Liderul mafiei pacanelelor, Danco Stelian si-a recunsocut faptele si vrea o pedeapsa la inchisoare cu suspendare

26
4424
 
Liderul mafiei pacanelelor, Danco Stelian si-a recunsocut faptele si vrea o pedeapsa la inchisoare cu suspendare

Danco Stelian a platit integral prejudiciul de circa 1 milion de lei

Tribunalul Salaj a fost sesizat de DIICOT Salaj cu un acord de recunoastere pe numele inculpatului Danco Stelian Liviu, considerat liderul grupului infractional cercetati in dosarul cunoscut generic "Mafia pacanelelor". Acordul de recunoastere dintre procurorul de caz Dan Budusan si Danco Stelian Liviu a fost trimis Tribunalului Salaj, care la data de 18 iunie va judeca daca este temeinic si legal, sau nu. Potrivit informatiilor primite de la Tribunalul Salaj, reiese ca prin acordul de recunoaste, Danco Stelian pledeaza vinovat pentru acuzatiile care i-au fost aduse de procurorul de caz Dan Budusan. De aici rezulta faptul ca pentru a obtine o sentinta favorabila, Danco Stelian a facut un acord de recunoastere a vinovatiei cu procurorul DIICOT Dan Budusan in speranta ca va primi o pedeapsa cat mai usoara, inclusiv cu suspendare. Potrivit unor surse judiciare apropiate anchetei, Danco Stelian a platit integral prejudiciul stabilit, adica circa un milion de lei,  iar acordul de recunoastere a vinovatiei semnat cu procurorul DIICOT prevede o pedeapsa de cativa ani de inchisoare cu suspendare. Acelasi acord a fost semnat de foarte multi dintre inculpatii din acest dosar, care au platit prejudiciile si vor sa obtina o condamnare cu suspendare.

Tribunalul Salaj ne-a transmis ca in cazul inculpatului Danco Stelian, acordul de recunoastere a vinovatiei se refera la infractiunile prevazute de:
- art. 367 alin. 1,3,5 Cod penal, respectiv initierea sau constituirea unui grup infractional organizat, aderarea sau sprijinirea sub orice forma a unui astfel de grup, pentru care legea prevede pedeapsa închisorii de la 6 luni la 2 ani si 6 luni si interzicerea exercitarii unor drepturi (modalitatea constituirii);
- art. 47 Cp. rap. la art. 360 alin. 1,2, si 3 Cod Penal, cu aplicarea art. 35 alin.l Cp. (2206 acte materiale), respectiv instigare la accesul, fara drept, la un sistem informatic în scopul obtinerii de date informatice, prin intermediul unor proceduri, dispozitive sau programe specializate, accesul este restrictionat sau interzis pentru anumite categorii de utilizatori, fapta fiind comisa în forma continuata, pentru care legea prevede pedeapsa închisorii de la 2 la 7 ani;
- art. 47 C.p. rap. la art. 362 alin. 1 Cod Penal, cu aplicarea art. 35 alin.l C.p. (2206 acte materiale), respectiv instigare la fapta de a modifica, sterge sau deteriora date informatice ori de a restrictiona accesul la aceste date, fara drept, fapta fiind comisa în forma continuata, pentru care legea prevede pedeapsa închisorii de la 1 la 5 ani;
- art. 29 alin. 1 lit. a din Legea 656/2002, respectiv schimbarea sau transferul de bunuri, cunoscând ca provin din savârsirea de infractiuni, în scopul ascunderii sau al disimularii originii ilicite a acestor bunuri ori în scopul de a ajuta persoana care a savârsit infractiunea din care provin bunurile sa se sustraga de la urmarire, judecata sau executarea pedepsei, pentru care legea prevede închisoarea de la 3 la 10 ani;
- art. 9 alin. 1 lit. b din Legea 241/2005, rap. la art. 10 din Legea 241/2005 cu aplicarea art. 35 alin.l C.p. (2206 acte materiale), respectiv omisiunea, în tot sau în parte, a evidentierii, în actele contabile ori în alte documente legale, a operatiunilor comerciale efectuate sau a veniturilor realizate, fapta fiind comisa în forma continuata, pentru care legea prevede pedeapsa închisorii de la 1 la 4 ani si interzicerea unor drepturi. Totul cu aplicarea dispozitiilor art. 38 alin 1 Cod penal.", este raspunsul Tribunalului Salaj.

Tribunalul Salaj spune ca nu poate face public limitele de pedeapsa cu care instanta a fost sesizata de Parchet prin acordul de recunoastere a vinovatiei in cazul lui Danco Stelian

Purtatorul de cuvânt al Tribunalului Salaj, ne-a comunicat ca: "în conformitate cu art. 37 din Hot. Plenului CSM nr. 482/01.06.2012 cu modificarile si completarile aduse prin Hot. Plenului CSM nr.573/06.05.2014 prin care s-a aprobat forma consolidata a "Ghidului privind relatia dintre sistemul judiciar din Romania si mass-media", nu putem da curs solicitarii dvs. de comunicare a limitelor de pedeapsa cu care instanta penala a fost sesizata prin acordul de recunoastere a vinovatiei privind pe inculpatul Danco Stelian Liviu. Va comunicam faptul ca instanta urmeaza a se pronunta cu privire la sesizarea cu acordul de recunoastere a vinovatiei la termenul din data de 18.06.2019, data dupa care, în eventualitatea unei viitoare solicitari, va putem pune la dispozitie solutia pronuntata."

