Lacrimile strugurilor premiate la Carastelec

0
9


O noua editie a concursului “Vinuri salajene” va avea loc sambata 29 mai in Carastelec. Se continua astfel traditia acestei competitii bahice desfasurata in anii precedenti la Sarmasag, Samsud, Borla, Nusfalau. Concursul va incepe la ora 9.00 la Caminul Cultural din Carastelec unde juriul va analiza si aprecia mostrele de vin aduse de participanti. Pana joi erau inscrisi in cursa pentru cel mai bun vin 10 producatori din Simleu (cei mai multi), din Ip si din Carastelec. Juriul va fi compus din Kovacs Odorean (specialist si cercetator viticol), Kovacs Zoltan (angajat la podgoria Tokay din Ungaria), Ambrus Erno (specialist in vinuri din Borla), Mihai Palincas (inginer la Camera Agricola), Augustin Ilies (inginer la OJPDRP Salaj). Diplomele si premii, care constau in obiecte utile viticultorilor vor fi inmanate dupa ora 16.
Oaspetii, oficialitatile si localnicii vor participa de la ora 13 tot la Caminul Cultural din Carastelec la o dezbatere pentru agricultori referitoare la trei dintre masurile active ale FEADR: 312 (posibilitatea finantarii microintreprinderilor), 313 (turism) si 112 (instalarea tinerilor fermieri). La masa discutiilor este asteptat si doctorul Szeman Peter, care va aduce argumente in legatura cu “Vinul si sanatatea”.
Primarul comunei Carastelec, Faluvegi Francis, sustinea ca acest eveniment poate fi un “imbold pentru producatorii locali. Carastelecul, inca din perioada interbelica, avea traditie in cultivarea vitei de vie si producerea vinului. Comuna are si astazi vitivultori priceputi. Cei drept nu atat de multi cat in trecut. Unul dintre producatori intentioneaza sa planteze anul viitor 27 de hectare cu vie si se va ocupa de procesarea strugurilor in baza unui proiect castigat pe programul FEADR. Prin acest concurs dorim sa incurajam producatorii locali, sa le aratam ce inseamna vinul de calitate si la ce nivel se ridica vinul din judet”.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here