SondajRSS Feed

Poveşti din trecutul Sălajului

Istoria Castelului Wesselenyi
din Jibou

11 Martie 2015

În Curtea Grădinii Botanice “Vasile Fati” din Jibou se află cel mai mare castel construit în stil baroc din Transilvania. Castelul dăinuie de peste trei secole, însă în prezent se află într-o stare avansată de degradare.
Deasupra intrării din vest, pe ornamente în stil baroc se poate observa inscripţionat anul 1702, care, după cum ne-a informat istoricul dr. Marin Pop, este anul în care clădirea a fost refăcută din temelii de către baronul maghiar Wesselenyi Istvan, pe atunci prefect al comitatului Solnocul de Mijloc şi preşedinte al Dietei, alături de contesa Banffy Kata, fiica lui Banffy Gyorghy I, guvernator al Transilvaniei între anii 1691 - 1696. Pe faţada de est, deasupra intrării în pivniţă, se mai găseşte totodată şi o inscripţie care aminteşte anul 1749, an în care a fost restaurată clădirea sub patronajul fiului lui Wesselenyi Istvan.
În ansamblul castelului este cuprins şi grajdul familiei nobiliare. În prezent, se doreşte ca edificiul ce servea drept grajd să fie transformat într-un muzeu de plante naturale. Grajdul nobiliar a fost construit în anul 1775 pentru a adăposti herghelia familiei. Pe inscripţia în care era menţionat anul construcţiei grajdului a fost inscripţionat de către sculptorul ce a realizat faţada exterioară şi o potcoavă de cal.
Construcţiile la clădirea reprezentativă a palatului sunt legate de căsătoria baronului Wesselenyi cu fiica istoricului Cserei Mihaly, Cserei Helena, şi de stabilirea curţii nobiliare a familiei pe domeniul de la Jibou. Construcţia clădirii monumentale de la Jibou a început la 1778. Principalul corp al palatului a fost fina-lizat în anul 1785. După cum susţin majoritatea istoricilor, palatul de la Jibou are un aspect ce se apropie mai mult de arhitectura regăsită în Pesta şi Buda.
Istoricii susţin că baronul Wesselenyi Miklos, cel care a iniţiat construcţia principalului corp al edificiului, a dorit “să-şi regăsească temperamentul, gusturile şi aşteptările”. În arhitectura palatului se recunoasc influenţele vechilor reşedinte nobiliare, înconjurate de fortificaţii şi bastioane. Cele patru pavilioane, două alăturate corpului principal şi alte două la capătul aripilor laterale dau palatului un aspect greoi şi arhaic, asemanator unei cetăţi. Pe faţada principală a corpului, orientată către nord, se află o terasă închisă cu arcade, iar pe faţada sudică, orientată către curtea de onoare, un balcon polilob cu parapet din baluştri din piatră. Faţadele sunt ornate cu pilaştri având capiteluri compozite, amplasaţi între ferestre şi ancadramente arcuite.
Între anii 1781 şi 1796, lucrările la castel au fost sistate din cauza faptului că baronul Miklos a fost arestat după un conflict cu un alt baron sălăjean.
Lucrările la edificiu au reînceput în 1796, când familia Wesselenyi îl angajează ca sculptor pe Franz Wrabetz, un maghiar care a sculptat mult timp în Ungaria. În perioada şederii la Jibou, Wrabetz s-a ocupat de amenajarea interioarelor clădirii. În această perioadă s-au comandat numeroase piese de mobilier de la Viena şi s-au plătit pictori care să decoreze camerele.

Istoria Castelului Wesselenyi <BR> din Jibou
Interioarele au fost terminate în anul 1800. Interioarele au fost pictate de Franz Neuhauser şi Johann Martin Stock, doi pictori renumiţi în Transilvania la acea vreme, cel din urmă în special pentru portretele sale în stil rococo, realizate pentru membrii patriciatului din Sibiu. Interioarele erau decorate cu peisaje reprezentând castelul din Jibou, scene de vânatoare ale baronului Wesselenyi sau scene istorice. Dintre picturile ce se aflau la palatul din Jibou se păstrează portretul contesei Wesselenyi, astăzi la Muzeul Naţional de Artă din Cluj-Napoca. Portretul, realizat de Franz Neuhauser în 1799, o înfăţişează pe Cserey Helena într-un cadru natural, îmbrăcată după moda vremii. În fundal, în partea stângă, Neuhauser a reprezentat palatul din Jibou al familiei.
Deasupra pavilionului central al palatului au existat trei statui reprezentând personaje mitologice. Acestea au fost realizate în anul 1805 de Anton Csuros.
În 1809, Wesselenyi Miklos face demersuri pentru a obţine postul de comandant al garnizoanei locale şi cumpără o casă în Cluj. Demersurile sale nu au succes, iar cariera politică a baronului ia astfel sfârşit. Pe 25 octombrie 1809, baronul Wsselenyi moare.
În 1810, lucrările de construcţie şi amenajare ale ansamblului erau terminate. Wesselenyi Miklos este urmat la conducerea curţii nobiliare de fiul său. La fel ca tatăl său, acesta păstrează atmosfera culturală de la palat, invitând aici numeroşi oameni politici şi scriitori, cu precădere adepţi ai ideilor revoluţionare de la 1848. Wesselenyi Miklos al II-lea realizează diverse lucrări minore la reşedinţa din Jibou, păstrând în mare parte aspectul original.
Următoarele intervenţii asupra ansamblului se fac după naţionalizare, când palatul şi anexele sunt refuncţionalizate pentru a servi cerinţelor culturale ale noii societăţi şi transformat în şcoală generală, liceu, internat, casa pionierilor, muzeul oraşului şi Staţiunea experimentală a tinerilor naturalişti. Aceasta din urmă şi parcul dendrologic au creat premisele înfiinţării grădinii botanice, a cărei amenajare a început în 1968, sub coordonarea profesorului Vasile Fati.
După 1990, palatul a ajuns să nu mai găzduiască decât Clubul Copiilor din Jibou. Exteriorul palatului nu a suferit intervenţii majore recente. Decoraţiunile, ancadramentele şi tâmplăria nu au fost îndepărtate sau modificate, dar în prezent se află în stare avansată de degradare. Interiorul a fost afectat, palatul fiind azi în mare parte gol. Mobila, sobele, tablourile şi obiectele decorative ce împodobeau până la jumatatea secolului XX încăperile palatului s-au pierdut.

Vizualizari 1782
Comentarii articol

>

in 11 Martie 2015 9:11

Istetule.....corect ar fi: In curtea castelului Wesselenyi se afla Gradina Botanica Vasile Fati......

oferta de lucru>

in 11 Martie 2015 10:45

Ești perseverent , serios și ambițios? Ai un vis pe care vrei să ți-l

>

in 11 Martie 2015 11:50

Statul rom

>

in 11 Martie 2015 16:43

DOMNULE ZIARIST !AI TRECUT CU VEDEREA SAU POATE INTENTIONAT 2 MOMENTE ISTORICE IMPORTANTE; - PERIOADA DE PINA LA REFORMA AGRARA DIN 1921 - PERIOADA 1921-194799( NATIONALIZAREA) MA INTERESEAZA DACA GROFUL N-A FOST TRADATOR DE TARA IN PRIMUL RAZBOI MONDIAL.

oferta extraordinara de lucru!>

in 11 Martie 2015 17:44

Oferta extraordinara de lucru! Toti oamenii care lucreaza cu noi se declara multumiti! NU este necesara niciun fel de experienta! Oferim curs gratuit si complet de instruire de la zero! Selectam urgent dezvoltatori de proiect pentru piata nationala si mondiala. Plata castigurilor realizate este garantata prin contract legal. Se lucreaza part-time (in timpul liber) sau full-time, la alegere. Cerem seriozitate maxima si dorinta de a invata ceva absolut nou si de viitor. Va oferim alte detalii dupa ce trimiteti textul

Cea mai buna oferta de lucru!>

in 11 Martie 2015 19:39

INFO iulyxpert@gmail.com INFO iulyxpert@gmail.com Cea mai buna oferta de lucru! Din ce in ce mai multi oameni lucreaza cu noi si sunt extrem de multumiti! NU este necesara niciun fel de experienta! Oferim curs gratuit si complet de instruire de la zero! Selectam urgent dezvoltatori de proiect pentru piata nationala si mondiala. Plata castigurilor realizate este garantata prin contract legal. Se lucreaza part-time (in timpul liber) sau full-time, la alegere. Cerem seriozitate maxima si dorinta de a invata ceva absolut nou si de viitor. Va oferim alte detalii dupa ce trimiteti textul

impozit>

in 11 Martie 2015 19:47

Sunt curios cat e impozitul pe castelul ala si dava noii proprietari il platesc. Si daca nu e platit impozitul de ce nu executa statul roman proprietarii pentru recuperarea creantelor?

>

in 11 Martie 2015 20:04

Ia să mă mai slăbească presa din Sălaj cu știri dese despre grofulețu ăla! Periodic scrieți cu lux de amănunte despre el: c

16:43>

in 11 Martie 2015 21:48

1921-194799 hotarastete 1921 am inteles dar 194799 ce e asta invata sa scrii corec sau esti vinitura?

>

in 12 Martie 2015 20:32

20:04> Prost mai iesti!

xNDzLruqrtTRrsTg>

in 18 Octombrie 2015 21:18

ObExKc Fantastic blog.Much thanks again. Keep writing.

wVxGvCEtYyDE>

in 1 Martie 2016 15:19

6pHw9S Very good post.Much thanks again. Really Cool.

nBwZWmnGZAf>

in 6 Aprilie 2016 13:42

ADTFdA This particular blog is without a doubt cool additionally diverting. I have discovered a lot of handy stuff out of it. I ad love to come back over and over again. Cheers!

zQGerryNDLmhwU>

in 16 Mai 2016 8:30

NFhvjP This unique blog is without a doubt entertaining and factual. I have picked many handy tips out of this source. I ad love to go back over and over again. Thanks a lot!

VURRbQpUQgtycQfGqR>

in 5 Iulie 2016 17:04

houyyv When some one searches for his essential thing, so he/she desires to be available that in detail, therefore that thing is maintained over here.

LQkIgnDolkrJjIU>

in 20 Septembrie 2017 10:17

dn4h80 I value the blog.Really looking forward to read more. Cool.

NNprqThEXcxIJMzDBT>

in 8 Noiembrie 2017 13:08

8sBPKh I'??ve recently started a web site, the info you provide on this website has helped me greatly. Thank you for all of your time & work.

 (nu este publicat)
NOTA: Sunt interzise injuriile, cuvintele obscene si atacul la persoana.

Site-ul graiulsalajului.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.