Pragul peste care firmele sunt obligate să plătească TVA, majorat la 50.000 de euro

Consiliul Uniunii Europene a aprobat solicitarea RomanieiConsiliul Uniunii Europene a aprobat, la solicitarea Romaniei, creşterea de la 35.000 euro la 50.000 euro a pragului cifrei de afaceri sau al veniturilor peste care firmele locale sunt obligate să plătească TVA.Decizia a fost adoptată la 26 martie şi publicată la sfarşitul săptămanii trecute in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.
Hotărarea Consiliului vizează un plafon de 65.000 de euro la cursul de schimb valutar de la data aderării Romaniei la UE (aproximativ 3,3 lei pentru un euro), astfel că valoarea practică a plafonului la rata actuală de schimb (4,37 lei/euro) este de circa 50.000 de euro.
Măsura intră in vigoare la data publicării in Jurnalul Oficial şi este valabilă pană la finele anului 2014 sau pană la implementarea unei noi directive europene privind plafoanele de cifră de afaceri sub care firmele pot fi exceptate de la plata TVA, se spune in document.
Solicitarea Romaniei a fost avizată in ianuarie de Comisia Europeană şi inaintată ulterior Consiliului.
Intenţia Guvernului de a solicita UE creşterea acestui plafon a fost inclusă incă de la sfarşitul anului 2010 in scrisoarea de intenţie convenită cu Fondul Monetar Internaţional şi Comisia Europeană. In document era menţionat că, odată cu această modificare, Ministerul Finanţelor va introduce şi un sistem simplificat de taxare pentru firmele cu afaceri sub plafonul de 50.000 euro.
Creşterea plafonului de TVA a fost preluată ulterior şi in alte scrisori de intenţie.

About Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *