SondajRSS Feed

Proiectul cu finantare europeana in care Zalaul nu a incaput de dusmania dintre PSD si PNL

Istoria politica paguboasa a reabilitarii drumului judetean Nusfalau – Crasna – Zalau - Creaca

21 Mai 2018

Consiliul Judetean Salaj asteapta oferte pentru reabilitarea drumului judetean 191C, fara strazile din Zalau care fac legatura intre Aghires si Ortelec

O lucrare de peste 120 de milioane de lei, finantata in proportie de 85 la suta din Fondul European de Dezvoltare Regionala

Consiliul Judetean Salaj anunta ca a deschis la data de 26 aprilie posibilitatea de depunere de oferte pentru investitia "Reabilitare drum judetean DJ 191C: Nusfalau - Crasna - Zalau – Creaca". 

Sursele de finantare sunt Fondul European de Dezvoltare Regionala (85%), Bugetul de stat (13%) si contributia Consiliului Judetean Salaj (2%). Valoarea totala a proiectului este de 120.812.270,74 lei cu TVA, din care contributia judetul Salaj la cheltuieli eligibile 2.408.229,21 lei cu TVA. Durata de implementare a proiectului este de 43 luni de la data semnarii contractului de finantare.
Este un proiect in care ar fi putut intra si strazile din Zalau, dar resedinta judetului a fost exclusa din cauza neintelegerilor dintre lideri politici ai judetului. Asa ca Drumul Judetean 191C va fi reabilitat pe tronsoanul Nusfalau - intersectia cu centura municipiului Zalau, la Aghires, si pe tronsonul de la iesirea din Zalau prin Ortelec - intersectia cu drumul judetean DJ 108A.

Fostul primar PNL-ist al Zalaului, Radu Capilnasiu, nu l-a putut indupleca pe liderul PSD-ist Tiberiu Marc

Proiectul pentru obtinerea finantarii europene pentru reabilitarea drumului judetean DJ 191C, care este inclus in traseul regional Transilvania de Nord, a fost tema de aprinsa disputa politica intre municipiul condus in mandatul trecut de liderul PNL Radu Capilnasiu si judetul condus atunci, ca si acum, de liderul PSD Tiberiu Marc.
Capilnasiu a deplans la acea vreme refuzul lui Marc de asociere pentru a include in proiectul cu finantare europeana si strazile din Zalau care leaga cele doua tronsoane ale drumului judetean, care intra in oras pe strada Crasnei si iese prin Ortelec.
Apobata prin Hotararea nr. 237 din 9 iulie 2015 a Consiliului de Dezvoltare Regionala a Regiunii de Nord Vest, investitia nu a putut include asadar si Zalaul. Nu s-a putut nicicum incheia un acord de parteneriat intre UAT Judetul Salaj si UAT municipiul Zalau.
In anul 2015, fostul primar al Zalaului, Radu Capîlnasiu, îl acuza pe Tiberiu Marc ca refuza colaborarea pentru proiectul de reabilitare a DJ 191C Crasna - Creaca. Capîlnasiu era de parere ca sansele de reusita pentru aprobarea proiectului cu finantare europeana ar fi fost mai mari în cazul unui proiect comun si a fost profund deranjat de lipsa de interes a liderului de la judet de a colabora.

Primarul Ion

Istoria politica paguboasa a reabilitarii drumului  judetean Nusfalau – Crasna – Zalau - Creaca
el Ciunt a promis anul trecut ca vor fi
reparate strada Crasnei si strada Cetatii din Ortelec

Intre timp, la conducerea Primariei Zalau, a ajuns Ionel Ciunt, de la PSD, care l-a batut in alegerile din primavara lui 2016 pe PNL-istul Capilnasiu. Nu mai exista asadar niciun conflict politic intre judet si municipiu, iar Ionel Ciunt dadea sperante zalauanilor declarand pe 6 iulie 2017 ca s-a înteles cu Consiliul Judetean Salaj pentru a asigura continuitatea drumului judetean prin reabilitarea strazilor Cetatii (în cartierul Ortelec) si a strazii 22 Decembrie, fosta Crasnei. Dar nu mai era vorba de includerea strazilor din Zalau in proiectul cu bani europeni. Ci de precizarea din Ghidului solicitantului pentru finantare care spune ca in cazul in care un traseu al drumului judetean parcurge un municipiu, un oras sau o comuna ce asigura continuitatea traseului se va incheia un Acord de parteneriat intre consiliul judetean si primaria in cauza, privind asumarea faptului ca la momentul receptiei lucrarilor finantate prin POR 2014 - 2020 traseul drumului judetean DJ 191 C Nusfalau – Crasna – Zalau - Creaca va fi functional in integralitatea sa, inclusiv sectorul de la intrarea dinspe Aghires pana iesirea din Ortelec, aflat in administratia municipiului Zalau, care nu este abordat in proiectul pe bani europeni.

