SondajRSS Feed

Nu tu conditii in scoli, nu tu manuale, nimic in ordine

Laptele, cornul si merele elevilor lipsesc si ele la acest inceput grandios de an scolar

13 Septembrie 2017

Anul scolar 2017 - 2018 a inceput de doua zile, cu o multime de probleme, care fac invatamantul de... plans. Scoli fara autorizatii, nereparate, fara laboratoare, fara manuale etc.

Iata ca la toate acestea se aduga si programul \"Cornul si laptele\", care la ora actuala in Salaj lipseste cu desavarsire. “n alte judete precum Galati, Giurgiu, Caras-Severin programul \"Cornul si laptele\" a fost aplicat a doua zi de scoala, ce-i drept dupa programul vechi, dar intre timp a aparut o ordonanta de guvern prin care a inghetat practic toate licitatiile derulate.
Consiliul Judetean Salaj a demarat licitatiile pentru laptele din program, fara a fi insa finalizate, si nu mai stie daca sunt valabile aceste licitatii. Biroul de presa al Consiliului Judetean Salaj ne spune cum stau lucrurile. \"Guvernul a adoptat joi, 7 septembrie, printr-o Hotarare, modul de aplicare si finantare a programului pentru scoli al Romaniei in perioada 2017 - 2023, in conditiile in care acest program a fost adoptat printr-o Ordonanta in sedinta din 18 august. Consiliul Judetean Salaj asteapta publicarea in Monitorul Oficial a hotararii mentionate pentru a stabili modul in care acest program se aplica in anul scolar actual\", este comunicatul de la Consiliul Judetean. Dupa publicare, Consiliul Judetean va relua licitatiile atat pentru corn si lapte, cat si pentru fructe.

Preturile risipei pe cap de elev
Fiind vecin la serviciu cu o scoala gimnaziala din Zalau, mi-a fost dat sa vad in nenumarate zile cum copiii arunca cu mere unul dupa altul, cum cutia cu lapte sau cornul sunt aruncate la cosul de gunoi, cum omul de serviciu culege saci intregi de corn pentru porcii sai sau ai vecinilor. Scolarii s-au cam saturat de lapte si corn si de mere, cu care joaca forbal.
L-am contactat pe medicul nutritionist Marius Calinici pentru a-si spune parerea vis a vis de programul \"Lapte si corn\". \"Combinatia dintre un produs lactat si un

Laptele, cornul si merele elevilor lipsesc  si ele la acest inceput grandios de an scolar
produs de panificatie este foarte buna, cu conditia ca atat laptele, cat si cornul sa fie proaspete. Ideea este generoasa, pentru ca un anumit numar de copii nu ar putea ajunge sa consume aproape zilnic produse lactate si de panificatie. Ideea este generoasa, dar din pacate in multe scoli s-a pierdut pe parcurs, in detrimentrul anumitor indivizi care doresc sa se imbogateasca\", este parerea doctorului Calinici.
Asadar, Programul pentru scoli al Romaniei in perioada 2017 - 2023 a fost aprobat prin ordonanta din 18 august. Ca n-a fost publicata inca in Monitorul Oficial e alta poveste. Conform actului normativ, pentru anul scolar 2017 - 2018 limita valorica zilnica pentru prescolar sau elev este de 2,05 lei, din care 0,6 lei pentru portia de fructe si legume, 0,88 lei pentru portia de lapte de consum sau produse lactate fara lapte praf, 0,57 lei pentru portia de panificatie.
Pe parcursul unei saptamani, unui prescolar sau elev i se vor acorda gratuit doua portii de fructe sau legume, doua portii de lapte, o portie de produse lactate si cinci portii de produse de panificatie. Pentru asigurarea diversitatii, portia de fructe sau legume va fi insotita de o portie de biscuiti sau covrigi uscati, iar portia de lapte si produse lactate va fi insotita de corn sau baton, se arata in comunicat.
Oricum, pana se publica ordonanta in Monitorul Oficial, pana demareaza licitatia, pana se rezolva posibilele contestatii, scolari salajeni se vor infrupta din pachetelul pus de acasa.

Vizualizari 369
Comentarii articol

>

in 14 Septembrie 2017 11:42

Pe vremea ciumei portocalii erau de toate: conditii in scoli,manuale ordine, lapte , cornuri, mere etc.Sunteti penubili cu ziarul vostru !

 (nu este publicat)
NOTA: Sunt interzise injuriile, cuvintele obscene si atacul la persoana.

Site-ul graiulsalajului.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.