SondajRSS Feed

 

Cifre care arata bine pe hartie, in contrast cu realitatea

Liberalii din Consiliul Judetean acuza conducerea PSD-ista a Salajului de raportari ceausiste

19 Aprilie 2019

Consiliul Judetean Salaj a aprobat in ultima sedinta un proiect de hotarare privind aprobarea contului de incheiere al exercitiului bugetar aferent bugetului propriu al judetului, al institutiilor si serviciilor publice subordonate Consiliului judetean si a situatiilor financiare anuale, pe anul 2018.

Liderul grupului consilierilor judeteni PNL, Adrian Margin, acuza insa conducerea PSD a Consiliului Judetean Salaj ca prezinta date si statistici nereale. Iar diferenta din ce se raporteaza oficial despre bugetul pe anul trecut si ce spune Adrian Margin ca este real este una uluitoare.

Sectiunea de dezvoltare este "umflata" ca la carte

"La sectiunea de dezvoltare, la venituri s-a realizat, spun ei, 825,9%, dar realitatea este de doar 49,9%. Din cei 57.217.000 lei s-a realizat doar 28.555.000 lei.
La cap. 7 - venituri asigurate din finantari PNDL - ei raporteaza 83,32 % realizat. Este fals. Realitatea este ca au realizat doar 3,08%, adica 480.000 de lei din 15.57 milioane de lei propusi.
La cap. 8 - subvetii de la bugetul de stat pentru finantarea proiectelor din fonduri europene - ei raporteaza 262% realizat, iar realitatea este de 98,5%.
La cap. 10 - Fondul European de Dezvoltare Regionala - Consiliul Judetean nu a calculat procentul realizat, iar realitatea este de 3,6%, adica 1.2 milioane lei realizat din 34.8 milioane lei propusi. Asta reflecta gradul de absorbtie a fondurilor europene.
La sectiunea de cheltuieli totale pentru dezvoltare, ei raporteaza 67,15% realizat, dar realitatea este de 12,77%, adica 11.2 milioane lei realizat din 88.2 milioane propusi.
La sanatate ei raporteaza 52,15%, realitatea este de 45,23%.
La cultura se raporteaza 63,09% realizat, realitatea este de 24,2%.
La asigurari si asistenta sociala se raporteaza 95,9% realizat, realitatea este de 156%. Este de laudat, e ok, suntem in trendul national, un judet cu asistati social.
La colectarea si distrugerea deseurilor s-a raportat 52,8% realizat, iar realitatea este de 44,17%.
La drumuri si poduri judetene este raportat 76,28% realizat, iar realitatea este de daor 5,99%, adica 4,4 miloane lei realizat din cei 74,9 milioane lei propusi.
Este un adevar periculos. Execedentul bugetar creste de la an la an, a ajuns la 72,3 milioane lei, bani pe care nu i-am stiut cheltui, din care 52,2 milioane lei sunt dinainte de 2018", spune cpnsilierul judetean Adrian Margin, subliniind ca realitatea este ca judetul nu se dezvolta din cauza unei conduceri defectuoase.

Cifre masluite urat si la sectiunea de functionare

Consilierul Adrian Margin continua si cu neregulile urate ale datelor bugetului pe anul trecut prezentate in sectiunea de dezvoltare.
"Cheltuielile din invatamant, ei spun ca sunt realizate in proportie de 99,3%, in realitate sunt doar 84%; la invatamant prescolar si primar ei spun ca este realizat 100%, in realitate este 70,9%; la invatamantul gimnazial ei spun ca a

Liberalii din Consiliul Judetean  acuza conducerea PSD-ista  a Salajului de raportari ceausiste
u realizat 100%, realitatea este de 83,1%.
Cheltuielile cu cultura si arta la servicii culturale – consolidarea si restaurarea monumentelor ei spun ca au realizat 81,9%; realitatea este de doar 68% - exemplu fiind biserica din Poarta Salajului, care este in aceeasi situatie ca in 2017, nereparata.
Cheltuielile cu servicii in domeniul religie cheltuielile salariale cu personalul neclerical spun ei ca a fost realizat 100%, dar in realitate este mai mare, de 108%.
Aproape toate depasirile sunt din cheltuieli de persoal", subliniaza Adrian Margin.

Consiliul Judetean nu face nimic pentru Salaj,
doar isi asigura finantarea propriei functionari

Concluzia, per ansamblu, este ca bugetul judetului este unul axat pe cheltuieli de functionare a institutiei care administreaza Salajul – Consiliul Judetean - si pe asistenta sociala. Dezvoltarea, si asa mica cat a fost prevazuta pe anul trecut, s-a realizat in proportie de numai 6 la suta, sustine consilierul judetean liberal.
"Proportia planificata per total buget pe 2018 este de 65% pentru sectiunea de functionare si doar 35% pentru sectiunea de dezvoltare. La cheltuieli avem un procent de 94% realizat la sectiunea de functioanare si doar 6% la sectiunea de dezvoltare.
Pentru bugetul pentru anul 2019 este planificat la fel, aceeasi abordare. Ca o concluzie, suntem un judet condamnat la a fi asistati social, fara nici o prespectiva de dezvoltare, daca o sa continue asa", conchide Margin.

