SondajRSS Feed

La Garbou cotidianul are iz european

23 Aprilie 2010
Cotrobaind prin istorie

Urcusuri si coborasuri au inregistrat de-a lungul vremurilor asezarile din zona colinara a Dealurilor Simisna-Garbou, urcusuri si coborasuri impuse de istorie, de diferitele fragmente de timp pe care locuitorii din aceste tinuturi le exploatau intr-un mod mai mult sau mai putin fericit. In vatra satului Garbou, de pilda, au fost descoperite vestigiile unei asezari romane, fortificate, vestigii care au stat la baza construirii unei cetati medievale. Totusi prima atestare documentara a satului Garbou dateaza din anul 1336, sub denumirea de Gorbo. Patru sute de ani mai tarziu, in 1766, familia Haller a inaltat un castel, ale carui ziduri au dainuit pana la revolutia din 1989, cand totul sau aproape totul a fost atins de biciul distrugerii. Nici castelul din Garbou n-a scapat. De comuna Garbou se leaga numele marelui om politic Alesandru Papiu Ilarian, nascut in satul Bezded, care pe langa alte multe merite l-a avut si pe acela de a fi ministrul Justitiei din Romania.

De-ale locului si casei

"Cand am devenit primar, in anul 2003, primul gand care m-a batut a fost sa refac centrul resedintei de comuna. Arata jalnic. Vis a vis de primarie exista o ruina, in mijlocul careia balariile cresteau mai inalte decat zidurile. Locul devenise buda publica neautorizata. Era groaznic. Am ras zidurile din temelie si in acel loc am amenajat un parc in mijlocul caruia am ridicat monumentul eroilor locali care s-au jertfit pentru patrie. Si in calacea am ridicat un monument in amintirea eroilor. A fost o mare bucurie pentru localnici Apoi nici scolile si caminele culturale nu mi-au placut cum aratau. Le-am reabilitat absolut pe toate." La doi ani dupa ce Spatar Alexandru a plecat din functia de presedinte de cooperatie, cooperatia din Garbou a dat ortul popii. Sa se adevereasca oare zicala "Omul sfinteste locul"? Cu certitudine. Sediul cooperativei de consum a fost cumparat de primarie si a devenit o bijuterie de camin cultural, cu vesela personalizata, cu banci si mese care poate fi utilizat pentru evenimente dorite si nedorite din comunitate. Cum ramasitele castelului Haller n-au fost revendicate de nici un mostenitor, primarul Spatar, cu aprobarea consiliului local l-a introdus in circuitul public si pe o suprafata de un hectar se intentioneaza amenajarea unui parc. Si sediul primariei a fost reabilitat cu bani din bugetul local, iar Scoala gimnaziala din centrul de comuna a devenit un lacas de invatamant modern cu fonduri (10 miliarde lei vechi) obtinute prin Banca Mondiala. Din cele 534 de hectare de padure pe care le detine primaria se asigura lemnele necesare pentru toate institutiile din comuna, precum si pentru persoanele care nu detin teren forestier si totul sub pretul practicat de ocoalele silvice.

Ce vremuri...

Ca unitate teritorial administrativa comuna Garbou se intinde pe o suprafata de 100,62 kilometri patrati, fiind una dintre cele mai La Garbou mari din Salaj. Sufletele care vietuiesc in acest spatiu au ajuns, conform ultimului recensamant, la 2439. Cu aproape un secol in urma zona fremata precum un stup. Garboul era centru de plasa. Aici se afla judecatoria, inchisoarea, Burgul, un atelier de prelucrare a matasii naturale, o fabrica de zahar la Garbou, o alta fabrica de zahar si una de spirt la Fabrica. De fapt localitatea de azi Fabrica a luat nastere in jurul celor doua unitati industriale. Targul de animale de la Garbou era renumit in toata Transilvania. In prezent agricultura este principala ramura economica a comunei. Pana cu doi-trei ani in urma pe harta comunei era o unitate de prelucrare a laptelui. Timpul si normele impuse de Comisia Europeana au sters-o de pe harta. De fapt si numarul animalelor s-a injumatatit comparativ cu anii ^90.

Declin in zootehnie

Cum spuneam, comuna Garbou era cunoscuta ca o zona in care zootehnia se situa la loc de frunte. Un modern complex zootehnic adapostea sute de bovine. Mulsul, evacuarea dejectiilor, hranitul si adapatul se faceau automat.Dar cum romanul are o mare aplecare spre distrugere, nici
La Garbou cotidianul are iz european
complexul zootehnic nu a scapat. La ora actuala in gospodariile satenilor comunei Garbou exista 720 de capete de bovine, 6800 ovine, 450 porci, 140 de cai etc. In anul 1990 in comuna existau sapte ciurde de vaci care insumau peste 1500 de capete de bovine. Sa nu mai vorbim de porcine si cabaline... Ce-i drept puncte de colectare a laptelui exista in fiecare asezare si sunt functionale, pentru ca firma Napolact din Dej colecteaza zilnic laptele. Atat cat este. Si il plateste asa cum il plateste cu 70 bani/litru. Primarul Spatar, crescator si el de animale este de parere ca un litru de lapte la producator merita cel putin 2 lei. "Producatorii se aleg cu munca, iar intermediarii cu profitul" este de parere prim edilul".

Asfaltul a luat locul noroaielor

Primarul Alexandru Spatar, inainte de a deveni edilul numarul unu al comunei Garbou a condus timp de doisprezece ani destinele cooperatiei din cele sapte asezari care alcatuiesc unitatea teritorial administrativa. Se afla la cea de a treia legislatura si de fiecare data a fost propulsat pe scaunul de prim edil inca din primul tur al alegerilor electorale. E si aceasta o dovada ca oamenii i-au acordat increderea, cunoscandu-i calitatile, dar mai ales cunoscand omul de omenie care salasuia in primar. Rasplata n-a intarziat sa apara pentru membrii comunitatii, atat pentru cei ce l-au ales cat si pentru cei ce au fost impotriva. In anul 2005 a intocmit un proiect prin Programul SAPARD, pentru asfaltarea a 9 kilometri de drumuri comunale. Proiectul a devenit eligibil si astfel comuna Garbou este printre primele din judet care beneficiaza de fonduri europene prin programul respectiv. Suma alocata a fost de un milion de euro. Drumurile comunale spre Solomon, Popteleac, ulitele din satul Garbou au fost asfaltate, dupa cum spune primarul, asa incat pe unde se circula odata cu cizme de cauciuc acum se circula in slapi.

De mana cu ziua de maine

Viitorul nu este intampinat cu mainile in san. Un proiect integrat care a fost depus toamna trecuta pe Masura 322 are ca obiective: "Asfaltari ulite in toate satele pe o lungime de 7 kilometri, aductiune de apa si canalizare in centrul de comuna, un after-school, reabilitarea Caminului cultural din Calacea." Valoarea proiectului este de 2,5 milioane de euro si dupa spusele expertilor are toate sansele sa intruneasca punctajul necesar spre a deveni eligibil. Prin Hotararea de Guvern nr. 577 s-a aprobat asfaltarea drumului comunal DC 45 intre Garbou si Calacea pe un tronson de 7 kilometri. Primarul de Garbou afima, cu toate acestea, ca este nemultumit de colaborarea dintre Guvern (prin reprezentantul sau in teritoriu) si administratiile locale in special pentru acordarea de fonduri preferential, pe criterii politice. Si-n cazul acesta, de suferit cel mai mult au cetatenii, care nu sunt vinovati ca e un partid sau altul la putere si manuieste banii dupa bunul plac.

"Iubiti-va unii pe altii!"

Fara sa para lipsit de modestie, primarul de Garbou afirma ca are o colaborare incarcata de rodnicie cu Consiliul local. Comunicarea cu cetatenii in slujba carora se afla este mai mult decat benefica. "Ii ajut cat pot, cu sfaturi, cu indrumari si uneori material spune primarul. De pilda pentru fiecare biserica, indiferent de confesiune am achizitionat cate o centrala termica cu fonduri de la bugetul local. Nu-mi plac intrigile indiferent de ce natura sunt si incerc sa le aplanez pentru a nu se ajunge in instanta. Ori de cate ori se iveste ocazia le amintesc consatenilor mei o porunca asa cum Iisus ne-a dat-o noua "Iubiti-va unii pe altii asa cum Tatal va iubeste".

Vizualizari 3311
Comentarii articol (22)

sfat bun >

in 26 Aprilie 2010 10:02

Draga domnule primar stim noi cum ai castigat alegerile si cu ce campanie facuta pe sate de catre slugile dumitale da asta este acum lasa povestile si din ce ne spui incearca sa faci ceva ca astfel de povesti cu Fat Frumos care vor drege si vor face suntem satui.... mai bine pune mana pe treaba!!!!!!!!!!

>

in 26 Aprilie 2010 11:10

Ce comentariu rautacios despre un om de omenie. D-l Spatar e un om ce merita respect. Il stiu de multi ani. I-am vazut zbaterile in calitate de presedinte de cooperativa,apoi ca viceprimar,iar azi ca primar.Cei ce-l vorbesc de rau ar trebui sa-si aduca aminte de ce primari a avut aceasta comuna. Cu ce groaza intrai in primaria Garbou. Azi de treci pragul acestei primarii esti primit cu respect si o vorba buna. Cei ce comenteaza rautacios ar trebui sa faca un exercitiu de imaginatie si sa vada cam cum ar fi aceasta comuna cu un primar ca Retevoiescu sau alti aventurieri ce si-au dorit aceasta functie. Contez pe intelepcunea locuitorilor din aceasta comuna,care au stiut sa-si aleaga primarul si vor sti sa-l pastreze spre binele lor. Ca om ce am legaturi cu aceste locuri,as adresa o rugaminte primarului: Nu stiu ca Salajul sa fi avut un acamedician,ministru de justitie si patriot de talia liu Al. Papiu Ilarian. Pentru a cinsti numele lui,pentru a nu lasa satul lui in ghearele saraciei,faceti demersuri ca drumul de legatura lui cu lumea sa fie modernizat. Poate asa s-ar intoarce acasa unii care s-au raspandit in lume,iar lacatele, prea multe ,ce atarna de portile gospodariilor,candva infloritoare , s-ar imputina.Astfel si-ar lega numele de aducerea la viata a unei comunitati pe care Ceausescu isi propusese sa o rada de pe fata pamantului. Cu ganduri bune, Coste R. Zalau.

raspuns>

in 26 Aprilie 2010 13:17

...

buna domule primar Spatar Alexandru>

in 29 Aprilie 2010 20:10

Ati facut multe pentru aceea comuna ... dar va rugam multtt drumurileeeeeeeee alea is dezastru .....

>

in 23 August 2010 22:30

toate sunt bune si frumoase numai drumurile sunt cum sunt...

>

in 24 August 2010 22:06

D-le Spatar, vad ca de pe acum iti faci propaganda. Ti-ai strans in jurul tau un grup sa-mi poarte mie sambetile, cum s-ar zice. Nu stiu cine este acest Coste R din Zalau, probabil ca este de prin Solomon, dupa nume. Mai inceteaza cu clica ta pentru ca s-ar putea sa ajungem in alta parte. Nu m-a adus nici tu, nici votantii tai in Salaj, sa-mi poarte grija. Si ca sa nu te jignesc, poate in acele vremuri nici nu stiai sa mergi cu bicicleta. Dar ma rog, oameni si oameni! Eu ti-am spus, iti doresc sa fii primar pe viata, dar daca acolitii tai se mai iau de persoana mea, ii vei insotii in alta parte. Si in alta ordine de idei: de ce l-ai ,,intors din drum'' pe omul din Poptelec, dupa ce omul si-a dat acordul sa colaboram? Cum sa numesc eu atunci atitudinea ta? Se vede ca ti-ai inceput campania. Oamenii te iubesc, am observat, nu o sa te mai deranjez, dar odata sa mai fiu luat de oamenii tai, asa cum am fos luat, ... nu mai repet.

draga domnule primar>

in 10 Septembrie 2010 17:38

lasatzi-ma ma cu drumurile voastre bine ca ati asfaltat din nou anul asta pe drumul garboului da al calacii cand in 2050 ca mam saturat de drumul ala si de bani care iam bagat in masini reparatzi ..."f..a dirigentzia voastra" de nemernici

>

in 10 Septembrie 2010 19:15

D primar tinetio tot asa

asfaltatul drumului calacea>

in 28 Septembrie 2010 14:48

Domnule Primar oare de ce ati asfaltat primadata drumul din Solomon,ca nu cumva sa va strigati dumneavoastra masina?de ce sunte-ti nemultumit pe guvern?nu sau dat bani suficienti pt asfaltareA DRUMULUI Garbou-Calacea?Pt.ulicioara din Popteleac au fost bani?Mergeti mai des cu masina personala pana in Calacea sa vedeti atunci ce bine e cum suduie toti soferi ...dar e corec sa dati afara oameni de la primarie ?Mie nu mi se pare ca doi dintr-o familie sa lucreze la dumneavoastra in Primarie si sa dati afara in somaj care vai sia mar de capul lui e singur SPER CA MA INTALEGETI LA CE MA REFER de ce nu dati in somaj unul dintre ei ..... pt sat.Calacea nu ati facut mai nimic Iar o farmacie trebuie sa aiba program toata ziua mai ales ca sunt legate atatea sate de comuna IN LOC SA ASFALTATI DRUMUL GARBOU-CALACEA ati asfaltat ulicioara pe unde se plimba bine tractoarele iar pe domni care trebuie sa aiba grija de drumuri ce fac?nu sunt instare nici SA CURETE SANTURILE II PLATITI DEGEABA,IAR ALTUL CARE NU ARE SERVICI SE CHINUIE .... DOAMNE AJUTA!

Frumoasă comună.. păcat de primar>

in 29 Aprilie 2011 18:18

Aţi face bine, domnule primar, să faceţi un sondaj prin sat să vedeţi acum c

Frumoasă comună.. păcat de primar>

in 29 Aprilie 2011 18:23

Ati face bine, domnule primar, sa faceti un sondaj prin sat sa vedeti acum c

probleme cu fiscu>

in 13 Iulie 2011 23:10

DOMNULE PRIMAR DIN CAT A FURAT LILI CAT LA SUTA ATI AVUT DVS (50%)DE ATI RIDICAT ASA CASA MARE AMANDOI ASA REPEDE VATI LUAT MASINA SI ALTELE . CRED CA ATI DAT DE DRACU ACUM CU TOTI.

Je pensais que Viorel Varga avait été viré>

in 29 Iulie 2011 22:01

Il y a de cel

pt ce din 24 August 2010 22:06>

in 14 Septembrie 2011 17:32

samisujipula cu mama ta scroafa

>

in 9 Aprilie 2012 12:06

bagati dragului o data nenorocitul ala de semnal in calacea

>

in 9 Aprilie 2012 12:07

macar atata faceti pentru satul calacea

>

in 20 Mai 2012 18:53

baga-ti semnal in calacea ca oamenii bolnavi necesita ingrijire imediata....macar atat

referitor semnal>

in 12 Decembrie 2012 12:28

Nu mai baga semnal in Calacea ca nu-i mai ramane sa baje RUEN unde sa te tii bine !!!!!!!!!

Primar sau reporter mincinos?>

in 26 Aprilie 2013 11:26

"Drumurile comunale spre Solomon, Popteleac, ulitele din satul Garbou au fost asfaltate, dupa cum spune primarul, asa incat pe unde se circula odata cu cizme de cauciuc acum se circula in slapi". Am citat din cuprinsul reportajului. Nici acum, in 2013, drumul comunal dintre Garbou si Popteleac nu e asfaltat. RUSINE! Poate miliardele furate de angajata primariei (credem cu concursul primarului, ca doar actele se semneaza si de primar - sau a semnat ca primaru!), vor fi fost alocate bitumului si motorinei pentru asfaltare si nu au mai putut ajunge la destinatia lor initiala.

Noi vrem asfalt!>

in 29 Iunie 2013 16:22

Cand va fi asfalt si pe drumul Calacii,domnule primar?Spuneti mereu ca e o prioritate,pana cand???Nu va razbunati pe oameni, e "arma prostului" asa se spune,nu? Va credeam un om de cuvant,dar se pare ca nu e asa! Sau ati facut pact cu diavolul?Dumnezeu ne indeamna la iubire,nu la dezbinare!D-voastra ce propovaduiti?

vai de el >

in 5 Octombrie 2015 1:40

Bineinteles, dar domnul primar se intelege bine cu cine e pe langa el, oamenii in caz de nevoi. If you know what I mean... In orice caz, domnule, ar fi cazul sa mai lasati si pe alticineva pentru ca ne-am cam saturat sa faceti tot pentru binele dumneavoastra si putin sa nu sara cu gura, pentru altii.

>

in 10 Ianuarie 2017 18:22

Vai de comuna G

 (nu este publicat)
NOTA: Sunt interzise injuriile, cuvintele obscene si atacul la persoana.

Site-ul graiulsalajului.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.