SondajRSS Feed

Singurul oras din Salaj cu parc industrial si sosea de centura

Jiboul va fi traversat de o strada moderna ca un bulevard

12 Martie 2018

Orasul Jibou, al treilea ca populatie din cele patru orase ale Salajului, a cunoaste sub noua administratie condusa de primarul Dan Ghiurco un ritm accelerat de dezvoltare. Primaria a demarat mai multe proiecte, atat cu fonduri europene, cat si cu fonduri nationale, prin care da o noua fata orasului. 

In total, pana in 2020, in Jibou se vor face investitii de 57 de milioane de lei, cele mai importante fiind refacerea strazii principale, modernizarea mai multor gradinite si scoli, dar si realizarea unei strazi pietonale spre Gradina Botanica "Vasile Fatti", perla turismului salajean, an de an trecandu-i pragul peste 80.000 de turisti atat din Romania, cat si de peste hotare.

Strada Tudor Vladimirescu si strada Odorheiului
devin anul acesta o singura artera modernizata

Un proiect indraznet al noi adminstratii din orasul Jibou este acela de a transforma strada Tudor Vladimirescu si strada Odorheiului intr-o singura artera, care sa devina la fel de utila pentru Jiboul ca bulevardul Mihai Viteazu din Zalau. Diferenta fata de Zalau va fi ca Jiboul va avea o artera noua, pe care se va circula mai bine decat pe bulevardul din capitala judetului.
Cele doua strazi strabat orasul de la un capat la altul, iar de luna viitoare incep lucrarile de modernizare. Valoarea proiectului este de 5,9 milioane de lei, iar banii au fost obtinuti prin Programul National de Dezvoltare Locala.
"Dorinta noastra este sa devina bulevard. Vom extinde carosabilul acolo unde ni se permite sa facem mai mutle benzi pe sens. Toate cablurile vor fi introduse in subteran si se vor realiza piste pentru biciclete si numeroase locuri de parcare. Si daca nu va fi la rang de bulevard, sigur cele doua strazi principale din oras vor arata ca un adevarat bulevard", ne-a declarat primarul Dan Ghiurco.
Tot prin PNDL s-a primit o finantare de 1,5 milioane de lei prin care se va extinde, moderniza si reabilita Gradinita numarul 2 din oras. Lucrarile vor demara tot in aceasta primavara.

Primele blocuri reabilitate termic cu fonduri europene

Pana anul trecut, in orasul Jibou nu exista nicio asociatie de locatari. Primarul Dan Ghiurco a avut o intalnire cu cetatenii orasului, in care le-a explicat de ce este foarte util sa se constituie in asociatii de locatari. Au fost realizate anul trecut doua asociatii, in blocurile O1 si O2 din cartierul Stadion. Pentru cele doua asociatii, Primaria Jibou a reusit sa intocmeasca un proiect prin care va primi fonduri europene pentru reabiltiarea termica a blocurilor. Proiectul a fost declarat eligibil, iar in cel mai scurt timp se va primi finantarea pentru reabilitarea termica a celor doua blocuri.
Infuzie de bani europeni pentru modernizareas scolilor
Primaria Jibou a realizat proiecte prin care scoliile din oras se vor reabilita cu fonduri europene. Gradinita Prichindel va fi extinsa, iar cele doua corpuri de cladire in care functioneaza la ora actuala vor fi alipite. Scoala Lucian Blaga va fi si ea modernizata, la fel ca Liceul Tehnologic "Octavian Goga", unde se vor face investitii masive. La liceu se va construi o sala de sport, se va amenaja toata cladirea in interior si se vor realiza ateliere de lucru si de studiu pentru clasele profesionale. Si exteriorul cladirii va primi un nou aspect. “n total, valoarea proiectului pentru reabilitarea liceului se ridica la suma de 11,8 milioane de lei.

Asfalt nou pe toate strazile si trotuare pavate

Anul trecut, Primaria Jibou a reusit sa asfalteze cinci kilometri de strazi, iar anul acesta va derula un proiect amplu de asfaltare, astfel incat in oras sa nu mai fie nicio strada fara asfalt.
Tot anul trecut a fost pavat cu dale tot trotuarul din centrul orasului, dar si trotuarele de pe strada Ronei si strada Garoafelor. “n total au fost pavati 3.000 de metri patrati de trotuar. Si pentru anul acesta, Primaria JIbou are in plan sa mai amenajeze din trotuarele din oras.
"Avem pentru anul acesta un amplu program de asfaltari. Lucrarile sunt in curs de licitatie si le finantam din bugetul propriu. Vom asfalta toate strazile care pana acum nu au fost asfaltate, inclusiv in satele apartinatoare orasului, la Husia, Cuceu, Rona si Var", ne-a spus Dan Ghiurco.

Canalizare refacuta si camine culturale reabilitate

Anul trecut, administratia publica de la Jibou a reusit sa modernizeze caminele culturale din Var si Husia. Au fost reabiltiate si dotate la standarde europene.
"Chiar vin acum oamenii din Husia sau din Var si spun ca nu mai vor sa faca nunta sau evenimentul pe care il au la oras, pentru ca le place foarte mult cum arata caminul cultural", ne spune primarul.
A fost amenajata anul trecut si parcarea din fata Garii CFR.
Tot anul trecut a fost amenajata si canalizarea pluviala din majoritatea cartierelor din oras si din satul apartinator – Rona.

Lucrari importante pentru colectarea deseurilor

Primaria a amenajat anul trecut trei puncte de colectare a gunoioului menajer in subteran. Anul acesta vor mai fi amenajate inca sase astfel de puncte, in care toate containerele de depozitare a deseurilor din Jibou vor fi in subteran.
Primaria Jibou a montat anul trecut 20 de camere video in tot orasul, iar anul acesta se vor mai monta 24 de camere video, inclusiv pentru spuravegherea zonelor de depozitare a gunoiului. Prin acest proiect, primarul Dan Ghiurco vrea sa ii determine pe jibouani jsa fie mai responsabili atunci cand depoziteaza deseurile, pentru un oras cat mai curat.

Jiboul si-a luat adio de la traficul greu prin oras

Orasul Jibou poate fi dat ca exemplu la capitolul infrastructura rutiera. Este singurul oras din judetul Salaj unde s-a reusit construirea unei sosele de centura, asa ca jibouanii nu mai sunt aglomerati si deranjati de traficul greu .
Lucrarile la soseaua de centura au inceput in anul 2014, iar valoarea proeictului s-a ridicat la sase milioane de euro. “n total, centura

Jiboul va fi traversat de o strada moderna ca un bulevard
are 5,2 kilometri si face legatura spre Baia Mare ocolind Jiboul. “n mod oficial, circulatia a fost deschisa pe soseaua de centura in vara anului trecut, cand s-au montat semnalele luminoase de la trecerea la nivel cu calea ferata.
"Acum tot traficul greu este redirectionat spre centura, iar in oras se circula mult mai bine", ne-a spus primarul Dan Ghiurco.

Parcul industrial se extinde si aduce noi investitori

Parcul industrial de la Jibou, singurul parc industrial din judetul Salaj, se extinde anul acesta cu cinci hectare. Exista un proiect care acum se afla in stadiul de avizare la Ministerul Culturii, iar mai apoi va ajunge la Ministerul Dezvoltarii Regionale. Dupa ce se primesc avizele de la cele doua ministere, parcul industrail poate fi extins cu 5,04 hectare.
"Este vorba de actualizarea Planului Urbanistic General, care mai apoi ne va permite sa extindem parcul industrial. La ora actuala avem o solicitare de la o firma din Cluj care vrea sa isi deschida o linie de productie la Jibou", ne-a declarat primarul.
La ora actuala, la Jibou si-au gasit un loc de munca aproape 4.000 de salajeni, dintre care 2.500 de muncitori sunt din Jibou, iar 1.500 sunt din comunele limitrofe – Creaca, Mirsid –, dar si de pe Valea Somesului – Lozna, Letca, Simisna, Ileanda.
Parcul Industrial Jibou are o suprafata totala de 22 hectare, iar investitia totala se ridica la 1,67 milioane de euro. Prin realizarea parcului industrial s-au creat peste o mie de noi locuri de munca. Parcul a fost construit in anul 2006, iar in decurs de doar un an, pana in 2007, peste 90 la suta din suprafata parcului industrial a fost concesionata.
Cea mai insemnata investitie de la Jibou a fost a unor firme din Belgia. Grovinvest, producator de mobilier pentru spitale si pentru aziluri de batrani, filiala a companiei belgiene Haelvoet, a concesionat in parcul de la Jibou, la un an de la deschiderea oficiala a parcului, o suprafata de 5 hectare si a investit 1,5 milioane de euro. Mobilierul produs la Grovinvest este destinat numai exportului in Belgia. Cea de-a doua fabrica din parcul industrial - Verbelco - este tot o investitie belgiana, a unui grup de cinci oameni de afaceri. Este orientata spre productia de interioare din piele pentru autovehicule.

Forbalul din Jibou se pregateste
sa ia locul celui din Zalau in Liga A III-a

Orasul se mandreste cu echipa de fotbal Rapid Jibou, care anul acesta are ganduri serioase de a promova in Liga a III-a, und eSalajul nu mai este reprezentat, dupa desfiintarea FC Zalau.
Primarul orasului a facut promisiunea ca daca echipa va reusi sa promoveze, administratia publica va fi dispusa sa investeasca mai mult in cchipa decat o face la ora actuala.
A fost refacut curand si stadionul din Jibou, care are o tribuna noua, iar acum in primavara vor incepe lucrarile de refacere a gazonului.
sAmintim ca Rapid Jibou este una dintre putinele echipe de fotbal din judet care are toate grupele de copii si juniori inscrise in competitiile oficiale de fotbal.

Jiboul sarbatoreste Centenarul cu un grup
statuar dedicat lui Barnutiu, Maniu si Coposu

La o suta de ani de la Marea Unire din 1918, administratia locala de la JIbou vrea sa aniverseze Centenarul intr-un mod aparte. Pe langa toate manifestarile care vor fi organizate in orasul de pe Somes, in JIbou se va construi un grup statuar de dimensiuni mari care ii va reprezenta pe marii inaintasi politici din Salaj: Simion Barnutiu, Iuliu Maniu si Corneliu Coposu. Statuia va fi amplasata in Piata Unirii din Jibou, langa catedrala din centru.
"Ne-am inspirat din statuia pe care o are Iuliu Maniu in Simleu Silvaniei. Vrem ca prin acest monument sa aratam continuitatea istoriei Romanesti de la Revolutia din 1848 pana in epoca contemporana", ne-a spus primarul Jiboului, Dan Ghiurco.

File de istorie


Jiboul a constituit in timp un punct de popas important pe drumul sarii, care era adusa de la Dej fie cu carutele, fie cu plutele pe firul Somesului.
În decursul timpului, orasul Jibou este mentionat sub mai multe denumiri. “n anul 1219 asezarea este mentionata pentru prima data sub denumirea de villa Chybur, ca mai tarziu sa apara sub alte denumiri, cum sunt Zybo la 1460, opidum Sibo la 1564, Zsibou la 1750 si Jibau la 1854.
Ca vechime, localitatea Jibou poate fi considerata mai veche decât prima sa atestare documentara, tinând cont de faptul ca drumul roman care lega castrul de la Tihau cu cel de la Porolissum trecea prin hotarul Jiboului.
Dezvoltarea localitatii Jibou a continuat în epoca feudala, dar a avut de suferit de pe urma invaziilor turcesti, cum au fost cele din 1610 sau 1665.
Un eveniment important in istoria orasului a avut loc pe 11 noiembrie 1705, cand ostile transilvane conduse de principele Francisc Rakoczi al II-lea au fost surprinse de trupele austriece conduse de generalul Ludwig von Herbeville si au fost risipite, eveniment care a devenit subiectul altor legende locale. Batalia poarta generic in istorie denumirea de "Batalia de la Jibou din 1705".
Dupa construirea caii ferate si darea în functiune a garii (1890), în oras s-a stabilit o importanta comunitate evreiasca.
Dupa al doilea razboi mondial, Jiboul a functionat ca centru de raion pâna în 1960 si a devenit oras în 1968. Localitatea a fost inundata de revarsarea râului Somes în 1970, inundatie provocata de ruperea unui dig în amonte.

Vizualizari 10135
Comentarii articol

>

in 12 Martie 2018 0:03

Va fi traversat de tigani si caini ca numai asa ceva vezi acolo.

>

in 12 Martie 2018 0:32

Centura e doar jumatate de centura, nu deviaza decat o mica parte din camioane... tot prin oras circula rabele si tirurile domnule ziarist..

Como>

in 12 Martie 2018 0:36

De ce nu se scrie ca nimic nu ar fi putut realiza primarul fara sprijinul deputatului Liviu Balint? Felicitari si multe multumiri Como mandria Jiboului!!

>

in 12 Martie 2018 7:22

faceti canalizari unde nu sunt ca suntem in 2018\r\n

>

in 12 Martie 2018 7:26

Bine ai fost platit domnule ziarist sa-l lauzi asa pe acest primar.Sa nu uitam ca are doar un an si jumatate de cand este la primarie,iar toate cele care spui tu ca au fost realizate,au fost realizate inainte sa vina el.Bine ca nu scrii ca el a adus calea ferata in jibou,a facut gradina botanica,sau ca el joaca fotbal pt jibou.Halal articol.

>

in 12 Martie 2018 8:07

In anul 2017 a fost elaborate primul plan de investitii pentru orasul Jibou , din fonduri guvernamentale si europene.

>

in 12 Martie 2018 8:08

Ana, poti crapa de ciuda, ca stii bine sa vorbesti ,dar la actionat esti varza!

>

in 12 Martie 2018 9:02

Como, mandria Jiboului? Da cand se autoproclama asa?Nu pot sa cred ca atata preamarire incape intr-un singur om!!!!!

>

in 12 Martie 2018 9:03

Felicitari administratiei! Nu sunt din Jibou, dar de cate ori vin in vizita vad ca se tot lucreaza in beneficiul orasului. Se vede mana de om gospodar! Bravo!

>

in 12 Martie 2018 9:04

Frumos oraș ,păcat ca e locuit ..ar trebui făcut ceva și pentru socializare ,pentru cultura sa se ridice nivelul acesteia pentru ca Inafara de bârfe și răutăcioși nu prea ai ce și cu cine sa discuți!

>

in 12 Martie 2018 9:04

Despre trotuarul făcut în bătaie de joc de pe strada Gh.Doja nu scrieti nimic,când plouă avem nevoie de cizme de gumă,trotuarul este plin de balti.Multumim marelui inginer SEF DE LUCRARE.Lucru făcut în bătaie de joc!!!!!\r\n\r\n

Operator PC>

in 12 Martie 2018 9:52

Munca part-time acasa, puternic si original. Oferta limitata pentru cinci mii de persoane extrem de serioase. Castiguri de \r\ncel putin patru mii de dolari pe an. Oferim contract de rezolutie globala. Varsta minima 18 ani. Solicitati detalii mai \r\nmulte la adresa de email: yourwinwinproject@gmail.com

Bravo!>

in 12 Martie 2018 9:57

Felicitări Dl. Como și conducerea !!!

>

in 12 Martie 2018 10:03

Iar te lauzi singur, como?

>

in 12 Martie 2018 10:06

Acest proiect a fost facut de fostul primar Balanean cu echipalui.Acum se face doar.Meritul este a lui Dl.Balanean.Acest primar isi insuseste munca altora si se lauda cu ea.

>

in 12 Martie 2018 10:30

Proiectele au fost realizate in timpul mandatelor primarului Borz,puse in aplicare de Balanean si continuate de Ghiurco...ce atata lauda la "actualu primas"?!...

>

in 12 Martie 2018 10:40

Habar nu are Borz si Balanean de plan de investitii! Strategii, obiective.... ce stiu ei!!!!!

>

in 12 Martie 2018 10:41

Daca se face nu-I bine, daca nu se face iar nu-I bine! Pe bune, chiar nu puteti sa recunoasteti munca oamenilor?

>

in 12 Martie 2018 10:42

Ma "lindic atrofiat",tu asta cu p..la lu Como in gura toata ziua,ba jeg total,tu sau tactu unde ati patruns "tainele" manipularii atentiei maselor,la "secu"?!...

>

in 12 Martie 2018 11:27

mars si vinde lebenita in piata como, te [ricepi mai bine la asta

>

in 12 Martie 2018 11:32

Poate ajunge si pe str domnului primar canalizarea....in sfârșit

>

in 12 Martie 2018 11:48

Amenajată canalizare pluvială în Rona? Asta este o gluma buna...de unde canalizare in Rona si de unde santuri pluvialae? Poate este vorba despre alt sat nu despre cel de peste somes la 2 km de Jibou..

