Legea salarizarii a intrat ieri in Camera Deputatilor

19
1265
Legea salarizarii a intrat ieri in Camera Deputatilor

Proiectul Legii salarizarii unitare a ajuns ieri la Camera Deputatilor, care este for decizional pentru adoptarea ei. Ieri a fost ultima zi in care deputatii mai puteau depune amendamente, iar 6 iunie este termenul limita pana la care trebuie dat raportul comisiilor de specialitate pe marginea acestei legi, contestata si de diferitele catgorii bugetare, fiecare simtindu-se nedreptatita sau dezavantajata, dar si de economisti, care o vad periculoasa pentru stabilitatea economica si pentru nivelul de trai, in primul rand ca nimeni nu a identificat resursele pentru majorarile salariale uimitoare prevazute pentru bugetari, care vor face un contrast puternic cu salariile mici, de cele mai multe ori minimul pe economie, din economia privata, cea care sustine de fapt economia tarii.

Oamenii de afaceri nu vad cu ochi buni Legea salarizarii in forma actuala.
“Aplicarea legii salarizarii unice va duce la situatia în care, probabil, dupa o jumatate de an inflatia si rata de îndatorare a statului vor creste atât de mult, încât autoritatile vor fi nevoite sa taie la loc majorarile salariale”, e de parere Florin Jianu, fost ministru pentru Mediul de Afaceri si reprezentant al Consiliului National pentru Întreprinderile Private Mici si Mijlocii. O alta varianta luata in calcul de fostul ministru este cea in care legea va fi votata, dar nu va fi aplicata, “la fel ca si în cazul celei aprobate de Guvernul Boc, care a fost prorogata în mod constant si care nu a fost aplicata niciodata”, e de parere Florin Jianu.
Oficialii Consiliului pentru IMM-uri cer Camerei Deputatilor, “daca ne intereseaza viitorul acestei tari”, sa aduca modificari de esenta legii, precum introducerea criteriilor de performanta si a unor evaluari periodice în toate domeniile.

Deputatii salajeni vad din perspective foarte diferite Legea salarizarii unitare

Iuliu Nosa, deputat PSD, spune ca legea va tine romanii in tara

“Eu fac parte din grupul initiatorilor acestei legi, nu am depus amendamente. “mi doresc ca ea sa treaca de vot si sa fie promulgata apoi de presedinte. Sunt intr-adevar si unele nemultumiri, in admnistratia publica, de exemplu, dar trebuie sa avem o lege pentru uniformizarea veniturilor, sa fie retribuit fiecare la valoarea muncii prestate. Efortul bugetar pe 2017, daca va fi pusa in aplicare de la 1 iulie, este de aproximativ 1,7 miliarde de lei, suma care a fost gandita si solutionata de cei care au initiat legea. Daca vrem ca romanii sa ramana in tara, sa fie motivati, trebuie sa le fie retribuita munca. Noi pregatim specialisti si ei pleaca.” 

Seres Denes, deputat UDMR, spera la cateva corecturi

“Este necesara o lege a salarizarii unice. Chiar daca nu e o uniformizare perfecta, acest aspect inca se mai poate corecta in Comisia de Munca de la Camera Deputatilor. Trebuie sa existe o corelare a veniturilor atat pe orizontala, cat si pe verticala. Este necesara aceasta lege pentru ca, in momentul de fata, nu se mai stie cine cum e platit, trebuia o armonizare. “n plus, aceasta lege trebuie sa fie previzibila. Omul, cand se angajeaza, trebuie sa stie cam ce salariu va avea peste 10 - 15 ani in domeniul respectiv.” stop_coloana

Liviu Balint, deputat PMP, se opune oricaror scaderi ale veniturilor ce rezulta din Legea salarizarii

“Salariile din sistemul public nu trebuie scazute! Voi sustine amendamentele la proiectul de lege venite din partea Federatiei Nationale Sindicale , cât si amendamentele depuse de Sindicatul Sanitas, amendamentele depuse de sindicatul care reprezinta ANSVSA (Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor) si amendamentele depuse de reprezentantii Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorului. Veniturile nu trebuie afectate prin aceasta lege! Îmi doresc ca toate veniturile, fie ca vorbim de salariatii din sistemul de sanatate, educatie, aparare, ordine publica sau ale celorlalte categorii din sistemul bugetar, sa nu fie afectate de scaderi prin noua lege a salarizarii unice. In cel mai rau caz, daca nu o sa beneficieze de o crestere, veniturile sa ramâna la stadiul actual, dar vin si cu rugamintea ca toti cei care lucram in sectorul public sa fim mai responsabili si mai devotati muncii noastre!” 

