DSVSA Salaj este pionier in detectarea organismelor modificate genetic si a bolilor cu impact economic la animale

Judetul Salaj este pionier in depistarea organismelor modificate genetic (OMG), iar in laboratorul Directiei Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor Salaj se realizeaza analize de detectie pentru 11 judete din tara. 

rn

Laboratorul de biologie moleculara de la DSVSA Salaj a extras ADN din soia pentru prima ora in anul 2006, iar in 2008 a primit acreditare pentru a face detectia OMG.
"A fost primul laborator judetean acreditat pentru astfel de analize, dupa Institutul de Diagnosticare Animala", ne spune Mircea Martin, directorul executiv al DSVSA Salaj.
Cecetarile de detectie a OMG au fost incepute de un om daruit acestei indeletniciri, medicul veterinar Nicolae Mocuta. El a pus trup si suflet pentru acest laborator, directorul Martin l-a sustinut cu apartura, programe, finantare. La inceput, experimentul de detectie a OMG s-a facut doar pe soia si produse din soia. Apoi s-a lucrat la depistarea OMG la porumb, pentru care s-a primit apoi acreditare.
Nicolae Ciupe, seful de compartiment, spune ca s-a extins apoi gama de analize cu tehnologia polimerizare in lant si la produse de origine animala, de pilda pentru depistarea unor boli cu impact economic, cum ar fi pesta porcina clasica, pesta porcina africana, gripa aviara. La ora actuala, laboratorul este acreditat pentru analizele la pesta porcina clasica, iar analizele pentru pesta porcina africana sunt in curs de acreditare. Carne si produse din carne sunt aduse pentru analize in Zalau din mai multe judete. De exemplu, firma Smisteld (fostul Comtim din Timisoara) face toale analizele la carne si produse din carne la Zalau.

rn

Totodata, laboratorul DSVSA verifica daca aditivii (colorantii) din produsele de origine non-animala nu depasesc doza permisa.
Mircea Martin afirma ca organismele modificate genetic (in cazul de fata soia si porumb) sunt acceptate la noi. Prin aceste modificari, plantele sunt mai rezistente la boli si, totodata, productivitatea este mai ridicata. Au fost insa si cazuri la probe de soia in care organismele modificate genetic au depasit considerabil procentul permis. Bineinteles ca au fost confiscate.
Totusi, sub 0,1 la suta din marfa aflata pe rafturile magazinelor salajene prezinta probleme din punct de vedere al colorantilor si al organismelor modificate genetic, sustine directorul DSVSA.

rn

Laboratorul DSVSA Salaj are 47 de metode acreditate in domeniul sigurantei alimentelor. "Controalele pe care le efectuam, analizele de laborator, toate sunt pentru siguranta sanatatii cetatenului", subliniaza directorul DSVSA Salaj, Mircea Martin.

About Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *