Legumele „made in Salaj”
o afacere si pentru producator
si pentru client

2
2155

 

Legumele „made in Salaj”<br>o afacere si pentru producator <br>si pentru client

Datele primite de la Directia Agricola Salaj arata ca la nivelul judetului nostru sunt inregistrati 210 fermieri care cultiva legume si zarzavaturi in camp, pe o suprafata totala de 12,51 de hectare, si 52 de producatori de legume care au sere (3,36 de hectare) si solarii (4,99 hectare).
Legumicultura este o afacere inca profitabila in judetul nostru, chiar daca salajenii vand mai mult in piete, stand la tarabe si mai putin en-gross sau marilor supermarket-uri. Si cumparatorii sunt selectivi, in beneficiul legumicultorilor locali. Salajenii prefera marfa romaneasca in detrimentul celei din strainatate si legume din Salaj in locul celor din alte judete. Un obicei bun si sanatos, dar si profitabil pentru cultivatorii locali.

Produs de Lozna
La finele saptamanii trecute a aparut in piata agroalimentara din Zalau prima re-colta de rosii, ardei, vinete si pastai produse in Salaj.
Familia Petrache din Lozna produce legume in sere si solarii din 1990, iar de 12 ani le vinde pe piata din Zalau. Este cel mai vechi legumicultor salajean din piata din centrul Zalaului si are, desigur, o clientela formata. Costel Petrache este de profesie inginer agronom. Dupa desfiintarea cooperativelor agricole si-a folosit cunostintele si priceperea pentru a-si crea propria afacere. Acum are in gradina casei sere si solarii de le-gume pe o suprafata de 19 ari, dar si culturi in camp pe 15 ari. „Nu lucram mai mult pentru ca vrem sa producem randament maxim. Avem mai multe productii pe an, pe acelasi teren. Din ianuarie cultivam spanac si ceapa verde, apoi ridichi, vara scoatem pe piata rosii, vinete, ardei, pastai, iar toamna avem ca si cultura principala gogosari, ardei Kapia si varza de toamna, iar ca si cultura secundara spanac”, spune producatorul din Lozna pentru Graiul Salajului din secretul afacerii sale.
Afacerea este inca profi-tabila, dar atat cat sa se descurce bine o familie. Costel si Mariana Petrache sunt si patroni si muncitori. Cei doi copii sunt plecati din localitate, avand fiecare un altfel de job. Cand nu mai fac fata, apeleaza la zilieri, insa nu exista „forta de munca calificata”, spune inginerul.
De muncit se munceste permanent in cultura legumelor. Familia Petrache are vacanta o luna pe an, din 6 decembrie stop_coloanapana in 6 ianuarie, ne spune Costel, cand nu lucreaza deloc in sere. „Pana in 6 decembrie pregatim solariile pentru iarna. Din 6 ianuarie semanam. Noi producem si rasaduri pentru productii profesionale, in solarii, dar si pentru culturi in camp.

Fata in fata cu cumparatorul
De vanzare se ocupa tot producatorul, pentru a vedea satisfactia clientului cand cumparar marfa. „ Marfa o vinde doar familia. Asa ne-am facut un brand. Este important sa stai fata in fata cu cumparatorul, sa-l lasi sa aleaga, nu sa te ascunzi dupa intermediari”, spune inginerul, vadit mandru de le-gumele sale. „Încerc sa produc marfa nu numai de calitate, ci si traditional, pe gustul oamenilor, pentru ca vand legumele fata in fata cu cumparartorul”, ne explica Petrache. Cu acest concept si-a facut si propria clientela de-a lungul timpului. Oamenii au cumparat, au vazut ca rosiile au gustul celor din gradina parintilor sau bunicilor de la tara si au mai cumparat.

De ce nu pot produce salajenii marfa ca strainii
Clima din Salaj face ca rosiile, ardeii si vinetele sa se coaca mai tarziu decat in alte parti. Mai mult de atat, rosiile aduse pe piata de producatorii locali sunt cautate pentru ca au un gust natural. „În privinta tehnologiei, noi lucram curat. Nu folosim pesticide, nu stropim rosiile. Lucram cat se poate de bio, cu ingrasaminte naturale, iar pe cele de sinteza incercam sa le evitam. Producatorii romani sunt prea saraci sa cumpere multe ingrasaminte chimice. Mai mult, la noi plantele sunt cultivate in pamant, de unde isi iau hrana, nu in tavite cu solutie, ca in alte tari. Noi nu vindem en-gross. Daca am vinde in supermarket-uri ar trebui sa producem legume care sa nu se strice o luna de zile. Ori cele crescute natural se strica repede. Eu puteam produce rosii mai repede, dar soarele la noi rasare la ora 10.00 si nu la ora 07.00 ca in Oltenia, iar plantele au nevoie de lumina sa se dezvolte”, a explicat producatorul salajean.  

COMENTARII

LASA UN COMENTARIU

Comentariu
Nume

Site-ul graiulsalajului.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.