SondajRSS Feed

Promisiunile populiste ale guvernului nu-si gasesc corespondent in realitate

La Ileanda, programul-pilot de masa-calda pentru elevi a esuat

15 Mai 2018

Primarul nu are cum sa puna in practica o masura dispusa fara sa i se asigure fundament. Nu sunt firme care sa poata oferi masa elevilor in conditiile impuse. Nici macar pentru pachet cu hrana rece nu se incumeta niciun agent economic

Presedintel Klaus Iuhannis a promulgat Legea privind Programul pilot de acordare a unui suport alimentar pentru prescolarii si elevii din 50 de unitati de invatamant preuniversitar de stat, inclusiv Liceul Tehnologic "Ioachim Pop" din Ileanda. pentru anul scolar 2017/2018. Numai ca anul scolar e pe terminate. Iar mancarea nu a ajuns la elevi.
Programul pilot pentru masa elevilor si fondurile necesare finantarii programului au fost aprobate de Guvern inca din decembrie anul trecut. Suma totala este de peste 30 de milioane de lei de la bugetul de stat. Numai ca problema nu este atat de simpla dupa cum pare.
Am luat legatura cu Cornel Lar, primarul comunei Ileanda, pentru afla cum incearca sa implementeze acest program-pilot privind masa calda in scoli. Edilul spune ca stia de program inca de anul trecut, dar a asteptat sa apara normele de aplicare.
Legea spune ca se poarte opta pentru masa calda sau pentru un pachet cu hrana rece. Ca sa ofere masa calda elevilor, primarul ar mai fi trebuit sa angajeze un bucatar, un cofetar-patiser, un om de serviciu, dar primaria nu are bani pentru aceste posturi. Plus de asta, trebuia sa se prelungeasa programul orelor de cursuri, avant in vedere timpul pierdut la masa. Asa ca a optat pentru pachet cu hrana rece. Pentru asta trebuia sa gaseasca o firma de catering care sa distribuie pachetele. A facut licitatie. La prima licitatie s-a prezentat o singura firma, care nu indeplinea conditiile cerute. La a doua licitatie nu s-a prezentat nici o firma. Serviciile de catering trebuie sa indeplineasca anumite conditii, avand in vedere ca e vorba de hrana a peste 200 de prescolari si elevi. Primarul Lar a spus ca va veni la prefect, care este reprezentantul Guvernului in teritoriu, pentru a cere de la Guvern transferul banilor din anul scolar 2017/2018 pentru anul 2018/2019 privind masa calda. Oricum, anul scolar 2017/2018 este pe sfarsite. Si inca nu s-a gasit o firma care sa ofere serviciile de catering elevilor din Ilenada.

Merele promise elevilor au ramas doar
promise, iar ratia de lapte s-a... rarit

La Ileanda, programul-pilot de masa-calda pentru elevi a esuat

S-a batut atat de mult apa in piua cu masa calda pentru elevi, incat la ora actuala masura nu mai este credibila. Nu neaparat pentru faptul ca nu exista in multe scoli infrastructura necesara servirii mesei, ci mai ales pentru faptul ca lumea si-a dat seama ca este o masura populista. Cum sa dai tu o masa calda sutelor de mii de elevi, cand n-ai tu, stat roman, bani pentru fructe in scoala, cand tai portia portia de lapte pentru copii. Pentru ca trebuie sa aducem aminte ca de anul acesta s-a hotarat ca elevii nu mai trebuie sa manance lapte in fiecare zi si ca le ajunge si din doua in doua zile. In ziua lipsa, foamea sau pachetel de acasa. Desi programul a fost pentru cei care nu au pachetel de acasa.
Am incercat sa aflam de la Consiliul Judetean Salaj daca se mai dau mere in scoli anul acesta. Bineinteles ca nu. A fost invocat Ordinul 19/37/2018 privind aprobarea documentatiei standardizate de atrbuire a contractelor-cadru de furnizare a fructelor sau legumelor in cadru Programului pentru scoli.
"La data intrarii in vigoare a Ordinului 19/37/2018, procedura de achizitie pentru produsele lactate si de panificatie era deja finalizata fiind semnat contractul de furnizare. Dupa intrarea in vigoare a Ordinului mai sus amintit am solicitat un punct de vedere a de la Agentia Nationala pentru Achizitii Publice, Ministerul Educatiei Nationale si Ministerul Agriculturii in legatura cu procedura de urmat doar pentru achizitionarea merelor tinand cont si de timpul necesar pentru respectarea legislatiei din domeniul achizitiilor publice care ar fi dus la incheierea contractului anului scolar 2017/2018. Agentia Nationala pentru Achizitii Publice a recomandat incheierea acordului cadru pentru toate produsele incepand cu anul scolar 2018/2019."
E clar, anul acesta scolar elevii nu vor primi mere. Si mai avem pretentia sa primeasca fiecare elev o masa calda? Nu sunt bani si guvernantii n-au curajul sa spuna.

Vizualizari 1552
Comentarii articol

>

in 15 Mai 2018 6:45

Nici o cantina școlară nu are angajat ,bucătar, ci ,muncitor, !!! E corect??

>

in 15 Mai 2018 7:38

Como salveaza iar Comuna Ileanda si pe primarul Lar si va oferi o masa calda pentru elevi la restaurantul Bizusa.Bravooo Comooo!!

>

in 15 Mai 2018 8:35

Sa gresit sa credem ca o sa fie bine cu psd-ul si de data asta, eu nu am votat cu ei dar atata vreme cat ei sunt la putere ne putem considera cu totii vinovati pt absolut orice ce fac ei si ne afecteaza in mod direct pe noi, noi oameni simpli care se trezesc la 6 ajung la 4 acasa si mai spera la un "ciubuc" incat sa ajungem si noi la un salar aproape minim fata de "cosul zilnic si un trai cat de cat bun", dar in fine de asta ne plangem zilnic ai o comentam zilnic pe site-uri in familie in gasca la lucru, au ajuns sa taie amaratul ala de corn si de lapte care pt multi insemna o mancare pt unii copii, pt copii mei nu inseamna nimic inca dar la cum ne conduc viata psd-ul doamne fereste... Ma gandesc la ce e mai rau, dar ai repet daca si data viitoare tot psd-ul va invinge, mai ales in salaj pai ce pot spune, ne place sa luam "muie" ne place sa ne plangem ai sa comentam sa fim tristi si saraci

Dragoste >

in 15 Mai 2018 19:30

Numele meu este Camila Rodela. Cu doi ani în urmă soțul meu cere divorț și pleacă acasă după 27 de ani de căsătorie. L-am implorat și nu a ascultat, m-am dus la prietenii lui și nu a fost unde să fie găsit. I-am spus prietenei mele despre situație și ea ma sfătuit să văd o vrăjitoare numită OGAGA KUNTA. L-am contactat prin e-mail, mi-a răspuns și mi-a spus ce să fac și am făcut-o și că a fost sfârșitul problemei când o săptămână mai târziu soțul meu sa întors și mi-a cerut să-l iert. puteți ajunge și la acest om prin: ogagakunta@gmail.com

>

in 17 Mai 2018 13:40

Eu ma bucuram daca mergeai sa medic sa te cauti la cap, nu la vrăjitoare

>

in 17 Mai 2018 20:45

Contactați restaurantul "La Tanti Vichy" din Lemniu !!!

>

in 17 Mai 2018 20:46

Contactați restaurantul "La Tanti Vichy" din Lemniu !!!

>

in 18 Mai 2018 18:05

Mama lui de PSD si de primari de astia care numa sa dea cu bata in balta stiu! Bine ca au luat banii de la campusul din Sag care avea si bucatarese si programul functiona, sa-i directioneze strict politic spre primaria PSD Ileanda , care in "nemuricia" ei a facut rahatul praf! Pacat!

>

in 22 Mai 2018 16:07

VOTAȚI ÎN CONTINUARE PSD-UL !!!!!! NICI NU ȘTIȚI CE PIERDEȚI.\r\nTRĂIASCĂ TELEORMANIA !!!!!

 (nu este publicat)
NOTA: Sunt interzise injuriile, cuvintele obscene si atacul la persoana.

Site-ul graiulsalajului.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.