Se va lucra la anul pe o portiune de doi kilometri din strada Crasnei si se repara acum o bucatica din drumul spre Ortelec

Un tronson cu o lungime de doi kilometri pe strada Crasnei va fi reabilitat prin PNDL 2, programul guvernamental de dezvoltare locala, lucrarile urmand a incepe anul viitor. Anul acesta, Primaria Zalau intervine de urgenta pe strada Porolissum la urcare spre Ortelec, unde cu firma Citadin face lucrari de intretinere pe un ciot din drumul care intra in cartierul Ortelec.
"Proiectul de reabilitare al DJ 191 C apartine Consiliului Judetean Salaj. Strazile care sunt parte a DJ 191 C si sunt pe teritoriul administrativ al municipiului Zalau se vor reabilita prin Programul de Mobilitate Urbana Durabila, Programul Operational Regional Axa 4.1. si Programul National de Dezvoltare Locala si suntem în faza de proiect tehnic cu aceste strazi", ne transmite Primaria Zalau.

Vizualizari 2207
Comentarii articol

>

in 21 Mai 2018 8:36

PROSTII DRACULUI ...

>

in 21 Mai 2018 9:23

hotii astia in tot fac de vreo 30 de ani dar nu mai apuca sa inceapa lucrul ca deja banii au intrat in sacii psd-istilor huoooooooooooooooooooo gunoaielor dar mai opritiva si mai lasati furtul

>

in 21 Mai 2018 9:48

Pentru ambitii prostesti a lui Marc, Zalau a ramas fara reabilitare

>

in 21 Mai 2018 11:14

povesti,,, date concrete ... cine a depus oferte pentru licitatie ??? ni nu este contract de finantare , povesti de adormit copii

>

in 21 Mai 2018 14:48

La carpojeli suntem buni....ba nici acolo....de promisiuni suntem satui...Va mai trece mult si bine pana vom avea strazi decente....\r\n\r\n

>

in 21 Mai 2018 15:15

Nu s-au gândit la care pesedei să atribuie lucrarea E foame mare nu sunt lucrări,stau să sară pe ele ca muștele la rahat.Întrebare?Care sare cu mai mult,se apropie campanii electorale ,trebuie amânat până aproape de ele.

>

in 21 Mai 2018 16:01

drumul dj 191 c nu va fi reabilitat. nu este coridor de trecere. drumul zalau oradea este cel reabilitat, zalau hereclean nusfalau alesd oradea. mai mult, acest dj191C trece exact pe traseul autostrazii proiectate oradea cluj , exact intre nusfalau crasna meseseni. deci, povesti de adormit copii exact cum este mai denumit mai sus. minciuni de campanie electorala.

>

in 21 Mai 2018 16:06

de ce nu se spune ca aceasta lucrare a mai fost licitata si in 2016, iar pe locul 1 a fost asocierea dintre Drum Construct-firma lui Halmajan daca nu ma insel cu o valoare de 40% din valoarea estimata .\r\nDe ce nu se spune ce sa intimplat de nu s-a semnat contractul,si-au dat seama ca au facut o prostie-cine raspunde pt 2 ani intirziere?

>

in 21 Mai 2018 16:22

Oare cat timp va fi ok drumul pe care il fac acum la Ortelec?\r\nOare rezista 1 an?\r\n

>

in 21 Mai 2018 16:36

ambitiile politice au fost mai importante decit asigursarea unor drumuri bune in Zalau, (si Jiboul a fost in aceiasi situatie acum citiva ani). de frica de a nu cistiga alegerile altii decit cei din PSD, s-a sacriicat municipiul. pacat. se va termina vreodata cu aberatiile de acest fel?

>

in 21 Mai 2018 20:08

Acum apare lucrarea licitata, cu depunerea ofertelor in aprilie 2018. Insa contract d finantare NU ESTE, asa cum a spus mai sus cineva. Este cu total joc politic, minciuna de campanie elecorala, la fel cum a facut emeric de la CRASNA in campania din 2012 si mai apoi in 2016

>

in 25 Mai 2018 0:48

Povestim povestea povestita de alti povestitori ... Rezultate? ZERO

>

in 30 Mai 2018 22:03

p.s. D RAK NEA o gasca de mizerii hu manoide, trazneasca- va cand o trazni intie.AMIN.

Easy Loan Offer>

in 2 Iunie 2018 21:56

\r\nDo You Seek Funds To Pay Off Credits and Debts? { FIFOCapitals@gmail.com } Is Here To Put A Stop To Your Financial Problems. We Offer All Kinds Of Loan (Personal Loan, Commercial Loan, etc.) We Give Out Loan With An Interest Rate Of 1.00%. Interested Applicants Should Contact Us Via Email: FIFOCapitals@gmail.com \r\n\r\nPlease Fill the Application Form Below:\r\n- Complete Name:\r\n- Loan Amount Needed:\r\n- Loan Duration:\r\n- Purpose Of Loan:\r\n- City / Country:\r\n- Telephone:\r\n- How Did You Hear About Us:\r\n\r\nIf You Are Interested To Get A Loan Then Kindly Write Us With The Loan Requirement. Please, Contact Us via email: FIFOCapitals@gmail.com

 (nu este publicat)
NOTA: Sunt interzise injuriile, cuvintele obscene si atacul la persoana.

Site-ul graiulsalajului.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.