SondajRSS Feed

Labirinturile birocratiei taie salajenilor pofta de fonduri europene

12 Decembrie 2017

Potrivit unui studiu realizat de patronatele din Consiliul National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania, doar 27,7 la suta dintre companii si-au manifestat in 2017 intentia de a utiliza fondurile europene pentru dezvoltarea afacerii. Poate acesta ar fi un semal ca IMM-urile duc lipsa de proiecte, de fonduri pentru cofinantare, sau ca fondurile europene sunt prea dificile de accesat de catre companii. 

Potrivit statisiticilor de la Camera de Comert si Industrie a Judetului Salaj, la inceputul acestui an, in Salaj fiintau aproximativ 4.500 de intreprinderi mici si mijlocii. Dintre acestea, doar 5 la suta au reusit sa acceseze fonduri europene in 2016.
Analistul economic Alexandru Tamba spune care sunt cauzele lipsei de apetit in Salaj pentru fondurile europene.
"Birocratia si conditiile stufoase pe care le implica accesarea fondurilor europene, dificultatile in obtinerea cofinantarii, blocajele in decontarea cheltuielilor se numara adesea printre piedicile amintite des de companii pentru accesarea fondurilor europene. Prin urmare, simplificarea este esentiala", spune Tamba.
De altfel, chiar Corina Cretu, comisar european pentru politica regionala, arata la un dialog cu cetatenii organizat anul acesta la Zalau ca s-a depus deja in Parlamentul European o serie de masuri de simplificare pentru aceste exercitiu financiar (2014 - 2020), pentru ca accesarea fondurilor europene a devenit un proces foarte greoi si foarte multi abandoneaza id

Labirinturile birocratiei taie salajenilor pofta de fonduri europene
eea de a le folosi.
Corina Cretu explica faptul ca la regulile europene Romania a adaugat o birocratie excesiva. Este singura tara unde avem proiecte in care trebuie completate 5.000 de pagini de formulare. Asemenea situatii, spunea Corina Cretu, sunt inacceptabile, motiv pentru care a si initiat masuri de simplificare.

Pana acum s-au facut pensiuni si restaurante;
a venit vremea productiei si a constructiilor

L-am mai intrebat pe economistul Alexandru Tamba care sunt domeniile in care mediul de afaceri salajean s-a dovedit mai dinamic in atragerea fondurilor europene. “n cadrul exercitiului financiar 2007-2013 am avut cele mai multe proiecte in construirea de pensiuni si restaurante, in agricultura, comertul angro si cu amanuntul si reparatii pentru autovehicule. Pentru actualul exercitiu financiar, multe IMM-uri se axeaza pe productie si constructii si, bineinteles, comert. Reusita in a obtine banii europeni depinde de proiectele depuse, de eligibilitate si de partea de cofinantare.

Vizualizari 1252
Comentarii articol
 (nu este publicat)
NOTA: Sunt interzise injuriile, cuvintele obscene si atacul la persoana.

Site-ul graiulsalajului.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.