Presedintele Consiliului Judetean, Tiberiu Marc,
isi recunoaste vina de a fi fost prea optimist

Presedintele Consiliului Judetean Salaj, Tiberiu Marc, recunoaste ca planificarea initiala a fost mai optimista fata de posibilitatea de realizare a lucrarilor de investitii.
Acesta sustine ca, in acest moment, Consiliul Judetean are in executie doua drumuri judetene, alte doua proiecte de drumuri vor fi semnate in mai si inca alte doua proiecte de drumuri vor fi semnate in septembrie. Marc spera ca macar unul dintre aceste proiecte de drumuri sa fie finalizat anul acesta, restul fiind finantate multianual.
Marc mai spune ca este posibil ca in proiectul de buget pe anul 2018 initial sa fi trecut sume mai mari decat a crezut ca poate realiza, dar a invatat din experienta anilor precendeti si crede ca anul acesta nu a facut aceeasi greseala.
Consilierii PNL insista insa si spun ca problema bugetului pe anul 2019 este aceeasi, este mult prea optimist planificat.

Vizualizari 2739
Comentarii articol (9)

>

in 19 Aprilie 2019 6:40

PSD- Partidul Școlilor de la Distanta !

>

in 19 Aprilie 2019 7:47

De Simleu Silvaniei de ce nu dati informații,ex:autogara cu gropi (cratere),piata investiții zero,drumurile,trotuarele varza.

>

in 19 Aprilie 2019 8:05

margin asta e treaz vreodata

PSD MINTE SI SE LAUDA EXACT CA PCR.ACUM AU SI UN NOU CEAUSESCU,IAR SALAJUL UN NOU PRIM SECRETAR,TIBI MARC>

in 19 Aprilie 2019 10:00

PSD minte incepand cu campania electorala si terminand cu realizarile,exact ca in perioada comunista cu productia la hectar si din fabrici,doar este continuatorul PCR la toate capitolele.

>

in 19 Aprilie 2019 10:35

Consiliul Judetean este o institutie inutila, construita pe vechile structuri administrative comuniste. Toate consiliile din tara trebuie desfiintate fiindca nu-si au rostul. In urma cu cateva luni, chiar in Graiul Salajului era un articol in care se spunea ca CJ Salaj a consumat anul trecut 90% din fonduri pentru cheltuielile proprii (cu salarii , intretinere etc.) si doar 10% pentru investitii in judet. O astfel de institutie, care nu face nimic pentru dezvoltarea judetului, trebuie sa dispara. Atributiile CJ pot fi preluate de primariile localitatilor si de Prefectura.

>

in 19 Aprilie 2019 10:35

Consiliul Judetean este o institutie inutila, construita pe vechile structuri administrative comuniste. Toate consiliile din tara trebuie desfiintate fiindca nu-si au rostul. In urma cu cateva luni, chiar in Graiul Salajului era un articol in care se spunea ca CJ Salaj a consumat anul trecut 90% din fonduri pentru cheltuielile proprii (cu salarii , intretinere etc.) si doar 10% pentru investitii in judet. O astfel de institutie, care nu face nimic pentru dezvoltarea judetului, trebuie sa dispara. Atributiile CJ pot fi preluate de primariile localitatilor si de Prefectura.

>

in 19 Aprilie 2019 16:18

TOVARASE MOORC TU NU TE PENSIONEZI PENTRU CA AR FI CAZUL ,S-AU E GROS CIOLANULSI NU MERITA LASAT ....

>

in 19 Aprilie 2019 17:08

Pentru 10.35\r\nNici prefectura nici inspectoratul nu prea are rost. Trebuie desfiintate insa se opine ploticul pentru ca prin acetate institutii mai au influența pe oameni.\r\nLa consiliul județean sălaj este marele administrator care costa anual 1.000.000 lei echivalent aproximativ 230.000 euro. Deci cam 1milion euro pe 4 ani care a consumat emeric pop. Oare chiar nimic util nu se găsea sa se investeqsca cei 1 milion euro doar în udemeristul acesta ?

>

in 19 Aprilie 2019 19:13

Jos cu ei,oricum nu fac nimic pentru om ,numai pentru ei.Sant o multime de angajati in administratie cu salarii uriase ,pregatie Spiru H,Goldis,D.Cantemir,lucru zero.

 (nu este publicat)
NOTA: Sunt interzise injuriile, cuvintele obscene si atacul la persoana.

Site-ul graiulsalajului.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.