La Creaca prezentul si faptele conteaza

0
8


O viata mai buna pentru cei 3046 de locuitori ai satelor din comuna, este principala tinta a administratiei locale. Demersurile pentru confort si modernitate se concretizeaza in investitiile la drumuri, scoli, apa, canalizare si gospodarirea localitatilor.
Apa pentru o suta de ani
Investitia pentru alimentarea cu apa a satelor comunei Creaca a fost si este pentru autoritatile locale una dintre cele mai importante obiective de pus in practica. Si asta, in ciuda unor poticneli si situatii care au dus la decalarea termenului de finalizare a lucrarilor. Asa cum arata primarul Eugen Terec “am fost nevoiti sa ne adaptam din mers, sa gasim solutii noi, sa le pliem dupa vremurile in care traim”. S-au facut unele modificari fata de proiectul initial, cum ar fi: montarea unei statii de pompare, conectata la reteaua de energie electrica, statie de clorinare, bazine, dar nu din beton, ci din membrana poliuretanica si inca de doi kilometri de conducte. Din cauza acestor schimbari, pretul investitiei a crescut de la 27 la 37 miliarde lei vechi. Lucrarile pentru introducerea sistemului de alimentare cu apa potabila in localitatile comunei au demarat in 2007. Sursa pentru satele Creaca, Lupoaia, Borza si Prodanesti a fost identificata in Valea lui Jorj, unde s-a gasit o apa deosebit de pura. S-au realizat doua foraje, la Brebi si Brusturi, s-au montat 41 km de conducte din reteaua principala, s-au realizat trei statii de clorinare, trei bazine de captare, o statie de pompare. Din acest moment, potrivit lui Eugen Terec urmeaza dezinfectia conducetelor, executarea probelor si bransarea propriu-zisa. Totul insa depinde de ritmul de alocare al banilor pentru finalizarea investitiei. Administratia locala spera ca odata finalizata investitia aceasta sa aduca foloase comunitatilor timp de o suta de ani, stiind ca bazinul de colectare a apei are garantie 98 de ani.
Primarul care se zbate pentru o democratie autentica
Actualul prim-edil este un bun cunoscator al comunitatii. A lucrat ani de zile ca tehnician veterinar si n-a refuzat pe nimeni, la ceas din zi sau noapte. Comunitatea i-a acordat incredere alegandu-l membru al consiliului local, iar mai apoi viceprimar. Numai ca nu se face primavara cu o floare. A incercat din rasputeri sa puna cat de cat lucrurile la punct, dar vazand ca intampina rezistenta din partea multora, a plecat peste Ocean, renuntand la functia de viceprimar. Cei aproape sase ani petrecuti acolo i-au creat alte orizonturi cu iz de democratie autentica. S-a intors la locul de bastina convins fiind ca poate sa schimbe in bine fata comunitatii. Si iata-l ca acum se zbate, iar zbaterea sa nu e ca cea a pestelui pe uscat, pentru ca incepe sa dea roade.
Infrastructura de milioane
Pe raza comunei urmeaza sa fie asfaltati 4,5 km de drumuri comunale. Fondurile necesare vor fi repartizate de la bugetul de stat. Primarul de Creaca a afirmat ca pentru asfaltarea drumului spre Jac se vor primi 3 miliarde de lei, doua miliarde de lei pentru drumul spre Lupoaia, iar pentru Borza se va lua un credit bugetar. Contractele de executie ale celor trei sectoare de drum vor fi semnate in aceste zile.
Pe de alta parte, se vor face reabilitari si la scolile din: • Borza, unde va fi refacut acoperisul si vor fi amenajate grupuri sociale, cu 500 milioane lei vechi; • la Gradinita din Prodanesti, pentru inlocuirea tavanelor si dusumelelor, precum si amenajarea de grupuri sociale, lucrari care necesita 200 milioane lei vechi; • la Brebi, unde s-a lucrat la reparatii, costurile estimate fiind de 200 milioane lei vechi.
Gospodarirea, la indemana oricui
Strazi si ulite curate, santuri si vai fara mizerii, reprezinta, dupa cum sustine primarul Eugen Terec, cartea de vizita a unei comunitati si reflecta gradul de civilizatie al acesteia. Mult isi doreste prim-edilul ca locuitorii celor noua sate ale comunei sa fi fost macar odata peste hotarele tarii, sa vada cat de mult pretuiesc occidentalii ordinea si curatenia. Si nu doar mentalitatea lor ar dori primarul s-o schimbe, ci si a celor care tranziteaza comuna Creaca. Pentru ca in urma lor, de-o parte si de alta a drumului judetean raman PET-uri, pungi si resturi alimentare. Ba chiar, unii certati cu bunul simt, arunca saci cu gunoaie pe langa drum si in dosul arbustilor. Reprezentantii administratiei locale din Creaca in ultimul timp, au mai achizitionat 200 de pubele, pe langa cele existente, si au concesionat serviciul de salubritate. Pretul pentru care de doua ori pe luna sunt colectate deseurile menajere este de 0,5 lei pe persoana. Cu ajutorul firmei Salubris se va implementa un proiect pentru colectare selectiva a deseurilor si amplasarea de pubele mari destinate cartoanelor si maselor plastice. Mai mult, la nivelul consiliului local va fi initiata o hatarare pentru instituirea unei taxe pentru infrumusetarea localitatilor, in valoare de 5 lei pentru fiecare gospodarie. Fondurile colectate ar servi la intretinerea spatiilor din fata caselor varstnicilor si colectarea deseurilor din vecinatatea drumurilor.
Viitorul nu-i la voia intamplarii
Eugen Terec este adeptul finalizarii lucrului inceput la nivelul comunitatii si nu se hazardeaza in scrierea de proiecte fara acoperire financiara, care nu sunt proritare pentru comunitate. Domnia sa spune ca tot ceea ce intreprinde in plan local trebuie sa prinda contur, “sa fie vizibil” si ca proiectele nu trebuie facute “la numar”, pentru a ajunge, in final, sa zaca pe un raft, fara sanse de finantare. Intre obiectivele pe care si le-a propus primarul de Creaca pentru perioada urmatoare figureaza realizarea unui parc de joaca pentru copii in curtea scolii din Jac. Proiectul va beneficia de fonduri de la bugetul de stat, prin Ministerul Mediului, in valoare de patru miliarde de lei vechi. Tot cu bani de la Guvern, vor fi restaurate doua biserici de lemn. Este vorba de Biserica in Jac, construita in anul 1700 si de biserica din Brusturi, datata de la 1701, pentru care primaria Creaca a intocmit proiectele necesare, fondurile urmand a fi repartizate de catre Ministerul Culturii si Cultelor. Nu in cele din urma, administratia locala din Creaca face demersuri pentru identificarea fondurilor necesare implementarii unui proiect pentru canalizare in localitatile comunei, 90 miliarde lei vechi. Pana la aceasta data a fost finalizat studiul de fezabilitate si proiectul tehnic. Edilul a admis ca era mult mai bine daca investitiile din infrastructura ar fi fost puse in practica la timpul potrivit. Mai exact, daca odata cu lucrarile pentru introducerea retelelor de alimentare cu apa ar fi fost montate si conductele pentru canalizare. Acum, intre cele doua investitii se vor derula lucrarile pentru asfaltarea drumurilor comunale. Arterele rutiere vor fi facute din nou praf si pulbere din momentul in care va fi amplasata reteaua de canalizare.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here