Karate, un sport care începe și se termină cu respect

0
218

Karate-ul tradițional (în traducere “calea mâinii goale”) este sursa de inspirație a multor discipline moderne existente în prezent. Este o artă în adevăratul sens al cuvântului, o ramură sportiva dar si o filozofie de viață menită să transforme caracterul practicantului spre perfecționarea proprie.

Auto-disciplina, aptitudinile fizice, încrederea în sine precum și capacitatea de a se apăra sunt câteva din beneficiile Karate-ului pentru copilul tău și, de ce nu, chiar pentru tine. Am vrut să aflăm mai multe despre acest sport de la omul care a făcut performanță în domeniu și care, acum, antrenează alți viitori campioni. Călin Marincaș, multiplu campion mondial, european și național la Karate tradițional este în prezent antrenor la Secția Karate cadrul SCM Zalău, club înființat în vara anului trecut.

R:-Domnule antrenor, câți sportivi aveți legitimați în prezent la SCM Zalău, Secția Karate și ce vârste au aceștia?

C.M.-În acest moment, avem înscriși 11 sportivi de performanță de înalt nivel, cu vârsta cuprinsă între 11 și 36 de ani.

R:-Cum sunt structurate antrenamentele dumneavoastră? Le personalizați în funcție de aptitudinile și calitățile fiecărui sportiv în parte?

C.M.-Momentan, ne antrenăm în 3 grupe în funcție de vârstă: grupa de 11-12 ani, grupa celor de 16 ani și grupa seniorilor. Antrenamentele sunt personalizate, din punctul meu de vedere sunt foarte importante motivele care te animă. De exemplu, vrei să concurezi, vrei să-ți depășești limitele, să îți dezvolți stima de sine…toate acestea sunt secretele unui antrenament eficient.

R:-Cum stați cu evenimentele sportive anul acesta?

C.M.-Anul acesta a fost cam greu cu participarea la competiții din cauza pandemiei de Coronavirus,multe di ntre ele s-au anulat, plus că a trebuit să ținem cont și de părerea părinților care nu au vrut să riște sănătatea propriilor copii lăsându-i să participe la astfel de evenimente care, știm cu toții, implică un număr mare de persoane. Ar mai fi un campionat preconizat în calendarul Federației, în Polonia, dar deocamdată nu știm nimic despre el, dacă se va desfășura sau nu.

R:-De ce să se înscrie lumea la karate?

-Trăim într-o lume tehnologizată, petrecem mult timp în fața calculatorului sau cu telefonul în mână și trebuie să fim conștienți că, mai ales în perioada aceasta foarte sensibilă pentru sănătatea noastră, a tuturor, exercițiul fizic reprezintă sănătate. Este momentul să nu mai fim capturați de tehnologie și este important să facem sport, să socializăm, să interacționăm cu oamenii. Practic, Karate-ul asta face, dezvoltă fizic, spiritual, și deschide drumul spre perfecționarea de sine…înseamnă antrenarea tuturor resurselor unei persoane pe plan fizic, mental, emoțional și spiritual, pentru a se învinge pe sine în cele mai grele condiții de viață și nu numai. Îți clădești o încredere mai mare în tine, o atitudine corespunzătoare, dezvolți bucuria de a comunica cu ceilalți și ai satisfacția câștigării competițiilor. Este foarte important să-ți placă competițiile și să vrei să concurezi!

R:-A existat o propunere a domnului Nicolae Mărăndici, președintele FRKT, pentru ca dumneavoastră să deveniți unul dintre antrenorii lotului național. S-a concretizat ceva?

C.M.:-În urmă cu două săptămâni au fost aleși doi antrenori ai lotului național și, din câte știu eu, urmeză să mai fie aleși încă doi. Eu am încredere că va fi bine și cu siguranță veți ști dacă se va concretiza ceva.

R:-Vă urăm succes și să auzim de bine!

Sport Club Municipal Zalău a fost înfiinţat în vara anului 2019. Iniţial, a avut doar secţie de fotbal. A urmat voleiul, apoi karate. Pentru a se ocupa de Sectia Karate, conducerea Primăriei Zalău a optat pentru Călin Marincaş, considerat de preşedintele FRKT “un fenomen în karate”.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here