Lucian Bode, deputat PNL, deplange discriminarea dintre angajati ai statului care ar trebui sa fie egali

Din analiza legii salarizarii propusa de Guvernul Dragnea-Grindeanu reies multe inechitati, fiind generata o situatie de impredictibilitate. De asemenea, am constatat ca proiectul legii, asa cum a trecut de Senat, introduce discriminari între categoriile de salariati platiti din fonduri publice angajati în institutii similare din punctul de vedere al statutului si al modului de organizare. Ca atare, eu am depus doua amendamente prin care am încercat sa corectez aceste derapaje, unul dintre ele vizând managerii publici, al caror statut în ierarhia administrativa este grav afectat prin noile reglementari. Cel de-al doilea amendament îi vizeaza pe angajatii Arhivelor Nationale din structurile teritoriale si pe cei de la nivel central, care desi au atributii ale functiilor specifice identice cu ale altor functionari din institutii cu caracter similar, nu au fost introdusi pe aceeasi grila de salarizare. Per ansamblu, sper ca majoritatea parlamentara sa respecte dreptul opozitiei de a-si sustine aceste amendamente si sa nu repete povestea de la Senat, acolo unde amendamentele deputatilor nici macar nu au fost puse în discutie. Daca dezbaterea nu va avea decât un singur scop, acela de a-i multumi pe domnul Dragnea si pe doamna Olguta Vasilescu, care doresc sa-si vada proiectul legii publicat în Monitorul Oficial pâna la 1 iulie, în detrimentul unei dezbateri parlamentare transparente si democratice, PNL va lua în calcul sesizarea acestei legi la Curtea Constitutionala. Peste toate acestea, personal am mari rezerve cu privire la sustenabilitatea acestei legi, bazându-mă in aceasta afirmație atat pe semnalele externe transmise guvernului (FMI, Comisia Europeană), dar și pe îngrijorările exprimate public in ultima perioada de către BNR, Sindicate și Patronate!".

COMENTARII

  1. Vai de noi ce am ajuns. Sa ne poarte de grija Como!!!?!!.Nu te schimba ma nimic prost sa fii noroc ai avut da rușinos.Sa fugi dracului din tara asta.

  2. NEVSTA LUI COMO (angajata la ANSVSA, unitate pomenita aici), VA AVEA ACELASI SALARIU, NU-L VA MICSORA NIMENI !!! Stai linistit como nu te agita ! Ceilalti angajati...cum o vre domnul!

  3. SA VA FIE RUSINE!NOI MUNCIM CA PROSTII VOI FURATI CA HOTII!A-TI FACUT LEGEA DOAR PT,CEI DE LA STAT IAR PROSTII CARE AU VOTAT PSD-UL RAMAN TOT IN MOCIRLA !AR TREBUI PATRONII SI MUNCITORII CARE SUSTN TOT AXUL BUGETAR SA IASA IN STRADA , RUSINE !

  4. SA VA FIE RUSINE!NOI MUNCIM CA PROSTII VOI FURATI CA HOTII!A-TI FACUT LEGEA DOAR PT,CEI DE LA STAT IAR PROSTII CARE AU VOTAT PSD-UL RAMAN TOT IN MOCIRLA !AR TREBUI PATRONII SI MUNCITORII CARE SUSTN TOT AXUL BUGETAR SA IASA IN STRADA , RUSINE !

  5. afirmatii fara valoare....va doare pe voi in basca de noi...v-ati dat salarii,v-ati asigurat cu pensii nesimtite dar sper sa nu le folositi!!! DE CE NU PROMOVATI O LEGE A PENSIILOR CARE SA AIBA LA BAZA CONTRIBUTIVITATEA SI TAIEREA ACELOR PENSII SPECIALE CARE PUN IN PERICOL FONDUL DE PENSII PENTRU CEI CARE AU LUCRAT CINSTIT?

  6. Familia Como - niste profitori hapsani de bani. A luat bani de la ambulanta cand era si deputat. Nu-i mai satua Dumnezo de bani si de avere. 3 luni a luat bani si de la ambulanta si de la parlament. Pe doamna o bagat-o in spital la jibou si acum ca o dat-o afara ca nu facea nimic toata ziua o mutat-o la mai bine.

  7. Legea asta a Salarizarii facuta de voi pe genunchi (ca n-aveti cap pentru asta), veritabila lege a divizarii, va tine bugetarii in tara, ca aia de la privat se vor duce cat vor vedea cu ochii. Uite asa o sa ramanem o tara de angajati la stat si de muncit mai munceste ....

  8. Un aparat birocratic care nu este necesar pt functionarea tarii tot stau cu mana intinsa si cersesc de la cei care muncesc ,sunt ca tiganii cersetori de pe strada ,NU NE SUNT NECESARI

  9. DOMNULE BODE MARIIRI DE SALARI PENTRU AHIVE PENTRU CE ???? NOI ACEI CARE AM MUNCIT IN INTREPRINDERI NU PUTEM SA BENEFICIEM DE O ADEVERINTA .VINE VOTUL IAR O SAL PRIMESTI DE LA CEI PE CAREI SERVESTI....

LASA UN COMENTARIU

Comentariu
Nume

Site-ul graiulsalajului.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.