a doua parte a asediului Cetatii. Între orele 20.00 - 21,00, va avea loc un Concert pentru promovarea tinerilor artisti din orasul simleu Silvaniei), în timp ce de la orele 21.00 pe scena amplasata în cetate va urca trupa Corbu care va sustine o reprezentatie de muzica medievala, inspirata din folclorul românesc
Pentru ultima zi, duminica, 16 septembrie, oficialitatile locale vor face o receptie oficiala în Sala Mare a Primariei Orasului simleu Silvaniei, cu participarea oraselor înfratite orasului, de la orele 10.30 - 12.00 se va participa la Slujba religioasa din Biserica Romano Catolica, iar de la orele 12.30 – 13.00, cei prezenti vor putea depune coroane sau jerbe de flori la bustul lui Stephanus Bathory, moment dupa care aceasta editie va fi declarata închisa.

COMENTARII

LASA UN COMENTARIU

Comentariu
Nume

Site-ul graiulsalajului.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.