Jandarmeria din Salaj – de la inceputuri pana in prezent

1
1166

 

Jandarmeria din Salaj – de la inceputuri pana in prezent

In sala de videoconferinte a Inspectoratului de Jandarmi Judetean Salaj a avut loc vineri, 7 aprilie, un simpozion pe tema istoricului Jandarmeriei salajene, activitate prilejuita de aniversarea a 167 de ani de la înfiintarea Jandarmeriei Române si a 98 de ani de la înfiintarea "Companiei de Jandarmi Salaj" la 7 aprilie 1919.

La acest eveniment deosebit pentru jandarmii salajenii au participat dr. Danut Pop, directorul Serviciului Judetean al Arhivelor Salaj, Sabou Mihaela, consilier superior în cadrul aceluiasi serviciu, ofiteri si subofiteri din cadrul inspectoratului, in prezenta carora au fost remarcate principalele repere istorice pentru Jandarmeria salajeana.
La 1 aprilie 1929 se aproba Legea pentru Organizarea Jandarmeriei Rurale, ceea ce duce la schimbarea denumirii Companiei de Jandarmi Rurali Salaj cu resedinta la Zalau, care cuprindea în structura organizatorica 10 sectii în subordinea carora se aflau 52 posturi de jandarmi rurali.
În urma evenimentelor de la 30 august 1940, teritoriul judetului Salaj a fost vremelnic ocupat de catre Ungaria hortysta, perioada în care Legiunea de Jandarmi Salaj a fost dislocata la Deva.
Dupa trecerea frontului, Legiunea de Jandarmi Salaj revine cu aceeasi structura, având în compunere 10 sectii cu 50 posturi de jandarmi. Aceasta structura se mentine pâna în anul 1949 când, institutia Jandarmeriei, a fost desfiintata.
Dupa evenimentele din Decembrie 1989, Jandarmeria Româna este reînfiintata, iar în luna iulie 1990 ia fiinta Detasamentul de Jandarmi Salaj, cu resedinta la Zalau.
Prin Hotarârea Guvernului României nr. 582 din 1 iulie 1994, ia fiinta Batalionul de Jandarmi Salaj, subordonat Brigazii de Jandarmi Cluj, având zona de competenta judetul Salaj.
Prin Decretul Prezidential nr. 525, la 25 octombrie 1997, Batalionului de Jandarmi Salaj i-a fost înmânat Drapelul de Lupta, simbol al onoarei, vitejiei si gloriei militare.
Odata cu punerea în aplicare a Legii 116/1998, unitatea ia denumirea de Comandamentul de Jandarmi Judetean Salaj, subordonat Comandamentului de Jandarmi Teritorial "Somesul" Cluj.
Începând cu 15 martie 2005, odata cu intrarea în vigoare a Legii 550/2004 privind Organizarea si Functionarea Jandarmeriei Române, unitatea de jandarmi a primit o noua identitate, aceasta numindu-se Inspectoratul de Jandarmi Judetean Salaj, zona de competenta a unitatii, respectiv judetul Salaj, având o suprafata de 3.850 de kilometri patrati, populatia judetului fiind de aproximativ 250.000 de locuitori.

 

 

COMENTARII

LASA UN COMENTARIU

Comentariu
Nume

Site-ul graiulsalajului.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.