Istoria cailor ferate din judetul Salaj

10
2221

 

Istoria cailor ferate din judetul Salaj

Judetul Salaj este strabatut de trei cai ferate, cu o istorie veche de doua secole. Cele mai vechi cai ferate din Salaj sunt calea ferata Dej – Jibou – Zalau, construita in anul 1887 si deschisa circulatiei in 1890, si calea ferata Carei – Zalau, construita tot in 1887. Calea ferata Jibou – Baia Mare a fost construita in 1899. 

Dupa construirea caii ferate Dej – Jibou – Zalau, imediat a fost deschisa circulatiei si calea ferata Carei – Zalau, al carei traseu a realizat o conexiune cu reteaua feroviara din nordul Transilvaniei si a facut ca orasul Dej sa devina un nod de cale ferata. Constructia a fost realizata de compania privata Szamosthalbahn. Calea ferata a fost inaugurata în anul 1890.
Calea ferata Debrecen - Carei a fost inaugurata la 5 iunie 1871. În sedinta parlamentului de la Budapesta de la 7 februarie 1873 deputatul salajean Gheorghe Pop de Basesti a aratat necesitatea construirii unui "drum de fier" si în Comitatul Salaj. La 23 decembrie 1887 a avut loc deschiderea liniei de cale ferata Carei - Zalau.
În 1890 calea ferata Carei - Zalau s-a conectat la calea ferata Dej – Jibou - Zalau.
Calea ferata Jibou - Baia Mare a fost construita la sfârsitul secolului al XIX-lea ca o legatura feroviara între doua linii deja existente: linia deschisa în 1884 de la Satu Mare catre Baia Mare si linia pusa în functiune în 1890 de la Dej catre Zalau. În acele vremuri, s-a proiectat o legatura feroviara de la Jibou catre Baia Mare, care sa lege cele doua cai ferate mai vechi. Lucrarile de constructie au fost finalizate în 1899.

 

 

 

COMENTARII

  1. Ma intreb cum ar fi aratat orasele Transilvaniei daca nu ar fi facut parte din imperiul Habsburgic si din imperiul Austro-Ungar.Pentru cei care nu cunosc imperiul Austro-ungar a fost a 6-sea putere mondiala la inceputul anilor 1900.

  2. O fi fost a sasea putere mondiala, dar cu aurul din apusenii nostri, cu fierul din muntii Banatului nostru , cu carbunele din Tatra etc. Au avut si austriecii baroni iar ungurii grofi, care au pus mana abuziv pe aceste resurse, si i-au tinut pe romani iobagi.Ca sa concluzionez : aceste obiective , ca si altele, sau facut din resursele pamantului romanesc.Asa ca, ciocul mic exaltatilor !

LASA UN COMENTARIU

Comentariu
Nume

Site-ul graiulsalajului.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.