Legea salarizarii - dedicatie pentru bugetarii politici

21
3960
Legea salarizarii - dedicatie pentru bugetarii politici

Mai putin de 15 minute le-a trebuit ieri deputatilor sa discute si sa adopte adopte legea salarizarii, care a trecut ieri de votul final din Camera Deputatilor cu 188 de voturi pentru, 28 de voturi împotriva si 47 de abtineri. Cele 15 minute de "dezbateri" pe marginea Legii salarizarii personalului bugetar au fost "de forma", apoi, in cinci minute, s-a dat si votul. Urmeaza ca legea sa fie trimisa spre promulgare presedintelui Klaus Iohannis.
Premierul Sorin Grindeanu si ministrul de Finante, Viorel Stefan, au lipsit de la dezbaterea legii, lucru care l-a enervat chiar si pe Liviu Dragnea.
Cu o zi inainte ca Legea salarizarii sa ajunga la votul final, ministrul Muncii, Olguta Vasilescu, a anuntat ca cele doua mari categorii de bugetari, din Educatie si din Sanatate, raman deocamdata pe dinafara. Majorarile salariale în Educatie si Sanatate se vor face etapizat, cu 25 la suta de la 1 ianuarie pentru toti bugetarii, urmând ca de la 1 martie sa se faca restul majorarilor salariale, adica de pâna la 50 la suta pentru profesori si pâna la 100 la suta pentru medici si asistenti.

Profesorii spun ca au fost mintiti, amanati, prostiti;
Si se tem ca majorarea promisa va deveni un "fas"

Nemultumirile sunt evidente in randul sindicalistilor salajeni din educatie si sanatate Eusebiu Lehene, presedintele Federatiei Sindicatelor Libere din Învatamant (FSLI) Salaj, spune ca, oarecum, se astepta la un astfel de anunt.
"Totul a fost de fatada. Nu au prevazut in buget plata drepturilor salariale castigate de profesori in instanta, ne-au dat acea majorare de aproximativ 12 la suta la 1 ianuarie, in timp ce altii au primit 20 la suta din februarie. Noua ne-au inchis gura cu majorarea de 20 la suta promisa de la 1 iulie 2017, desi in Legea bugetului nu erau prevazuti bani in acest sens, sustinand ca se vor gasi la rectificare. Acum nu gasesc bani. Eu cred ca mint", sustine Eusebiu Lehene.
In opinia sindicalistului salajean, coalitia guvernamentala incalca grav programul de guvernare asumat.
Concret, profesorii ar fi trebuit sa beneficieze de o crestere salariala de 20 la suta de la 1 iulie 2017 si de înca o crestere salariala de la 1 ianuarie 2018, cu 30 la suta. Pe legea cadru privind salarizarea, cele doua etape au fost reduse initial la una singura, adica o crestere salariala de 50 la suta de la 1 ianuarie 2018. Acum, insa, guvernantii au descoperit ca nu au bani destui si spun ca profesorii vor beneficia de la 1 ianuarie 2018 de o crestere salariala de numai 25 la suta, si de la 1 martie 2018 de inca 20 la suta.
In randul angajatilor din Educatie este in desfasurare, incepand de ieri, un referendum privind declansarea masurilor de protest incepand de luni, 12 iunie.
Grevele in randul profesorilor au insa antecedente nefericite. Anii trecuti, cand au incercat sa boicoteze Bacalaureatul pentru a se face auziti, tot s-au gasit solutii, ajungandu-se chiar ca elevii sa fie supravegheati in unele scoli de femeia de serviciu. Situatia este una ingrata, spune Eusebiu Lehene. Profesorul are, pe langa nemultumirile salariale, si acea obligatie morala fata de elev, de parinte, care nu ar trebui sa aiba de suferit ca urmare a actiunilor de protest.
Eusebiu Lehene puncteaza un alt aspect important legat de majorarile salariale promise abia de la anul. Se vorbeste de o majorare salariala de 25 la suta de la 1 ianuarie 2018, data de la care CAS si CASS urmeaza sa treaca insa exclusiv in sarcina angajatului. Mutarea darilor doar in carca angajatului va insemna ca, din majorarea de 25 la suta promisa, in buzunarul dascalului va ajunge automat mai putin.
Chelement Hodis, liderul Sanitas Salaj, spune ca amanarea majorarilor salariale pentru personalul din Sanatate este, clar, o nemultumire.
"Saptamana viitoare ne vom intalni la Bucuresti, vom analiza situatia si ne vom pronunta. E neplacut cand ti se fac promisiuni, ai asteptari, iar apoi se amana. Evident, ne nemultumeste faptul ca s-a decalat aplicarea majorarilor in cazul nostru", spune liderul de sindicat.

Pentru bugetarii politici au fost bani
si pana acum si sunt bani si de la 1 iulie

Daca pentru cei din Educatie si Sanatate majorarile s-au amanat pana la anul, au ramas in picioare cresterile salariale "la termen" pentru ceilalti bugetari. De exemplu, dar mai bine spus in special pentru cei care conduc administratiile publice.
Asta cu toate ca, de la 1 februarie 2017, lefurile personalului platit din fonduri publice din institutiile si autoritatile publice ale administratiei publice locale au fost majorate cu 20 la suta fata de nivelul acordat in luna ianuarie 2017.
De asemenea, din aprilie au crescut cu 30 la suta si salariile primarilor si viceprimarilor, presedintilor si vicepresedintilor consiliilor judetene.
Un primar al unui municipiu resedinta de judet va avea un salariu de 13.050 de lei, incadrandu-se aici si primarul Ionel Ciunt.
Un primar de localitate cu 100.000 - 200.000 de locuitori va avea un salariu de 11.600 de lei. Primarul de oras cu 10.001 pana la 20.000 de locuitori va avea un salariu de 9.425 de lei. In aceasta categorie intra doi prim-edili din Salaj. Este vorba de primarul orasului Simleu Silvaniei, Septimiu Turcas, si de primarul orasului Jibou, Dan Ghiurco. Un primar de oras cu 5.001 pana la 10.000 de locuitori va avea un salariu de 8.700 de lei brut. In aceasta categorie intra primarul orasului Cehu Silvaniei, Cheregi Ioan.
Presedintele Romaniei va beneficia de un salariu de 17.400 de lei, in scadere fata de salariul actual, in valoare de 21.540 lei brut.
Premierul, seful Senatului si seful Camerei Deputatilor (acum in functii Grindeanu, Tariceanu si Dragnea) vor avea o leafa de 16.975 lei.
Senatorii si deputatii vor avea un salariu de 13.050 lei.

Legea promite ca pe viitor unii bugetari primesc
sporuri noi, iar altora le "promite" taieri de sporuri,

In forma sa finala, Legea salarizarii prevede ca abia de la 1 ianuarie 2018 toti bugetarii vor avea o crestere stop_coloana a salariului brut cu 25%, iar de la 1 martie profesorii si medicii vor primi în plus diferenta de bani promisa. Desi initial primele majorari salariale erau programate pentru 1 iulie 2017 si pentru ei. Începând cu data de 1 martie 2018, va avea loc o majorare de înca 20% la salariile din Educatie. Angajatii din sistemele sanitare, de aparare, ordine publica si securitate ar urma sa primeasca sporuri în limita a maxim 30% din suma salariilor de baza si a soldelor ordonatorului principal de credite, spre deosebire de ceilalti bugetari, la care cuantumul de 30% este calculat pentru fiecare ordonator de credite.
A fost eliminat sporul de 40% pentru personalul militar, politistii, functionarii publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciarelor care trebuie sa asigure în afara orelor de program, de la domiciliu, interventia în mediul rural, la apelurile de urgenta, cercetari criminalistice, evadari, revolte sau cutremure.
E prevazut un spor de suprasolicitare neuropsihica de 10% pentru personalul de predare din învatamânt, urmând ca acesta sa fie acordat de la 1 decembrie 2018.
Este prevazut, de asemenea, un spor de 50% pentru functionarii care gestioneaza fonduri europene, indiferent de numarul proiectelor. Primarii care se ocupa de fonduri europene ramân cu sporul de 25%. Legea salarizarii unice mai prevede ca angajatii din sectorul public sa beneficieze de indemnizatii de vacanta, de la 1 decembrie 2018, în cuantumul unui salariu minim brut. Sunt exceptati cei care ocupa functii de demnitate publica, alese sau numite, iar demnitarii vor fi exceptati si de la acordarea indemnizatiei de hrana.

Din patru deputati salajeni, trei au votat pentru
adoptarea Legii salarizarii, iar unul s-a abtinut

Iuliu Nosa se bucura de lege asa cum e ea

Iuliu Nosa, deputat PSD, se bucura ca legea a trecut si spera ca va fi promulgata de seful statului.
"Ma bucur ca votul majoritar a fost unul favorabil, pentru ca nimeni, sunt convins, nu-i poate contesta oportunitatea. Sigur, mai poate fi discutata, nu e perfecta, dar cu siguranta e ceva mai bun decat ceea ce avem in acest moment", spune Iuliu Nosa.
"De cand Guvernul Grindeanu e la putere, nu se pot contesta de catre nimeni majorarile salariale. Ceilalti bugetari nu au beneficiat de majorarile pe care cele doua ramuri, educatie si sanatate, le-au primit pana acum", spune deputatul PSD legat de faptul ca in cazul lor majorarile salariale s-au amanat pana la 1 ianuarie 2018.


Liviu Balint o scalda; este pentru mariri, dar nu pentru toate

Liviu Balint, deputat PMP, spune ca a votat pentru aceasta lege, desi majoritatea colegilor sai de partid s-au abtinut de la vot, pe motiv ca amendamerntele propuse de ei nu au fost acceptate.
"Asa cum am mai spus, eu sunt pentru cresterea salariilor", spune Liviu Balint. Cat despre faptul ca in sanatate si in educatie au fost anuntate amanari, deputatul PMP spune ca "e de inteles, deoarece stim cu totii ca bugetul nu sta chiar atat de bine incat sa suporte cu usurinta atatea cresteri salariale".

Seres Denes e multumit de legea "imperfecta", macar avem ce perfecta

Seres Denes, deputat UDMR, a votat si el in favoarea Legii salarizarii, pe care nu o considera perfecta, dar spune ca era nevoie de ea.
"Este o lege perfectibila. O armonizare perfecta e foarte greu de facut, sunt multe domenii de activitate, diferite ramuri. Toata lumea are tendinta de a se uita in curtea celuilalt, mai ales cand e vorba de venituri. O astfel de lege era necesara, a fost haos in domeniul salarizarii, trebuia o reglemantare unitara. Aplicand legea, vezi mai bine problemele pe care le are si le poti corecta", spune Seres Denes.
Cat despre amanarea majorarilor pentru personalul din sanatate si educatie, deputatul UDMR spune ca in cazul lor "sunt in derulare la ora actuala alte majorari salariale, acordate in baza altor acte normative".

Lucian Bode este convins ca s-a adoptat o minciuna

Deputatul PNL Lucian Bode este singurul deputat salajean care s-a abtinut de la vot in cazul Legii salarizarii.
"Pentru cei care "au indraznit sa creada in PSD", azi a fost momentul adevarului. PSD i-a imbrobodit cu mesaje frumos colorate in campania electorala, iar acum s-a confirmat faptul ca i-a mintit cu buna stiinta! Astfel, povestea "salariului care nu va scadea" din campania electorala s-a dovedit a fi o mare minciuna, pentru ca multor categorii de bugetari li se vor diminua veniturile odata cu intrarea in vigoare a acestei legi. De asemenea, asteptarea creata cu mult trambitatele majorari salariale incepand cu 1 iulie 2017 s-a dovedit doar un subterfugiu, toate majorarile promise fiind amanate pentru 2018. Practic, aceasta lege incepe cu o amanare pentru angajatii din domenii declarate egal prioritare, precum sanatatea si educatia, pe care PSD-ul i-a amagit. Legea care trebuia sa guverneze Romania in urmatorii 6 ani in ce priveste salarizarea personalului platit din fonduri publice, asa cum a fost ea votata azi de coalitia PSD - ALDE, este o lege PROAST}! Absenta de la dezbateri a ministrului de Finante si a primului ministru, taxata de insusi "Daddy" Dragnea, a reprezentat un semnal foarte clar pentru mine: cei doi nu isi asuma aceasta lege! Eu am decis sa adopt o pozitie de abtinere fata de un proiect pe care l-am catalogat si anterior ca fiind nesustenabil si categoric lacunar. Aceasta noua lege produce discrepante frapante, din punctul meu de vedere, intre diferite categorii de bugetari. Legea nu respecta principiile de baza, de echitate si unitate", spune Lucian Bode.

COMENTARII

  1. Vilkoscaraoski de la un magazin de Salaj va face ca salariile bugetarilor sa scadă la minim pe economie.ea scrie scrisoare lui Clotilda si totul se rezolva.

  2. asta e psd, va meritati soarta, prostanacilor, v-a mituit dragnea inculpatul cu 1 kil de zahar si 1 litru de oloi. tampiti de psd isti, moldova tarii este Salajul. Unde e psd e si saracia, minciuna, neputinta, populismul. asa va trebe

  3. O VREM PE ANA PRINTRE BUGETARI vrem oameni care nu mai trebuie sa facă burți mari.o vrem pe Ana manager public al Zălaului.ana va face un Zalău european!

  4. Era foarte clar de la inceput ca tinta maririlor salariale este pentru pliticieni ceea ce s a si aplicat deci pentru ei au fost bani pentu ceilalti nu mai sint.Sa le fie de bine.

  5. ce plm a facut como ca neagra nu a fost capabila sa conduca spitalul si el un lebenitar cu facultate la fara fregventa si mai vine in jibou si se plange la spital ca ce salar a avut cat a fost la ambulanta manager si cat are acum daca ar fii dupa mn nici un leu nu i-as da

  6. sal pupi tu in c ur pe Como invidiosule. doar in Romania un neica nimeni ca tine isi permite sa vorbeasca asa despre un ales in camera deputatilor care a si confirmat ca si manager al ambulantei premiat de nenumarate ori de ministerul de interne etc. asa ca lasa tu scoala ca are Como scoala cat nare tat neamu tau de invidiosi frustrati

  7. Como este un bisnitar cu fasole si lebenita. Scoala - liceu si faculatate simultan la seral! Ales in parlament? Hahaha . Votat de 200 jiboani la locale, si prinde mandat la redistribuire cu 3,5%. Nu l-a premiat nimeni, nu e in stare de un proiect pt salajeni in parlament. Se plimba prin targuri pe la tara sa-si faca cate o poza cu vechi colaboratori vanzatori de cartofi si seminte si cu cate un consilier pmp. In curand o sa incerce sa treaca la psd, cine mai crede ca pmp mai face branza in salaj peste 3 ani? Peste 3 ani nu il mai stie nimeni, stai linistit.

  8. bode,tu ai fost in prograam cand porcii de la pdl au taiat salariile.NACAR TU SA TACI si turcas.NOI NU UITAM PUPATURILE in cur la basescu pe care le-ai facut si acum il scuipati.JIGODII PDL.

  9. Chiar crezi ca Balint nu a avut colegi de școala?Proasta mai esti -scrii același text dar ce sa faci asta știe o frustrata si incompetenta ca tine care ce sa mai zic la 40

LASA UN COMENTARIU

Comentariu
Nume

Site-ul graiulsalajului.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.