La Virsolt, timpul nu sta pe loc

0
11

Un primar fara… audiente
Breda Lajos, primarul comunei Virsolt, nu are program de audiente. Asta, insa, nu inseamna ca nici nu le face. „Usa primariei este deschisa pentru toti cetatenii de dimineata, pana seara, pentru ca eu sunt la sediu in fiecare zi, de pe la 6,30 si plec pe la 9 – 10 seara, ni se destainuie primarul. Ba sunt nopti cind dorm aici, in camera de oaspeti a primariei. De fapt, din 24 de ore ale unei zile, eu sunt… la post, pregatit de munca, cam 16 ore.”
Fost militar de profesie, ofiter cu specialitatea auto, Breda Lajos si-a cerut iesirea din armata inca in 1990, cand avea gradul de maior si doar 35 de ani. A renuntat de buna voie, la cariera militara cu intentia de a se avanta in lumea afacerilor, in colaborare cu fratele sau mai mare, astazi unul dintre oamenii de afaceri de succes din judetul Harghita. Se pare insa ca ceva n-a mers atunci, la inceput, asa ca fostul maior s-a intors in Salaj unde a infiintat o firma de constructii si a facut ceva afaceri in acest domeniu. Prin 1996, insa, de loc fiind din Virsolt, si-a zis: ce-ar fi sa intru in politica si sa candidez pentru postul de primar? N- a… pritocit prea mult ideea si la vremea potrivita si-a depus candidatura pentru primul scaun din primarie. Si au venit alegerile din acel an, 1996, si maiorul in rezerva, Breda Lajos a fost ales primarul comunei, cu peste 85% din voturile cetatenilor. „Acum, la 55 de ani sunt la al 4-lea mandat in aceasta functie si inca n-am… obosit. Nu ca vreau sa ma laud, dar de fiecare data cand am candidat, si in 2000, si in 2004, si in 2008 am intrunit peste 85 % din sufragiile alegatorilor, precum s-a intamplat si la prima candidatura, in 1996. Iar daca am vazut ca oamenii ma vor, eu aveam obligatia si datoria morala sa nu-i dezamagesc. Am reusit sau nu, las cetatenii sa ma judece. Eu m-am dedicat primariei si n-am avut si nu voi avea odihna cand e vorba de rezolvarea problemelor comuneri si ale cetatenilor.”
Aductiunea de apa mai are nevoie de bani
Dintre lucrarile de mare importanta pentru comuna Virsolt si pe care ar dori foarte mult sa o vada realizata si primarul Breda, se numara aductiunea de apa in toate cele trei sate – Virsolt, Recea si Recea Mica. „Lucrarea a fost inceputa in 2000 si inca se afla in derulare, precizeaza primarul. In momentul de fata este realizata doar in proportie de 5o %, lucrandu-se doar pe masura primirii banilor de la Guvern, la H.G. 577, in baza careia ne-a fost acceptat proiectul. Valoarea totala a aductiunii, impreuna cu retelele stradale, este de 26 miliarde lei vechi, din care pina azi s-au primit doar 13 miliarde. Pentru restul ni s-au dat promisiuni, cele mai recente fiind ale ministrului Vasile Blaga, la Consfatuirea pe tara a Asociatiei comunelor din luna februarie a.c., care ne-a asigurat ca lucrarile incepute vor fi finantate pina la finalizare. Nu stiu ce se va intampla, gandindu-ma ca au venit vremurile de criza. Vom vedea”.
Tot in derulare se gaseste si canalizarea si statia de epurare in satul Virsolt, lucrare executata de S.C. Constructii Montaj S.A. Zalau si care au o valoare totala de 36 miliarde lei vechi. Pina in prezent lucrarile la aceste obiective sunt efectuate in proportie de 80 %, pentru restul de 20 % asteptandu -se bani de la Guvern, la Ordonanta 7.
Proiecte de milioane de euro, aprobate

„Am trait zilele acestea momente de bucurie, ne-a marturisit primarul Virsoltului. Motivul? Ni s-au aprobat 4 proiecte depuse la masura 322 din cadrul Programului National pentru Dezvoltare Rurala, de fapt un proiect integrat, in valoare de 2,5 milioane euro.” Este vorba de modernizare strazi in Virsolt, Recea si Recea Mica, (asfaltarea tuturor ulitelor laterale in toate satele comunei), realizarea drumului vicinal Kismal, spre zona beciurilor, in ideea dezvoltarii turismului rural si a organizarii unor serbari traditionale, cu specific local etc. In aceasta zona, mai precis, in padurea cu salcami, reprezentantii unei societati caritabile din Olanda si-au exprimat intentia de a construi un camin pentru batrani sau un asezamant pentru copii sarmani. Acest proiect integrat mai include reabilitarea caminului cultural din Recea, cu lucrari complete, de la fundatii, la acoperis, scena noua, retea de apa, grup sanitar etc. si reabilitarea unei magazii a fostului C.A.P. Virsolt pentru infiintarea unei after school (activitati dupa programul scolar) in centrul de comuna.
Drumul Ciucea – Virsolt – in lucru!!!
Vestea… vestilor: in sfarsit, dupa luni si ani de zile de frecusuri pe taramul licitatiilor, de amanari mai mult sau mai putin intemeiate, de tergiversari ce pareau fara numar, la mult mediatizatul si de multi injuratul drum judetean 108 G, Ciucea – Virsolt au inceput lucrarile de reabilitare. Spre bucuria primarului Breda Lajos si a consatenilor lui, acestea au fost demarate de catre firma Eurostrada Brasov, castigatoarea licitatiei, chiar de la Virsolt, de la punctul de intersectie cu D.N. 1 H. Cu toate ca traseul acestui drum prin Virsolt masoara doar 3 km, primarul considera ca va fi deosebit de benefic pentru comuna, partea carosabila fiind largita si santurile betonate. De buna seama, urmare a faptului ca fundatia drumului va fi una care sa corespunda si traficului greu, casele de pe traseu nu vor mai suferi crapaturi, precum s-a intamplat in ultimii ani. Si pentru ca vor avea cat de curand un drum de calitate, satenii cu case fisurate, deja, s-au angajat sa si le repare singuri.
Proiecte care asteapta aprobarea
„Inainte de 31 decembrie 2009, deci ne-am incadrat in termen, am mai depus un numar de 5 proiecte, a caror soarta urmeaza sa o aflam, ne-a spus primarul Breda. In ordine, acestea sunt: infiintare spatii verzi in centrul de comuna si pe malul Vaii Crasnei; reabilitarea sediului primariei, inclusiv cu extinderea actualei cladiri, cu lucrari din temelii pana la acoperis; aductiune gaz metan in toate satele comunei; proiect pentru construirea a 2 blocuri ANL, depus la Ministerul Turismului si Dezvoltarii Durabile si pentru care am vorbit personal, la Bucuresti, cu d-na Elena Udrea; construire Sala de sport in centrul de comuna, in vecini, si in Crasna si in Pericei existand deja asemenea sali.
Nelinistile primarului
Breda Lajos ne-a marturisit ca, in pofida experientei sale ca primar la al 4-lea mandat, n-are, totusi liniste din cauza unor probleme care-l supara si pentru care asteapta de multa vreme rezolvarea. ^Prima este legata de alunecarile de teren din satul Recea, care, an de an, afecteaza casele unor cetateni. Pentru situatia de aici s-a intocmit, prin finantare de la Consiliul Judetean, un studiu geo-topo care a fost inaintat Guvernului pentru alocarea de fonduri necesare efectuarii de drenaje si a repararii a 20 de case avariate. Ce-am primit? Inca nimic. Apoi, de 2 ani de zile un numar de 250 de cetateni, care au avut in proprietate terenuri sub Lacul de acumulare si Statia de pompare, asteapta despagubirile ce li se cuvin. Am intervenit de nenumarate ori la Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor, dar nimic. A treia problema, care nu numai ca imi provoaca neliniste, ba chiar ma supara este cea a curentului electric. Nu pricep cum se face, nu inteleg ce se intampla cu retelele din zona noastra ca se ia mereu curentul si de 3-4 ori pe zi. Oamenii sunt nemultumiti, eu ii inteleg dar, din pacate, nu gasim intelegere si la Electrica pentru eliminarea acestor intreruperi. Unde sa mai sesizam?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.