Legea gratierii a fost adoptata tacit de Senat

13
2197
Legea gratierii  a fost adoptata tacit de Senat

Legea gratierii a fost adoptata tacit luni la Senat, ceea ce inseamna ca senatorii si-au dat acordul asupra ei prin faptul ca nu au pus-o in dezbatere deloc in termenul prevazut. Termenul pentru dezbatere si adoptare s-a împlinit in 23 mai. Proiectul de lege urmeaza sa fie trimis la Camera Deputatilor, care va fi for decizional in acest caz. Saptamana trecuta, parlamentarii USR au cerut introducerea proiectului pe ordinea de zi, tocmai pentru a evita adoptarea tacita, dar presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, sustinea atunci ca proiectul de lege nu avea raportul Comisiei juridice, iar fara acesta nu poate intra pe ordinea de zi. 

Proiectul de lege al Guvernului privind gratierea unor pedepse a ajuns la Senat in data de 31 ianuarie, a fost trimis si retrimis la Comisia juridica, pentru ca mai apoi coalitia PSD-ALDE sa sustina ca legea trebuie adoptata in forma initiala de la Guvern, toate discutiile si amendamentele de la comisie fiind astfel in zadar.

De ce a fost mai buna legea lui Iordache
decat cea amendata in Comisia juridica
a Senatului pentru Dragnea si Tariceanu

Varianta Guvernului, a fostului ministru al Justitiei, Florin Iordache, mai exact, ajuta mai multe persoane, in general, si mai multi politicieni, in special. “n forma lui Florin Iordache, legea gratiaza si pedepse cu suspendare, pe cand varianta Comisiei spunea ca gratierea nu se aplica si condamnarilor cu suspendare. “n acest caz, Liviu Dragnea e avantajat clar de varianta lui Iordache. De asemenea, in forma de la Guvern legea gratiaza si infractiunile electorale, pe cand in forma modificata de la Comisia juridica articolele din Codul penal referitoare la infractiunile electorale (391 si 392) ar fi fost exceptate de la gratiere.
Concret, referitor la cei doi oameni care conduc Parlamentul Romaniei, Calin Popescu Tariceanu (presedintele Senatului) si Liviu Dragnea (presedintele Camerei Deputatilor), acestia sunt clar avantajati de faptul ca legea a trecut, tacit, de Senat in vechea forma.
Calin Popescu Tariceanu are doua dosare penale in care este acuzat de marturie mincinoasa, infractiune care se pedepseste cu cel mult 3 ani de inchisoare. Varianta de la Comisia juridica scosese insa marturia mincinoasa de pe lista faptelor ce pot fi gratiate.
Seful Camerei Deputatilor, Liviu Dragnea, a fost condamnat la un an de inchisoare cu suspendare in dosarul Referendumul. Si in acest caz, varianta legii de la Comisia juridica era nefavorabila pentru ca excepta de la gratiere condamnarile cu suspendare.
Pe lista faptelor ce pot fi gratiate mai apar numeroase infractiuni precum deturnarea licitatiilor publice, exploatarea patrimoniala a unei persoane vulnerabile, distrugerea, tulburarea de posesie, uzurparea de calitati oficiale, sustragerea sau distrugerea de înscrisuri, trecerea frauduloasa a frontierei de stat, inducerea în eroare a organelor judiciare, influentarea declaratiilor, marturia mincinoasa (infractiune pentru care este judecat Calin Popescu Tariceanu), sustragerea sau distrugerea de probe ori de înscrisuri, compromiterea intereselor justitiei, uzul de arma fara drept, împiedicarea exercitarii drepturilor electorale, frauda la vot, falsificarea documentelor si evidentelor electorale, fapte savârsite în legatura cu un referendum, lovire sau alte violente, vatamare corporala din culpa, hartuire, hartuire sexuala, violarea vietii private, supunerea la munca fortata sau obligatorie, divulgarea secretului profesional, bancruta simpla. Toate acestea au fost eliminate la Comisia juridica, dar degeaba.
Legea gratierii, in varianta lui Florin Iordache, cea care merge acum mai departe la Camera Deputatilor, mai prevede ca se gratiaza în întregime pedepsele de pana la 5 ani închisoare inclusiv, în timp ce in varianta Comisiei s-ar fi gratiat in intregime pedepsele de pâna la 3 ani inclusiv, iar pedepsele între 3 si 10 ani s-ar reduce cu 3 ani. De asemenea, in varianta lui Iordache revocarea gratierii se produce in caz de savarsire a unei noi infractiuni in termen de 3 ani, pe cand Comisia juridica fixase un termen de 5 ani.
Legea gratierii, in forma de la Guvern, cea care urmeaza sa fie supusa votului deputatilor, ar elibera din penitenciare
aproximativ 1.190 de detinuti, potrivit unor estimari ale Autoritatii Nationale a Penitenciarelor, pe cand varianta de la comisia juridica ar fi gratiat doar 453 de persoane.

Adoptarea tacita a fost un tertip al PSD

Doi senatori are judetul Salaj: Gheorghe Pop de la PSD si Cristian Lungu de la PMP. Am incercat sa obtinem punctul lor de vedere legat de adoptarea tacita a Legii gratierii la Senat. Contactat telefonic, senatorul Pop ne-a declarat ca este intr-o sedinta, urmand sa revina cu un telefon. Pana la inchiderea editiei, nu am reusit sa obtinem punctul sau de vedere.
Cristian Lungu spune ca PSD s-a folosit de un artificiu tehnic pentru a trece legea in forma initiala. “PSD, dispunand de majoritate in plen, si dorind sa evite polemicile pe marginea acestei legi, a folosit un artificiu tehnic si a trimis-o de trei ori inapoi la comisii ca sa faciliteze astfel expirarea termenului de adoptare tacita si sa o treaca in forma initiala”, e de parere senatorul PMP Cristian Lungu.

COMENTARII

  1. De la ciumpalacul Pop braconier si om de nimic nu veti obtine un punct de vedere privind LEGEA gratierii Asta nu a avut nici un punct de vedere fata vde nici o lege.Trintor sadea ales al poporului lualar naiba de handicapat!!!

  2. HOTIIII ! Cum sa fie gratiata marturia mincinoasa ?VOI va auziti? cum poti sa tolerezi ca cineva sa minta si sa depuna marturie mincinoasa si sa stie ca poate sa fie gratiat? in ce societate se poate asa ceva?????????????????

  3. Un handicapat ca Pop Gheorghe n-ati mai vazut! Acest militian si-a facut mendrelele cum a voit. El, care nu stie sa scrie, a prostit lumea, cu ajutorul lui Marc, bineinteles, asa cum a vrut: ba a mai pus-o si sefa la invatamant pe nevsta-sa, una nesimtita ca alte profesoare mediocre (v. toate nevestele de preoti din invatamanatul salajean) din acest judet infam! Da-i sa mearga, pana-i PSD-ul in floare!

  4. Pe impostorii care ne conduc, nu-i intereseaza decat banii si fetele tinere. Doua exemple le aveti in poza. Acest apetit al politicienilor, a atins toate partidele. Exemple nenumarate: cei doi berbecuti din poza; Nicolicea, Athanasiu;Zgonea; P.Roman; etc. Daca trecem la judete, situatia este extraordinara. In frunte cu Nichita de la Iasi, Mazare de la Constanta, etc. Intre fetite si bani, in functie de timp se ocupa si protejarea in fata legii, a marsaviilor care le fac. Exemplu. Aceasta lege a gratierii.

LASA UN COMENTARIU

Comentariu
Nume

Site-ul graiulsalajului.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.