>

in 12 Martie 2018 12:53

MA PISH PE ,,ORASUL JI-BOU,, TRAIASCA TIGANII , A TI PLANTAT O BURUIANA SI A TI FACUT UN GARD FIX P.ULA, TIGANII CONDUC SATUL POLITIA FURA MOTORINA, ORASU P.LII

>

in 12 Martie 2018 12:55

RAPID JI-BOU NU MERITA SA PROMOVEZE PT CA NU AU ECHIPA DE LIGA 3 CHIAR DACA DIN NOROC PROMOVEAZA NU FATA O SA FIE CODASII GRUPEI , TIMISOREANA RULLZ

>

in 12 Martie 2018 13:27

De-ocamdata, se face vorbire de niste proiecte care ar fi bine sa se si realizeze.Legat de anumite realizari, nuntrebuie uitat faptul ca nici macar UNA nu apartine actualului ''primar'', aceste realizari apartin lui Balanean iar daca PSD-istii. se dezic de singurul lor primar ADEVARAT cred eu, fac o mare greseala.Daca ''maine'' Balanean candideaza (chiar si fara partid in spate) castiga alegerile din jibou. Cat de spre laudarosul de ...(cum ai zice?) sa auzim numai de bine.\r\n

>

in 12 Martie 2018 13:30

Bravo domnule primar de cind sinteti primarul Jiboului se vede orasul că estd gospodărit de un primar deosebit felicitări şi capul sus mergeti inainte nu vă lăsati la.răutătile unora care nu merită

>

in 12 Martie 2018 13:39

Ce tot vb de Bala, studio de fezabilitate e facut in 2017, era cumva primar Bala? Madam ti-a cam trecut vremea, ca la ....!

>

in 12 Martie 2018 13:41

Bravo Jibou, ati depasit demult Zalaul!

>

in 12 Martie 2018 14:31

Acolo unde PSD-ul este lasat sa conduca in liniste rezultatele se vad.Bravo si CL Jibou.

>

in 12 Martie 2018 14:37

13:30 lingau, papagal, pupincurist, tzucator de buci,

>

in 12 Martie 2018 14:39

Se va moderniza strada lautarilor sa pota sa isi duca tziganii puraii la cersit

>

in 12 Martie 2018 14:44

Jiboul va fii traversat de un straf de tiganii care va conduc

Despre rromi>

in 12 Martie 2018 15:09

Ar trebui ca etina rroma sa fie mutata in afara orasului , curand Jiboul o sa fie in mare parte populat de rromi ! Cineva sa ia masuri , imi e groaza sa ma intorc acasa !

Despre rromi>

in 12 Martie 2018 15:13

Ar trebui ca etina rroma sa fie mutata in afara orasului , curand Jiboul o sa fie in mare parte populat de rromi ! Cineva sa ia masuri , imi e groaza sa ma intorc acasa !

blocurile jibou>

in 12 Martie 2018 15:48

Si de gara din Jibou ,nu se ocupa nimeni?\r\nPacat ca este nod de cale ferata,mai multe trenuri trec pe aici decat pe la Zalau stiu ca nu este in subordinea primariei,dar primaria nupoate interveni nicaieri,va place cum arata?\r\nBlocurile din Avram Iancu , aproape de primarie,ii place domnului primar cum arata?\r\nEu stiu ca sunt particulare,dar ar trebui sa incerce mai mult primaria sa lamureasca proprietarii sa faca asociatii si sa se reabiliteze din fonduri europene ,pentru ca oamenii n-au incredere ca se vor reabilita,degeaba incercam cativa dintre noi care ne dorim acest lucru ,ca ni se raspunde ca astea au fost doar minciuni ca sa ii alegem.Trebuie sa se gaseasca o solutie,sa se faca acest lucru,sa fie bagati la impozite cota care trebuie sa o platim noi,daca altfel nu se poate\r\n.Parca locuim in ghetouri,asa arata blocurile,si se vad foarte urat de la primarie\r\n\r\n

Hmm>

in 12 Martie 2018 15:52

Politia si procuratura nu face nimic cu infractorii din jibou..nu vezi numai batai si cersetori..

