Ionel Ciunt: Nu pot să dau un răspuns exact privind începerea în siguranţă a şcolii la Zalău

1
586

Primarul Zalăului, Ionel Ciunt, a declarat joi, într-o conferinţă de presă, că nu poate da un răspuns exact la întrebarea dacă unităţile de învăţământ din municipiu vor începe în siguranţă noul an şcolar.   

Asta deşi primarul a precizat că administraţia locală a alocat sume importante pentru infrastructura şcolară, sume ce arată o direcţie a administraţiei locale în ceea ce priveşte grija şi preocuparea faţă de educaţie şi învăţământ.

„Sumele pe care primăria le-a alocat în 2020 pentru unităţile de învăţământ din municipiul Zalău – 25,826 milioane de lei pentru investiţii, inclusiv cota noastră de contribuţie pentru proiectele cu fonduri europene, reparaţii capitale, burse pentru elevii, premii şi stimulente financiare, gratuităţi la trasport. În final, înseamnă, de fapt, pregătirea infrastructurii şcolare pentru ca anul şcolar să începă în condiţii corespunzătoare şi premierea performanţei în învăţământ. (…) Proiectele europene pentru infrastructură şcolară au o valoare de 44,1 milioane de lei, adică 10 milioane de euro, iar contribuţia municipiului este de 16,6 milioane de lei”,  a precizat Ionel Ciunt.

Primarul Zalăului a adăugat faptul că s-a efectuat, încă de miercuri, o dezinfecţie în toate unităţile de învăţământ, cu substanţe biocide agreate de Ministrul Sănătăţii pentru combaterea pandemiei cu noul Coronavirus, iar primăria a alocat şcolilor 1,45 milioane de lei pentru materiale de protecţie sanitară, în aşteptatea fondurilor europene destinate achiziţiei unor astfel de materiale şi a tabletelor pentru elevi.

„Ieri am făcut această dezinfecţie în toate unităţile şcolare din municipiu. A rămas liceul Sima, unde se lucrează şi se va face dezinfecţia mâine sau poimâine. Dar până la sfârşitul săptămânii o să fie şi această unitate dezinfectată. Şi am stabilit cu conducerile şcolilor următorul mod de lucru: ca să poată face achiziţii directe, le-am oferit din bugetul local 1,45 milioane de lei. I-am repartizat deja la şcoli, pentru a-şi putea achiziţiona materialele de protecţie sanitară: mască, dezinfectant, covoraşe pentru dezinfecţie şi tot ce ţine de materialele de protecţie sanitară. Banii aceştia sunt în contul fiecărei şcoli. Trebuiau să-şi facă achiziţia. Suma aceasta, de 1,45 milioane de lei ajunge pentru aprovizionarea şcolilor cu materialele de protecţie sanitară până în 31 ianuarie 2020. Până atunci, noi apreciem că vom recupera o parte din bani din fonduri europene şi că pe bugetul anului 2021 o să mai putem aloca sume ca lucrurile să decurgă, sub aspectul protecţiei elevilor şi al dascălilor, aşa cum trebuie”,  a menţionat primarul Zalăului.

Ioan Ciunt a afirmat că achiziţia de tablete este încă discuţie, actualmente lucrându-se la un caiet de sarcini în acest sens.

„Dacă m-aţi întreba <Domnule, credeţi că şcolile pot începe în siguranţă?>, nu aş putea să vă dau un răspuns foarte exact. Ce pot să vă spun eu, ca şi autoritate locală, că sumele respective sunt alocate, iar consiliile de administraţie am înţeles că până astăzi trebuie să ia decizia cum vor organiza sistemul educaţional în fiecare unitate de învăţământ. (…) Dacă vor fi achiziţionate materialele de protecţie sanitară, ne dorim şi sperăm să nu fie niciun fel de problemă sub aspectul îmbolnăvirii copiilor, familiilor lor sau a dascălilor”, a conchis edilul şef al Zalăului.

1 COMENTARIU

  1. Ionele, draga, in anul trecut scolar scolile din Zalau n-aveau sapun, ce sa mai zicem de servetele, hartie igienica? Vai de lume, Ciuntule! Intelectualii nu mint, Ionele!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Nota
Sunt interzise injuriile, incitările la ură sau violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația Graiul Sălajului nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea de a solicita ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, trimise pe adresa de e-mail a redacției, graiulsj@unisys.ro.