Danco Stelian si Ciascai Radu - considerati capii mafiei pacanelelor

Considerat de procurorii DIICOT lider al grupului infractional, Danco Stelian era asociat cu Panes Remus Claudiu si Ciascai Radu Ovidiu la doua firme care detineau aparate de joc, administrând în total 248 de "pacanele" în Salaj, Bistrita-Nasaud si Maramures. Cei trei actionari i-au avut în subordine pe Covaci Paul Grigore, Kiczel Robert, Coman Claudiu, Crisan Ionus Valeriu si Gâlgau Alexandru Mircea, care se ocupau cu modificarea softului aparatelor de jocuri de noroc care calcula procentul sumelor de bani care erau câstigate de jucatori. Acuzatiile erau completate de suspiciunea ca au facut si evaziune fiscala de cinci milioane de euro. Cu ocazia perchezitiilor DIICOT a fost gasita si ridicata cantitatea de 25,830 de kilograme de aur, 2.291.489 de lei, 291.545 de euro, 3.596 de lire sterline, un seif în care se se gaseau înca câteva sute de mii de euro.

Procurorii au facut perchezitii in 96 de localuri

Dosarul de urmarire penala a fost deschis de DIICOT Salaj, dupa perchezitiile din toamna lui 2015, iar acuzatiile pentru cei doi - Danco Stelian si Ciascai Radu Ovidiu, erau ca sunt capii unei mafii a jocurilor de noroc. Procurorii DIICOT - Biroul Teritorial Salaj au facut la finele lunii octombrie a anului 2015 nu mai putin de 96 de perchezitii pe raza judetelor Salaj si Maramures, în cadrul unei actiuni pentru destructurarea unui grup infractional organizat specializat în infractiuni informatice si economice în domeniul jocurilor de noroc. Pe scurt, cei care administrau aparatele de jocuri de noroc au fost prinsi ca masluiau cunoscutele "pacanele" din localurile in care le aveau amplasate. Numeroase localuri care gazduiau celebrele jocuri de noroc au fost luate "cu asalt", iar aparatele au fost sigilate.

Peste 50 de patroni de localuri suspecti

In comunicatul DIICOT referitor la actiune de perchezitie, procurorii arata ca erau suspectati, pe langa cei care administrau "pacanelele", si alte 52 de persoane care detin diferite baruri sau locatii în care se aflau aparatele de jocuri de noroc. Printre patronii de localuri se afla si nume sonore, cum ar fi politistul Chiba Marius si Mihai Ghiurca, nepoti ai lui Iosif Ghiurca, fostul sef al Politiei salajene pana in ianuarie 2016, sau patronul Clubului Divino Zalau, Dragos Ionut Sorin. Suspiciunile sunt ca, începând din 2012, au constituit si au aderat la un grup infractional organizat în vederea savârsirii de infractiuni informatice si economice. DIICOT nu a dezvaluit care sunt localurile si barurile suspectate în care aceste firme specializate si-au plasat aparatele de jocuri de noroc.

COMENTARII

  1. Excrocii se dezvolta si se imbogatesc cand gasesc mediul prielnic -adica fraieri pe care sa i poata jegmani ..Este o vorba ‘ n popor ,, Cand se naste un smecher se mai nasc cel putin zece fraieri,, \r\nNu i corect sa nu fie pedepsiti....si judtitia ar trebui sa i condamne nu sa faca acorduri de recunoastere cand faptele si probele dovedesc vinovatia!! ?? \r\n Cei care fregventeaza salile de joc si si irosesc pensiile , salariile si alte bunuri in detrimentul propriei familii in special al copiilor nu ar trebui pedepsiti ??

  2. Salajenii isi pierd banii in continu la pacanele, taxele și impozitele merg in alte județe, Cluj, Bistrița, Oradea...credeti ca acele aparate nu is masluite...domnu Latcau sti ceva!??

  3. cei care spera ca un aparat sa le dea marele castig, ar trebui sa se gandeasca ca acel aparat nu produce nimic, iar banii din el sunt de la altii ca el. Practic e ca un Caritas sau FNI ... mai bine se gandeste sa ii investeasca in ceva care sa produca alti bani: actiuni, depozite bancare sau daca au timp sa isi faca o firma care sa produca ceva, niste oua, carne, capsuni etc...

  4. Jocurile astea ar trebui interzisee, dar problema fundamentala este ca tocmai Statul e cel care incurajeaza aceste jocuri de noroc si le face chiar reclama cu Marele LOZ castigator! Hai sa ne gandim la LOTERIA ROMANA , care e patronat chiar de stat! Cum sa opresti pacanelele si alte jocuri cand chiar Statul o face pe fata legal?...

  5. Cine va pune sa jucatii? Toți vreti castiguri rapide fara sa lucrați. Nume sonore ete fas. Mergeti in alte orase sa vedeti fete bisericesti de la noi politisti cu funcții marii cum baga. Ati si gasit Chiba, Dragoș Ghiurca astia sunt mici copii dacă sunt implicați isi merita soarta.

LASA UN COMENTARIU

Comentariu
Nume

Site-ul graiulsalajului.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.