>

in 12 Martie 2018 16:12

NU SUNTETI IN STARE SA PUNETI LA PUNCT UN ORAS ASA MIC CA JIBOUL UITATI VA LA BAIA MARE CE A FACUT CHERECHES PT BAIMARENI ESTE APROAPE DE EI LE ASCULTA PROBLEMELE, UN ORAS CURAT SI FRUMOS....JIBOUL MURDAR, BLOCURI JEGOASE, TIGANI KKLAU,

>

in 12 Martie 2018 16:18

FACETI CEVA CU TIGANII... IMI E FRICA SA UMBLU PRIN ORAS

>

in 12 Martie 2018 16:21

vă rog frumos sa rezolvați problema cu tiganii. \r\nO sa devina ei majoritari aici. Ii lovesc pe oameni, scuipă, sunt agresivi... mai mare groaza sa mergi prin oraș.. \r\nVa rog mult..faceti ceva!

Zalaul>

in 12 Martie 2018 16:48

Nu e departe de Jibou.Va calca pe urmele lui .

>

in 12 Martie 2018 16:58

s-a pomenit cumva despre jibou la congresul psd?deci mucles ca nu se va face nimic

>

in 12 Martie 2018 20:15

Se modernizeaza strada lautarilor tiganii is baza respect

>

in 12 Martie 2018 20:54

din Jibou este acel Como?

>

in 12 Martie 2018 21:03

20:54 tu nu vezi ca esti singur pe-aici, singurul care Como, Como,Como.. ca o moara stricata dar din pacate cred ca esti bolnav cu diagnostic de delirium tremens si in loc sa te teatezi te îmbolnăvești mai rau co Como al tau!Zi-o si aia cu Narcisa sa te simți puternic

Despre rromi>

in 12 Martie 2018 22:33

Ar trebui ca etina rroma sa fie mutata in afara orasului , curand Jiboul o sa fie in mare parte populat de rromi ! Cineva sa ia masuri , imi e groaza sa ma intorc acasa !

>

in 13 Martie 2018 10:54

Daca a-ti fost atenti la Congresul PSD proiectele vizeaza anii 2040 deci... cale lunga de la vorbe la fapte. Ori-cum Jiboul va deveni comuna iar in acest caz daca Berinde (primarul de la S.Odorhei) traieste va prelua urbea si va face el ce promite gainarul de actual primar.Acolo s-a demonstrat ca se poate si nu numa ca a facut un bulevard prin sat dar a asfaltat si drumurile de acces din camp, rmeaza cele din padure si apoi ce;e din Jbou...\r\n

>

in 14 Martie 2018 15:57

Ce tot voorbiti de blocuri. Mai puneti mana si faceti si voi, la case nu iti da nimeni nici un ban. Vreti sa va spele si geamurile de sarbatori?

>

in 14 Martie 2018 15:58

E aberrant sa tot astepti sa vine cineva sa iti zugraveasca blocul. Nu esti in stare sa-l intretii, la cort cu tine!

>

in 15 Martie 2018 11:56

Vorbe si la actualul primar, besini de Psd-isti!!!!

>

in 15 Martie 2018 11:58

Nu ai facut nimic Dane,fa ceva practic,"Demisia"!!!

blocurile jibou>

in 16 Martie 2018 21:02

Daca totusi se dau fonduri europene pentru reabilitarea blocurilor,de ce nu se poate beneficia de ele ,ca si in alte orase? De ce nu-si dau mai mult interesul cei care-s pusi la conducerea orasului?\r\nCand se uita din primarie ,le place ce blocuri vad?\r\nMie imi este rusine sa ridic ochii in sus cand merg prin platoul primariei si sunt o simpla locatara a unuia dintre blocuri,mi-ar place sa fie frumos,asa cum s-au facut si alea de la drumul principal si aici catre spital este drum principal\r\n.asa ca domnule sa doamna de la 15,57 ,ni se intinde o mana de ajutor de la europeni si nu-si dau silinta sa o foloseasca\r\n

 (nu este publicat)
NOTA: Sunt interzise injuriile, cuvintele obscene si atacul la persoana.

Site-ul graiulsalajului.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.